Nationalmuseet udstiller Danmarks første fixerum

»Fixelancen«, det første fixerum i Danmark, skal udstilles på Nationalmuseet som den del af den permanente samling. Fixelancen fortæller historien om skæbner på kanten, lyder det fra museet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks Nationalmuseum får nu en ny, firhjulet tilføjelse til samlingen. »Fixelancen«, der i 2011 for første gang trillede ud på Vesterbro som fixerum for narkomaner, er for nyligt blevet pensioneret. Den ombyggede, 22-årige ambulance fra Tyskland er oplagt som en del af den permanente samling på Nationalmuseet, fortæller overinspektør på Nyere Tid og Verdens Kulturer, Christian Sune Pedersen:

»Der er mange gode og problematiske historier forbundet med Fixelancen, herunder de sidste års historie om stoffer, skæbner på kanten, velfærdshistorie, byudvikling og ikke mindst privat og frivilligt initiativ. I det øjeblik, »Fixelancen« triller ind over dørkarmen til Nationalmuseet, så indgår den i selskab med de mange andre genstande og kan også bidrage til andre store historier som for eksempel historien om rusmidler i Danmark,« siger han til magasinet Illegal!.

Social entreprenør og hovedarkitekt bag »Fixelancen« Michael Lodberg Olsen er glad for, at Fixelancen bliver bevaret.

»Nationalmuseet havde en interesse i at få den ind, fordi det er en del af den nationale historie om stofbrugere, men det er også en historie om civilsamfundet, der skaber ny velfærd,« siger han.

Da »Fixelancen« første gang kørte på gaden i september 2011, skete det midt under valgkampen. Bag den pimpede ambulance stod Foreningen Fixerum, der ønskede at tilbyde et sikkert og rent sted at indtage stoffer, og at få misbrugerne væk fra gaderne.

Den dengang siddende VK-regering ville ikke lovliggøre fixerum, som blev et emne i den seneste valgkamp, hvor hele rød blok støttede op om initiativet, der endte med at blive et valgløfte. Juni 2012 vedtog regeringen, Enhedslisten og Liberal Alliance, at såkaldte »stofindtagelsesrum« skulle være lovlige.

»I de sidste 20 år har vi efterspurgt fixerum. Det første fixerum blev etableret af civilsamfundet, som skabte langt mere værdige forhold for stofmisbrugerne. Den har været med til at nedsætte dødeligheden blandt stofmisbrugerne på Vesterbro, og kanyleaffaldet er svundet ind fra to tons til 500 kilo om året,« siger Michael Lodberg Olsen.