Muslimsk opgør og undertrykt seksualitet? Hardcore SKAM-fan spår om sidste sæson

Sidste sæson af »SKAM« får premiere på fredag. Berlingske har bedt en af seriens største danske fans om at komme med sine fem bud på, hvad vi får at se i de kommende uger.

Karakteren Sana, som bliver den bærende karakter i fjerde og sidste sæson af »SKAM«. Fold sammen
Læs mere
Foto: NRK

Norske »SKAM« er en populær TV-serie. Men den slutter snart. Første afsnit af fjerde og sidste sæson kan streames fredag aften klokken 20.25 via YouSee eller søndag aften på DR3.

Populært er det også blevet at engagere sig i serien, både før og efter afsnittene bliver vist. Hver sæson har et overordnet og gennemgående tema, og man følger en hovedperson gennem hele sæsonen.

Spørgsmålet for de mange fans er nu, hvad de kommende afsnit kommer til at handle om. Vi ved med sikkerhed, at karakteren Sana bliver hovedpersonen for sæsonen. Meget mere ved vi ikke.

Her kommer dog fem bud på plotlinjer fra Simon Falk, der er fan af serien og aktivt medlem af gruppen »Kosegruppa DK« på Facebook, hvor fans af serien samles for at debattere alt fra hele afsnit til de små detaljer.

1. Opgøret

Simon Falk er overbevist om, at vi kommer til at se et opgør. Ikke et hvilket som helst opgør, men et opgør af meget personlig karakter.

»Vi kommer til at se et opgør mellem Sana og hendes muslimske bagland. Hun er måske for norsk til dem og deres muslimske idealer og kultur, men måske også for muslimsk til Norge,« siger han.

2. Forskelligheder

Pigegruppen i »SKAM« står også for nogle udfordringer, hvis Simon Falk har ret. For kan man blive ved med at holde fast i hinanden?

»Pigegruppens forskelligheder kommer måske op til overfladen. For spørgsmålet er, om man stadig kan bevare venskaberne? Og vil pigerne altid være der for hinanden?« siger han.

3. Even og Sana

I sidste afsnit af sæson 3 sker der noget, der får Simon Falk til at tro, at vi i sidste sæson vil se en forbindelse mellem Even og Sana.

»Even har studeret Koranen, og måske kender han nogen fra sin tidligere skole, som har en forbindelse til Sana. Vi ser jo i sidste afsnit af sæson 3, at Even og Isak står i køkkenet, da Sana pludselig kommer ud, hvorefter hun og Even præsenteres for hinanden. Det lader til, at de godt kan genkende hinanden fra noget andet end bare, at Even er Isaks kæreste. Måske er det noget med Evens og Sanas fortid?« siger han.

4. Drama

Vi kommer også til at opleve drama, hvilket måske ikke er nogen stor overraskelse. Men hvilket drama er det, vi skal være vidne til?

»Sana kommer formentlig til at skulle forsvare Even og Isaks forhold. Derfor kommer hun måske også til, uforvarende, at sætte nogle dramatiske ting i gang. Måske kommer Sana til at skulle træffe nogle valg. På den ene side med sin baggrund og familie, og på den anden side at forsvare sine venner, som har masser af sex, og hvor to af dem lever i et homoseksuelt forhold,« siger han.

5. Den tjekkede facade

Sana har en meget tjekket facade, mener Simon Falk. Men bliver det ved med at være sådan? Det har han sin tvivl om.

»Spørgsmålet er, om hun kan blive ved med at opretholde den her »coole« og tjekkede facade, når hun måske får nogle følelser, hun ikke selv kan styre. I første klip fra den kommende sæson, ser Sana to fyre, som står og viser deres sixpack til hinanden, inden hendes telefon afbryder hende med en melding om, at hun skal huske en af sine daglige bønner. Så selv om hun på overfladen ikke tilkendegiver seksuel interesse i fyre, så er det ikke sikkert, hun kan blive ved med at undertrykke det,« siger han.

Simon Falks bud er samtidig også udtryk for det, han håber, vil komme til at ske. Han ser gerne, at sidste sæson byder på flere forskellige sidehistorier, selvom Sana skal have lov at være hovedperson og den, som fylder mest.

»Jeg vil rigtig gerne se en del til Isak og Even, fordi de spiller så fremragende, som de gør,« siger han.

Men det store hovedtema vil ifølge ham blive »splittelsen mellem at være religiøs i et sekulært vestligt samfund og det at passe ind som muslimsk pige«.

Herunder kan du se traileren til den fjerde og sidste sæson af »SKAM«: