Når børn myrder

Den brasilianske »City of God« skildrer et slumkvarter regeret af blodig kriminalitet.

I Guds By er børnene bevæbnede, og de er ikke bange for at bruge deres våben.

Cidade de Deus eller Guds By er et overvejende sort slumkvarter i den brasilianske storby Rio de Janeiro, og Fernando Meirelles' autentisk baserede film med et handlingsforløb fra 1960erne frem til 1980erne skildrer, hvordan vilkårlig vold og hensynsløs kriminalitet gennemsyrer hver en krog af dette usle fattigkvarter, og hvordan en karriere som forbryder ligner den eneste mulighed for at slippe ud af elendigheden, selv om det er mest sandsynligt, at de unge desperadoer forlader den via en tidlig og blodig død.

Filmens fortæller er fotografen Buscapé (Alexandre Rodrigues), der i en kompliceret struktur af flash-backs fremlægger sine voldsomme og ofte rystende erindringer fra opvæksten i Cidade de Deus, hvor politiet stort set er magtesløst - eller korrupt - og hvor mennesker undertiden bliver myrdet bare for sjov. Centralt i det omfattende persongalleri står den psykopatiske bandechef Zé Pequero, der allerede som dreng er en grinende dræber, og hvis senere opgør med rivalen Sandro Cenoura får tilstandene i Guds By til at minde om regulær borgerkrig.

Flere mennesker bliver skudt i »City of God« end i tre-fire amerikanske actionfilm til sammen, og med sin heftige sociale indignation er filmen i slægt med Hector Babencos ligeledes brasilianske klassiker »Pixote« fra 1981. Fernando Meirelles' film vakte sidste år opsigt på festivalen i Cannes, hvor den blev officielt præsenteret uden for konkurrencen om Den Gyldne Palme, og selv om den har et vist præg af illustreret historielektion, gør den da også stærkt indtryk.

Dens brogede mosaik af sammenvævede skæbner i et ofte ukronologisk forløb kan være vanskelig at overskue, og filmen skæmmes af unødvendige tekniske tricks som fast-motion og split-screen. Men med et hyperaktivt håndholdt kamera som guide føres man gennem et grusomt helvede af forråelse og død, og oplevelsen er krævende, skræmmende, udmattende og uafrystelig.