»Naser Khaders spørgsmål er underlige«

Flere kulturordførere undrer sig over de spørgsmål, som Naser Khader har stillet kulturministeren om filminstruktøren bag den planlagte Omar El-Hussein-film, Manyar Parwani.

Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En række spørgsmål, som den konservative Naser Khader har stillet om filminstruktøren Manyar Parwani, vækker nu kritik fra flere sider af folketingssalen.

Manyar Parwani arbejder på en film om gerningsmanden bag skudattentaterne i København i februar sidste år, Omar El-Hussein, og har i den forbindelse allerede modtaget 90.000 kroner i støtte fra Det Danske Filminstitut. Karakteren af Parwanis researcharbejde fik tirsdag Naser Khader til at stille spørgsmål om ministerens syn på økonomisk støtte til Manyar Parwanis projekt. (Se faktaboks).

SFs kulturordfører, Holger K. Nielsen, mener, at Naser Khader er ude på et skråplan, når han beder ministeren tage stilling til sådanne spørgsmål.

»Vi har et princip om armslængde i kulturpolitikken, og det synes jeg, at vi skal holde fast i. Hvis kulturministeren skal til at tage stilling til enkelte kunstnere, så er konsekvensen, at kunsten bliver styret politisk. Det er et skråplan, Naser Khader er ude på.«

Alternativets kulturordfører, Rasmus Nordqvist, mener heller ikke, at det er ministerens opgave at tage stilling til, hvordan støtten fordeles til enkelte kunstnere.

»Naser Khaders spørgsmål er underlige. Det er ikke ministeren, der uddeler penge. Vi laver kulturpolitisk nogle rammer og har nogle folk til at sidde og fordele midlerne. Det er professionelle, dygtige mennesker, vi sætter til det, og det skal vi ikke gå ind og blande os i,« siger han.

Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrendtsen, understreger, at et hvert folketingsmedlem har ret til at stille de spørgsmål, de vil, til ministeren, men henviser ellers til armslængdeprincippet.

»Det ville være et brud på armslængdeprincippet, hvis ministeren tog stilling til fordeling af støtte til enkelte personer, men ministeren kan jo bare svare, at han ikke kan blande sig i tildeling af støtte til kunstnere,« siger han.

Heller ikke Enhedslistens kulturordfører, Søren Søndergaard, mener, at det er ministerens opgave at tage stilling til, hvem der skal have støtte, eller om en kunstner er troværdig.

»Jeg undrede mig meget, da jeg så de spørgsmål. Det er helt klart ikke ministerens opgave at tage stilling til det, og hvis man så mener, at de strukturer, som fordeler støtten, ikke gør det efter de rigtige retningslinjer, så kan man diskutere retningslinjerne,« siger han og tilføjer:

»I så fald kan vi jo diskutere, om der skal være en retningslinje, der hedder, at der aldrig skal gives støtte til personer, som Naser Khader ikke har tillid til.«