Næstformand i DR-bestyrelse skoser Jelveds kompromis-forslag

Kunstnerisk uforsvarligt, lyder det fra Ole Hyltoft, næstformand i DR, efter at kulturministeren i går præsenterede et mundtligt forslag på en løsning i sagen om DR UnderholdningsOrkesteret. Et orkester er ikke en fabrik, siger orkestrets talsperson om forslaget.

Kulturminister Marianne Jelved Møde i Kulturministeriet vedrørende Nedlæggelsen af DR-Underholdningsorkesteret Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kulturministerens løsningsforslag i sagen om DR UnderholdningsOrkesteret faldt ikke i god jord hos næstformanden i DRs bestyrelse, der kritiserer forslaget for at være »kunstnerisk uforsvarligt«.

»Man får ikke et kunstnerisk hold til at fungere ved at lade musikerne være snart det ene sted og snart det andet sted,« siger Ole Hyltoft, der er valgt ind i DRs bestyrelse for Dansk Folkeparti.

Næstformanden forholder sig kritisk til den del af forslaget, som går på, at der, i stedet for DR UnderholdningsOrkesteret, skal oprettes et nyt kammerorkester under DR SymfoniOrkesteret.

Det skal gøres ved at ansætte 20 musikere fra DR UnderholdningsOrkesteret i DR SymfoniOrkesteret. Syv er allerede ansat, så der er tale om 13 nye.

»Det, der har gjort UnderholdningsOrkesteret til det fremragende orkester, det er i dag, er jo sammenhængen. Med en dygtig og engageret dirigent, Ádám Fischer, og så et hold, der bliver mere og mere sammenarbejdet og stolte over det, de i fællesskab kan præstere,« siger Ole Hyltoft.

Et orkester er ikke en fabrik

Samme kritik kommer fra DR UnderholdningsOrkesterets talsperson Mette Bugge Madsen. Hun mener, at det, ministeren foreslår, minder om at lave en "musikerpulje".

"Ingen, der kender bare lidt til orkesterdrift, tror på, at det er sådan, man udvikler et orkester. Det er forfærdeligt for alle de mennesker, der vil høre UnderholdningsOrkestret, men også for de mennesker, der vil høre SymfoniOrkesteret," siger hun og tilføjer:

"Man udvikler ikke et orkester ved at have en gruppe musikere, som man bare kan sende rundt, alt efter hvor det passer: "Næste uge skal du spille der, for der skal vi bruge noget, der ligner UnderholdningsOrkesteret, og bagefter skal vi lige have et kammerorkester til noget lidt lettere kammermusik dér". Et orkester er ikke en fabrik. Og det er i hvert fald ikke sådan, man laver kunst."

Kan splitte bestyrelsen

Det nye forslag er baseret på beregninger, der kommer fra DR selv, fortalte ministeren efter mødet i Kulturudvalgte tirsdag.

Ole Hyltoft understreger, at han ikke har tænkt sig at stemme for forslaget, hvis det kommer for bestyrelsen i DR.

»Jeg stemmer ikke for det under nogen omstændigheder. Ved mødet, hvor spareplanen blev vedtaget, var vi kun to, der stemte imod. Men nu, hvor det politiske landskab har ændret sig, kan man jo ikke længere være sikker på et flertal for ministerens nye forslag i bestyrelsen,« siger han.

Kulturordførerne modtager inden for de næste par dage et skriftligt udkast til forslaget fra kulturministeren.

DRs bestyrelsesformand, Michael Christiansen, udtaler sig ikke i sagen, så længe forhandlingerne i Folketinget er i gang.