Natfilm udvider på et stramt budget

I dag skal Københavns Kultur- og fritidsudvalg afgøre, om Natfilm-festivalen, skal have flere penge. Udsigterne er ikke for gode, erkender ledelsen bag festivalen, som alligevel udvider 18. udgave af Natfilmfestivalen til at omfatte filmentusiaster over hele landet.

Selvom pengene er små, tårner ambitionerne sig op hos Danmarks mest populære filmfestival. Til foråret øger den københavner-funderede festival, Natfilm, nemlig spændvidden og opruster i underafdelingerne i Århus, Odense og Kolding.

Modsat tidligere skydes et ti-dage langt festivalprogram i gang på samme tid i over hele landet. Samtidig forventer festivalledelsen, at de internationale filmfolk drager på danmarksturné for at vise deres film.

»Tidligere har visningerne i Vestdanmark ligget i ugen efter festivalen i København, men vi vil gerne give filmelskere udenfor hovedstaden mulighed for straks at nyde godt af festivalens mange tilbud. Målet er, at dele ud af de mange tilbud, der normalt kun er forbeholdt københavnerne,« fortæller programdirektør Niels Lind Larsen om festivalen, der sidste år fik godt 36.500 biografgængere til at købe billet.

Natfilms plan bifaldes af både Venstres og Socialdemokraternes kultur- og medieordførere. Ellen Trane Nørby (V) glæder sig over, at filmfestivalerne ikke kun bliver et »københavner-fænomen«, og Mogens Jensen (S) kalder Natfilms udvidelse en »fremragende idé«.

»Det er flot og godt tænkt, at de nu vil ud i hele landet med deres film. Det kan jeg kun give min fulde opbakning. Med det nye tiltag understreger Natfilm offensivt behovet for, at man må til at se på at samle bevillingerne til de dyre filmfestivaler og samle dem under initiativer som Natfilm,« siger Mogens Jensen, der ønsker en bæredygtig løsning for festivalmiljøet herhjemme.

»Det er min opfattelse, at vi må se at få fusioneret festivalerne under Natfilms nye struktur. De har været med til at understrege behovet for en fusion, som både varetager det internationale og nationale perspektiv i en samlet filmfestival. Jeg kan kun opfordre Københavns Kommune, Filminstituttet og Kulturministeriet til at skubbe på med at målrette bevillingerne, så vi ikke skyder i øst og vest med flere forskellige festivaler,« udbyder Mogens Jensen.

Men Mogens Jensens opfordring bliver der formentlig først lyttet til, når budgetterne for filmåret 2008 lægges. I dag afgør Københavns Kommunes kultur- og fritidsudvalg nemlig, om Natfilm skal have yderligere offentlig støtte, så støttekronerne nærmer sig det tilskud på 2,1 mio. kroner, som Copenhagen International Film Festival (CIFF) modtager.

Men Natfilms anmodning om at øge bevillingen til både Natfilm og dokumentarfestivalen CPH:DOX fra 414.000 kroner til 1,4 mio kroner bliver formentlig ikke en realitet, selvom Natfilm har flere besøgende end CIFF. Det vurderer medlem af kultur- og fritidsudvalget Katrina Feilberg(R).

»Desværre må vi vende tomlen nedad. Der er ikke sat penge af i budgettet for 2007, uanset om vi gerne ville. I de tidligere forhandlinger var der ikke opbakning til at ændre fordelingen, så bevillingerne fra 2006 fortsætter, hvor CIFF får 2,1 mio kroner,« siger Katrina Feilberg og henviser til, at Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre i december 2006 stillede forslag om, at et uvildigt råd skulle vurdere filmstøttens størrelse.

Det forslag var Martin Geertsen, Københavns kultur-og fritidsborgmester med til at stemme ned. Han var i går ikke mulig at nå for en kommentar.