Når den fulde kvindehistorie skal skrives, fortjener Suzanne Bjerrehuus at få sit eget kapitel

Suzanne Bjerrehuus har bevæget sig i medie-Danmark gennem årtier med staying power.

Danske kvinder har meget at takke Suzanne Bjerrehuus for.

Hun har vist, at man sagtens kan være feminist og samtidig være glad for mænd, at borgerlig ikke er lig småborgerlig, og at man kan opstille for Konservative, selv om man har medvirket i en stjernetegnsfilm.

Men væsentligst af alt har hun gennem sit virke som blandt andet jurist, studievært, bingovært, sexbrevkassebestyrer, paneldeltager i Mads og Monopolet, chef for Det Konservative Folkepartis politisk-økonomiske afdeling, fotomodel, forfatter, meningsdanner og meget mere vist, at et åbent sind er nøglen til et vellykket liv. Og at Den Store Kærlighed findes. Privat er hun gift med erhvervsmanden Asger Aamund og mor til fotomodellen Oliver Bjerrehuus.

Hun fylder nu 70 år, men meddelte allerede i januar på et Facebookopslag, at hun ikke kommer til at stille op til interviews i den anledning.

»Som så mange andre tidligere cancerpatienter har også jeg døjet med nogle sen-skader af den strålebehandling, jeg fik for mere end 20 år siden,« skrev hun og understregede, at hun var blevet helbredt for kræft, men gennem det seneste års tid havde mærket en forsnævring af luftvejene.

Kræft i mandlerne

Det var tilbage i 1995, at Suzanne Bjerre-huus fik konstateret kræft i mandlerne. Med opbakning fra sin familie gik hun til angreb på sygdommen, udkæmpede en overlevelseskamp og da hun var blevet helbredt, skrev hun »Er vinter nær« om sit sygdomsforløb.

Bogen strøg direkte ind som nr. 1 på bestsellerlisten. Forløbet mundede også ud i DR2-programmet »Surfing Suzy«, hvor Bjerrehuus guidede til brug af internettet, der på det tidspunkt var relativt præmaturt. For hende som kræftpatient havde det ikke desto mindre været en kilde til underholdning.

Suzanne Bjerrehuus har således altid haft blik for en ny tendens - og en god debat. Sammen med journalisten Karen Thisted var hun for nogle år siden indehaver af »Mormors bordel« på TV2 og undersøgte her, om kærlighed kan købes for penge. I grænselandet mellem prostitution og ægte kærlighed blev der åbnet for en nødvendig debat om kvinders ret til egen krop kontra romantiske samfundsnormer.

Kort forinden havde hun sammen med Mads Christensen, som også er med i Mads og Monopolet, udgivet bogen »Blærerøv og Bjerrehuus«, og her tog hun livtag med den forestilling, at kvinders seksualitet går i dvale, når de bliver bedstemødre.

»Det er et hajfyldt farvand at navigere i, når man er oppe i halvtredserne. For på den ene side har du børnebørn og børn, der gerne vil have, at du skal passe dem. Og på den anden side er du en femme fatale, for kvinder på min alder kan jo sagtens være lækre og spændende,« sagde hun dengang til Nordjyske.

De seneste år har Suzanne Bjerrehuus især udkæmpet sine ideologiske kampe på Facebook og fra sin blog på eb.dk. På Facebook demonstrerer hun dagligt, hvad ytringsfrihed går ud på, nemlig at tillade andre at fremkomme med holdninger, man ikke selv er enig i.

Da hun selv bramfrit skrev, at svenskerne burde tage et opgør med deres politikere, medførte det udelukkelse fra Facebook.

Overordnet har hun udtalt sig om alt fra svigermødre til sildekvoter over skatteprocenter til swingerklubber.

Det er således et stærkt meningsmenneske, der nu fylder 70 år, men det er også en kvinde, der for mange andre kvinder har været et lyspunkt og en inspiration. For hun er både en overlever og et livsstykke og et af de sjældne dyr i skoven.

Måske var der mange, der grinede, da hun sagde: »Sådan har jeg aldrig fået den før« i Super-Chancen og sikkert også, da hun medvirkede i »Smør 40«-reklamen i 1989. Men det kræver mere end et kønt ansigt at forblive relevant i medie-Danmark i så mange årtier. Det kræver stamina og staying power.

Sammen med ægtemanden Asger Aamund har hun desuden været med til at anvise et klart ideal for ægteskabet - det lykkeligste match er det med en ligeværdig partner.

Når den fulde kvindehistorie skal skrives, fortjener Suzanne Bjerrehuus at få sit eget kapitel.