Når du dør, kan du blive til en LP

Britisk pladeselskab smelter din aske ind i vinyl og presser hele herligheden til den perfekte musikgave for tid og evighed.

Grammafonplade. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogle vil bare begraves.

Andre vil bisættes, brændes bagefter og have asken sat i jorden.

Og andre igen vil så ende tilværelsen som gammeldags grammofonplade.

Det musikalske tilbud kommer fra en britisk baseret virksomhed med speciale i alternative afskeder med jordelivet.

Virksomheden hedder Andvinyl og sælger de anderledes ydelser via en hjemmeside med dødningehoveder og stemninger fra kirkegården.

Medarbejderne selv kalder det voksende fænomen for »FUNerals« - et uoversætteligt ordspil på de engelske ord for både »sjov« og »begravelse«.

Og bare rolig: »Vi har holdt siden i en let og uhøjtidelig tone,« skriver Andvinyl. »Men alle services udføres skam med største respekt og følsomhed.«

Du beder altså dine pårørende sende din aske til Andvinyls hovedkvarter. Virksomheden rører dernæst asken ind i vinyl og presser det hele til en grammofonplade. Og pladen kan så fyldes med lyde efter dit eget valg - det kunne være dit testamente, din rørende besked til de nærmeste eller elsket musik fra dine år som levende.

Grundpakken koster godt 26.000 kroner og dækker almindeligt cover plus labels på pladen. Den perfekte gave til drengene i det gamle heavyband eller kollegerne i symfoniorkestret. En almindelig krop rækker i parentes bemærket til omkring 30 album.

Mellempakkerne tilbyder mere raffinerede løsninger og inkluderer bidrag fra kendte kunstnere. Portrætmalere som James Hague og Paul Insect kan for eksempel forevige dig formedelst 30.000 kroner ekstra. Andvinyl har også allieret sig med sangskriveren Jason Leach fra House of Fix, der kan hjælpe dine efterkommere med den helt rigtige musik.

De store pakker tilbyder alt fra arrangementer med rutinerede eventmagere til distribution gennem såkaldt respektable pladebutikker verden over.
I den mere morbide ende: Hvis du ikke vil ofre hele din krop på sagen, modtager Andvinyl også kropsdele. Bare man har fået dem kremeret forinden. Og betaler fuld pris.

Kæledyr er for resten hjertelig velkomne i vinylens vidunderlige verden.

Skal familiens elskede Muffin eller lille Kleopatra ikke have et efterliv under pickuppen?

Prisen er i begge tilfælde den samme som prisen for hele det musikalske menneske - hvilket for en umiddelbar betragtning lyder både forståeligt og passende.