Muslimsk kvinde iført hijab skal pryde siderne i Playboy

Den amerikanske journalist og muslim Noor Tagouri optræder iført sin hijab i oktobers udgave af magasinet Playboy.

Noor Tagouri er grunden til, at Playboy i oktober skriver historie. Foto: John Lamparski Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når oktobers udgave af Playboy rammer bladhylderne, skriver magasinet historie. For første gang nogensinde optræder en muslimsk kvinde iført hijab i mandebladet, der igennem årtier har været kendt for afklædte damer.

Det er den 22-årige amerikanske journalist og muslim Noor Tagouri, som bliver magasinets første kvinde iført hijab.

I interviewet med Playboy fortæller Noor Tagouri, der er datter af libyske immigranter og født i den amerikanske stat West Virginia, sin historie. Her fortæller hun også om sin drøm. Noor Tagouri ønsker at blive den første nyhedsvært på amerikansk tv med hijab.

Tidligere på året droppede Playboy nøgenbilleder af kvinder, hvilket ellers har været magasinets kendetegn siden det tilblivelse i 1953.

Henrik Bødker, der er lektor i medievidenskab og journalistik på Aarhus Universitet, er ikke overrasket over, at Playboy nu portrætterer en tildækket kvinde og træder endnu et skridt væk fra det vovede.

»Playboy har altid slået sig op på at være provokerende og udfordre normerne. Playboy har været meget fokuseret på »pleasure«. Men magasinet har også haft interviews med kendte, kontroversielle politikere og dybdegående artikler. De to ting har sameksisteret i Playboy nærmest helt fra starten,« siger Henrik Bødker og tilføjer:

»Det, at Playboy nu har en kvinde iført hijab i magasinet er sådan set ikke noget, der bryder fuldstændig med traditionen. Playboy har kontinuerligt gennem tiderne sat fokus på folk, som kæmper for en sag.«

Det skelsættende er altså ikke, at der i magasinet bliver sat fokus på væsentligere og mere dybdegående emner, end hvem der er den hotteste kendiskvinde i Hollywood lige for tiden. Alligevel er der ét væsentligt nybrud, forklarer Henrik Bødker.

»Blade som Playboy er ifølge feministiske kritikere mandens blik på den afklædte kvinde. Her er kvinderne et objekt, de bliver kun set på, og de har ikke nogen magt. At Playboy dropper nøgenbillederne og har en type af kvinder med, kan ses som et klart signal om, at der er forandringer på vej. Med Noor Tagouri iført hijab bliver kvinden mere aktiv, og så er hun ikke bare med for mandens tilfredsstillelse, men fordi hun rent faktisk regnes for at kunne gøre en samfundsmæssig forskel,« siger Henrik Bødker.

Årsagen til, at Playboy bevæger sig væk fra den bare hud, er simpel. Bladet forsøger ifølge Henrik Bødker at overleve.

»Alle magasiner kæmper med internettet. Det, der før var vovet i Playboy, er nu tilgængeligt gratis på internettet i langt mere eksplicit form. Playboy er blevet overhalet indenom, hvad angår de vovede billeder. Derfor skal Playboy justere og finde et lidt andet ståsted,« siger han.

Henrik Bødker tror dog ikke, at magasinet ønsker at ændre sig så markant, at det også skifter målgruppe. Det forsøger at holde fast i den samme læserskare, som imidlertid udvikler sig i takt med, at hele omverden og mediebilledet udvikler sig.