Når tavshed er guld

En enkelt forkert kommentar kan sende forgudede personligheder fra stjernestatus til shitstorm. Det erfarede Zlatan Ibrahimovic for nylig, og fodboldstjernen er langtfra den eneste stjerne, der er havnet i stormvejr efter en uheldig udtalelse.

Foto: GONZALO FUENTES.

Svenske Zlatan Ibrahimovic er muligvis den største stjerne på fransk græs. Det gør ham dog ikke partout populær. Især ikke hvis man tilsviner de stolte franskmænd, som den svenske fodboldspiller kom for skade at gøre efter Paris Saint-Germains nederlag til Bordeaux i sidste måned.

»I mine 15 år i fodbold har jeg aldrig set en så elendig dommer i dette lorteland. Dette land fortjener ikke at have PSG,« lød det fra en ophidset Ibrahimovic på direkte TV.

Han har siden undskyldt, men franskmændene tilgiver ikke så let. Otte ud af ti franskmænd har nu fået et dårligt billede af svenskeren, mens 65 procent finder hans udtalelse helt utilgivelig, viser en undersøgelse ifølge avisen Le Parisien.

Udtalelsen er også blevet revset af højrefløjspolitikeren Marine Le Pen, mens enkelte politikere har talt om, at han burde forlade landet. Det hele kan ende med en karantænestraf til angriberen, når det franske fodboldforbunds afgørelse falder i den kommende uge.

Svenskeren er imidlertid langtfra den eneste, der med en enkelt forkert udtalelse har oplevet at falde fra tinderne langt hurtigere, end man kan nå at sige »undskyld«. Vi har fundet en håndfuld kendte eksempler fra historien.

Foto: ROLF HAID.

Tyske Karlheinz Stockhausen regnes som en af de mest betydende avantgarde-komponister i det 20. århundrede. Alligevel husker de fleste ham først og fremmest for en uheldig kommentar få dage efter 11. september 2001.

På en pressekonference til en musikfestival i Hamborg fik Stockhausen kaldt terrorangrebet for »det største kunstværk, der nogensinde har eksisteret«. Det fik massiv opmærksomhed verden over, selv om komponisten med det samme undskyldte og hævdede, at han var blevet misforstået.

Med Stockhausens egne ord faldt kommentaren i forlængelse af et interview om den anarkistiske karakter Lucifer fra hans værk »Lys - ugens syv dage«, som det hedder på dansk.

Lige lidt hjalp det. Hans koncerter på festivalen blev aflyst, og hans egen datter, som er pianist, ville ikke optræde under efternavnet Stockhausen efter skandalen.

Ved hans død i 2007, blev der næppe skrevet en eneste nekrolog, som ikke også skildrede 11. september-udtalelsen.

Foto: RIA Novosti.

»Jeg betaler hellere end gerne 87 pct. i skat, men ikke til de røvhuller.«

66-årige Gérard Depardieu har omkring 200 filmtitler i bæltet og betegnes som en af Frankrigs største skuespillere. Alligevel er han efterhånden blevet mere kendt for højrøstet at undsige landets skattelove og agere bedste ven med Ruslands Vladimir Putin.

Det udspringer af, at præsident Hollande i 2012 ville have Frankrigs rigeste til at betale op mod 75 procent i såkaldt millionærskat. Depardieu gik forrest i et oprør, fordi han mente, at Frankrig ville »flå« ham for hans optjente penge.

Han droppede derfor også i protest sit franske pas, flyttede til Belgien for senere at rykke videre til provinsbyen Saransk. Nu med russisk pas tildelt personligt af Putin. Med skuespillerens egne ord handler farvellet til Frankrig dog ikke om penge.

»Jeg betaler hellere end gerne 87 pct. i skat, men ikke til de røvhuller,« sagde Depardieu til avisen Le Point sidste år. Derfor havde Depardieu heller ikke planer om at flytte hjem, selv om Hollandes millionærskat forsvandt igen. Og omvendt de færerste franskmænd ønskede ham »hjem« igen.

Foto: ROBYN BECK.

»Det eneste, jeg beder dig om, er ikke at tage dem med til mine kampe.«

Det virker umiddelbart ikke som verdens bedste idé at komme med racistiske udbrud, når man ejer et basketballhold i en liga, hvor langt størstedelen af spillerne er afroamerikanere. Især ikke på bånd.

