Nedrivningstruet museum bliver kaldt et moderne mesterværk

Vikingeskibshallen, som blev affredet i 2018, bliver nu optaget i en kanon over 100 vigtige europæiske betonbyggerier. Men det ændrer ikke planerne om en nedrivning.

Vikingeskibshallen under en storm i 2016, hvor vandet fra Roskilde Fjord var truende tæt på at trænge ind i bygningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Werner Karrasch/Vikingeskibsmuse
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 2018 besluttede daværende kulturminister Mette Bock (LA) at affrede Vikingeskibshallen i Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Nu forsøger en EU-støttet organisation, Innova Concrete, som arbejder for bevarelse af betydningsfuld europæisk betonbyggeri, at komme den nedrivningstruede bygning til undsætning.

»Vikingeskibshallen er et mesterværk i moderne dansk arkitektur,« udtaler den amerikanske arkitekt Gunni Harbo på vegne af den europæiske organisation.

Innova Concrete har udarbejdet en kanon med 100 væsentlige europæiske betonbyggerier fra de 28 EU-lande, og her er Vikingeskibshallen i Roskilde nu blevet optaget.

»Den er en unik konstruktion, som kreativt forener museum, omgivelser og arkæologi (...). Nu risikerer den nedrivning på grund af en ringe offentlig forståelse af moderne betonarkitektur,« udtaler Gunni Harboe på vegne af organisationen, der håber, at bygningen kan bevares.

Vikingeskibshallen, der blev færdig i 1969, er tegnet af arkitekt og professor Erik Christian Sørensen og betragtes som et hovedværk inden for den såkaldte brutalisme.

Vikingeskibshallen under en storm i 2016, hvor vandet fra Roskilde Fjord var truende tæt på at trænge ind i bygningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Werner Karrasch/Vikingeskibsmuse.

Bygningen og dens uvurderlige samling af vikingeskibe er dog truet af nedbrydning og som følge af klimaforandringerne også af oversvømmelser fra Roskilde Fjord. Derfor besluttede Mette Bock sidste år at affrede bygningen, og museet er nu i gang med forberede en arkitektkonkurrence for et nyt museum.

Vikingeskibsmuseets direktør, Tinna Damgård-Sørensen, siger, at Innova Concretes vurdering af bygningen ikke får betydning for arbejdet med at bygge et nyt museum, der kan beskytte samlingen af vikingeskibe.

»Organisationens vurdering bekræfter, at der i sin tid var en god grund til at frede bygningen, og at den har nogle arkitektoniske værdier, som det er værd at tage vare på. Men det ændrer ikke ved, at bygningen ikke kan opfylde sit formål, som er at beskytte og formidle viden om disse skibe. Den er ikke bygget til at modstå de klimaforandringer, vi står overfor. Derfor får det ikke den store betydning for det arbejde, vi er i gang med,« siger Tinna Damgård-Sørensen.

Både i 2014 og 2016 påførte storme store skader på bygningen og fare for oversvømmelser og ødelæggelse af museet.

Tinna Damgård-Sørensen

»Vi forsøger at tage vare på det, vi kan tage vare på, men vi er også meget realistiske i forhold til, at vi har nogle uvurderlige skibe, som skal beskyttes.«


»Vi har fra første færd, da vi søgte om en affredning af bygningen, været i stand til at se kvaliteterne ved bygningen, og derfor vil vi i den arkitektkonkurrence, som vi skal udskrive, lægge vægt på, at nogle af de bærende arkitektoniske ideer i bygningen bliver videreført eller nyfortolket. Vi skal finde ud af, om det er muligt at bygge videre på noget af bygningen. Vi forsøger at tage vare på det, vi kan tage vare på, men vi er også meget realistiske i forhold til, at vi har nogle uvurderlige skibe, som skal beskyttes,« siger Tinna Damgård-Sørensen.

Hun regner med, at arkitektkonkurrencen kan udskrives i april 2020. Hvornår et nyt museum kan stå færdigt, afhænger blandt andet af, hvor hurtigt det går med at finde fonde, som vil støtte byggeriet. Håbet er, at et nyt museum kan stå færdigt i 2024.

»Dette er dog meget optimistisk,« siger Tinna Damgård-Sørensen.

Kanon præsenteres på museet

Innova Concrete præsenterer 30. september sit nye website med de 100 fremragende eksempler på betonbyggeri i EU-landene. Det sker på Vikingeskibsmuseet. Ud over Vikingeskibshallen er der to andre danske bidrag på organisationens liste: Tinghøj Vandreservoir og Herlev Hospital.

Herudover findes blandt andet Yrjö Lindegrens og Toivo Jänttis Olympiastadion i Helsinki, Saint Catherine’s College i Oxford, der er tegnet af Arne Jacobsen, Wotrubakirche i Wien, tegnet af Fritz Gerhard Mayr, og Le Corbusiers boligbyggeri i Marseille i Frankrig.

»Det bliver spændende. Der er inviteret en masse arkitekter, og det er altid interessant at høre begavede folk om arkitektur,« siger Tinna Damgård-Sørensen, som selv deltager i arrangementet.

Vikingeskibsmuseets bestyrelse søgte i 2016 om at få ophævet fredningen af bygningen, hvilket altså – efter en skarp debat om bevarelse af kulturarv – skete knap to år senere.

»Kulturministeriet har lagt vægt på, at Vikingeskibshallen har en geografisk placering ved fjorden og et materialevalg i glas og beton, som udfordres af den udefrakommende påvirkning fra fjorden, som følge af stigende vandstand,« udtalte  Mette Bock i forbindelse med affredningen.