Når Fabio går i kloster

Italienske Fabio – ham fra busserne – er rykket ind på Sankt Gertruds Kloster med en nedbarberet version af sit rustikke italienske landkøkken.

Sankt Gertruds Kloster by Fabio på Hauser Plads får tre stjerner for sit italienske landkøkken med traditionelle og enkle retter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Uffe Weng

De fleste københavnere kender Fabio. Måske ikke personligt, lige som statsministeren, der er stamgæst; de er heller ikke nødvendigvis på selfie med Fabio sådan som bl.a. Bono, Rasmus Seebach, Anni Fønsby og stort set samtlige konservative ministre siden Schlüter.

Men vi kender Fabio fra bagsiden af hovedstadens busser, som den langhårede italiener i årevis har prydet, gerne med en yderst letpåklædt dame lidenskabeligt slynget om sig. Manden, der på busreklamerne lover »the full Italian romantic experience«, er Fabio Avenoso, der driver både Lagano Pizzabar i Dr. Tværgade, Ristorante Fabio på Falkoner Allé og Fabio’s Paparazzi i Grønnegade.

Og nu er han så også rykket ind på Sankt Gertruds Kloster i Hausergade. Dog kun i stueetagen af den hjemsøgte adresse, der senest lagde kalkede hvælvinger til Lina Rafn & Co’s kuldsejlede natklub Klosteret. Senere på sommeren rykker Vildt & Vin ind i kælderen, ligesom der også skulle blive plads til en dansk/fransk restaurant udover den cigarbar, der allerede findes.

Klosterkælderen var nu mennesketom den fredag aften, vi var forbi. Og stueetagens gæster tilsyneladende alle på tilbudsjagt via et dealsite, der sælger ledige sidsteøjebliksborde til angiveligt 1/3 af prisen. Det mente vores tjener – uden at spørge – så også at vi var, for hun var ikke meget for at udlevere et menukort.

Da det endelig lykkedes os, blev vi ikke meget klogere. For havde vi forventet at få Fabios rustikke italienske landkøkken, løftet et par grader op i »klosterniveau«, så lod et blik på kortet snarere ane, at det var gået den forkerte vej. Ganske vist var her dagens pasta og bruschetta, men der var også spansk tortilla, marineret laks, cæsarsalat, pil-selv-rejer, et udvalg af sliders og andet assorteret fra »det internationale køkken«, der ofte kan oversættes til turistfælde.

Betjeningen gjorde ikke umiddelbart noget for at ændre dét indtryk. Vi fik ikke noget vand, før vi rykkede for det. Brødet var noget kedeligt pap – meget langt fra den standard med koldhævet hvedebrød med sej krumme, som Fabio ellers har været eksponent for siden Lagano.

Heller ingen olivenolie at dyppe brødet i, skønt flasker med olie stod på flere af de andre borde. To af de vine, vi bestilte fra det lille (19 vine i alt) kort, var udgået. Betjeningen var, skønt den kun knap halvfyldte restaurant, meget svær at få kontakt til. Vores brugte tallerkener blev ikke ryddet af, før de stod i vejen for næste servering, og da min rødvin kom, var den så varm, at man ville kunne holde maden lun bare ved at stille den ved siden af glasset.

Maden overrasker

Med de odds imod sig kunne maden næsten kun overraske. Og det gjorde den da også. Vores tre hvidløgsduftende bruschettas til deling sejlede ganske vist i olie, men især ét med hakkede cherrytomater og basilikum havde rigtig god smag og balance mellem fedme og syre.

I glasset: en sprød sauvignon blanc fra Bolzano syd for Alperne (89 kr. glasset), der med mineralitet og masser af hyldeblomst i næsen fungerede fint, også til medspiserens efterfølgende røgede provolone-ost, grillet sammen med diverse grøntsager: aubergine, rød peber og zucchini.

Sidstnævnte havde fået for lidt og var stadig rå indvendig – men skal også have meget længere tid.

Mit glas barolo Borgo Badia 2010 (99 kr.) blev som allerede nævnt serveret lunt (!), og lod kun glimtvis ane, at det besad både kirsebær og krydderier, men mit grillede lam kunne man bestemt ikke klage over.

Tykke skiver af saftig rød lammeryg med håndtag, perfekt grillet med masser af smag og rosmarinkviste stukket ind hist og pist, savnede kun lidt citronsaft for at være helt perfekt.

Tilbehøret var også grillet: cherrytomater, rødbeder, gulerødder, løg, nye kartofler og zucchini – denne gang perfekt tilberedt al dente. Og dertil så rigelig en portion, at den faktisk kunne udgøre en lille hovedret.

Italiensk landkøkken

Hovedretterne er dagens fisk, pasta eller kød til 179 kr.

Førstnævnte bød på seks pænt store jomfruhummere i en flødesauce med tomat og persille (og angiveligt et skvæt cognac). Min pasta bestod af rigelige portioner af papardelle, den bredbåndede pasta herligt al dente i konsistensen, omgivet af masser af svampe (overvejende karl johan og østershat), med revet tallegio-ost på toppen samt en god fortættet sauce med dyb smag af svampe.

Et glas frugtig barbera var perfekt til svampene, denne gang gudskelov serveret ved en mere civiliseret temperatur.

Desserterne var til gengæld mere so-so – en udmærket pannacotta var dækket af en pivsød jordbærsauce, mens min tiramisu (i bare to lag) var for fast og mascarponedomineret til mig, men det er en smagssag.

Det var tilsyneladende den gode betjening, der sammen med »the full Italian romantic experience«, der gik fløjten, da Fabio gik i kloster.

Men han redder lige præcis de tre stjerner hjem på sit italienske landkøkken med dets traditionelle og enkle retter i en rustik udførelse. Også selv om 179 kr. er meget for en pastaret eller seks jomfruhummere i flødesauce.

Hvad: Sankt Gertruds Kloster by Fabio. Hvor: Hauser Plads 32, 1127 København K, tlf. 31 90 92 11. Hvor meget: billigste vin 349,- hovedretter fra 179,- (mindre retter fra 75,-).