Alligevel var det netop det, der fældede den hovedrige, 80-årige Donald Sterling, som i 33 sæsoner har stået i spidsen for basketball-holdet LA Clippers.

Han talte i telefon med sin tidligere kæreste, V. Stiviano, der uheldigvis for Sterling optog samtalen. Den daværende holdejer var sur over, at Stivano havde lagt billeder på Instagram med den pensionerede, mørke NBA-stjerne, Magic Johnson.

»Det eneste jeg beder dig om, er ikke at tage dem med til mine kampe,« sagde Sterling i telefonen ifølge BT blandt andre racistiske ytringer.

Samtalen blev lækket og kostede Donald Sterling en bøde på to en halv million dollar samt udelukkelse fra NBA-ligaen på livstid. Derudover tvang skandalen ham til at sælge sin klub, LA Clippers.

Foto: PHIL McCARTEN.

Mel Gibson er kendt for prisvindende storfilm som »Braveheart« og mere kontroversielle værker som »Passion of the Christ«. Men de seneste år har skandalerne også klistret til den australske skuespiller og instruktør.

Det begyndte i 2006 i Malibu, hvor en jødisk politibetjent ville anholde Gibson for spirituskørsel. Her anklagede den dengang 50-årige stjerne jøder for at »være ansvarlige for alle verdens krige«. Det hjalp ikke Mel Gibson, at han allerede var under beskyldning for antisemitiske holdninger efter at have instrueret »Passion of the Christ«, der handler om Jesu lidelser.

Selv om han undskyldte dagen efter episoden, nægtede kolleger at arbejde sammen med ham, mens Gibsons agentur ligeledes droppede ham.

Mel Gibson holdt en årelang pause fra Hollywood fra 2005 til 2010, men har siden forsøgt at få et comeback.

Foto: JASON REED.

George Allen var tilbage i 2006 en af republikanernes bedste bud på en kommende præsident. Men senatorens lysende fremtid var forbi, før den for alvor begyndte.

Midt i sin kampagne for at blive genvalgt som senator kaldte Allen til et vælgermøde i Virginia en ung, mørk mand af indisk afstamning for »macaca«. Det er navnet på en abeart og et racistisk amerikansk slangudtryk.

Ikke nok med det faldt kommentaren fra talerstolen til S.R. Sidarth, der var udsendt af hans demokratiske modkandidat for at filme mødet. Det er normalt i USA, men det irriterede George Allen, og han sagde:

»Fyren derovre med den gule skjorte – »macaca« eller hvad hans navn nu er – arbejder for min modstander (...) Lad os byde »macaca« velkommen til Amerika og den virkelige verden her i Virginia.«

S.R. Sidarth er født og opvokset i Virginia og studerer på statens førende universitet. Videoen blev delt på Youtube og er i dag set mere end 700 millioner gange. George Allen blev ikke republikanernes præsidentkandidat.

Og den ukendte:»Bare jeg ikke får AIDS. Jeg laver sjov. Jeg er hvid!«

30-årige Justine Sacco fra New York blev global hadefigur, mens hun sad i et fly på vej til Sydafrika. Lige inden take-off havde hun lavet den obligatoriske rejse-opdatering. I dette tilfælde et tweet, der lød: »På vej til Afrika. Bare jeg ikke får AIDS. Jeg laver sjov. Jeg er hvid!«.

Selv havde hun på det tidspunkt 170 følgere på Twitter, men opdateringen blev delt af bl.a. tech-blogger Sam Biddle og nåede ud til hans 15.000 følgere på det sociale medie.

Pludselig skabte Justine Saccos tweet voldsom furore verden over, alt imens hun selv sad i et fly uden forbindelse til internettet. Flere tusinde reagerede, og hashtagget »#HasJustineLandedYet« hittede på verdensplan.

Sacco har senere undskyldt og hævdet, at hun aldrig i troede, at nogle ville tage tweetet bogstaveligt. Hun blev klogere. Opdateringen endte blandt meget andet med at koste Justine Sacco sit job som PR-konsulent i medie- og internetfirmaet IAC.