Muslimer anklager canadisk forfatter

Mark Steyn er en yderst populær canadisk forfatter. Hans bog »America Alone« er et hit. Nu forsøger Canadas muslimske organisation at få ham dømt for »hate speech«.

Den saudi-arabiske ambassdør i USA, prins Turki al-Faisal, har udtalt: »Mark Steyns arrogance kender ingen grænse«. Steyn har valgt at lade sin bog bringe citatet på forsiden. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Mark Steyns bog »America Alone. The End of the World as We Know It« lå i ugevis på de amerikanske bestsellerlister og har i månedvis toppet listen i Canada. Nu er den i fare, for den canadiske sammenslutning af muslimske organisationer har trukket Mark Steyn i retten med anklage om forhånelse og krænkelse af muslimer og islam.

Mark Steyn er en populær kommentator i en lang række aviser og magasiner verden over. Han er født i Canada i 1959, men har levet en del af sit liv i England.

Han tilhører den borgerlige fløj og lægger ikke fingrene imellem, når talen falder på truslen fra islamismen og Vestens vaklende modsvar. Hvad der adskiller ham fra mange andre politiske kommentarer er, at han er elementært morsom og samtidig gennemtrængende spids.

Det er sjældent at se denne kombination, hvilket har gjort ham til en ofte anvendt skribent. Han har skrevet artikler til den engelske magasin Spectator, det amerikanske månedsblad Atlantic Monthly, til webmagasinet National Review, til aviser som Daily Telegraph, New York Sun og Washington Times og til det canadiske tidsskrift MacLeans.

Europa er fortabt
Egentlig startede Steyn sin virksomhed som musikkritiker, men han dækker nu en lang række emner.

Det er specielt Steyns kritik af islam og islamisme, der har vakt muslimers vrede. Han er modstander af multikulturalisme og mener, at Europa er dømt til fortabelse, dels fordi Europas forældre får for få børn, dels fordi de europæiske demokratier ikke synes at være parate til at kæmpe for egne værdier. I »America Alone« skriver han:

»Hvorfor kollapsede Bosnien, og hvorfor oplevede vi det værste myrderi i Europa efter Anden Verdenskrig? I 30 år før kollapset var de bosniske serbere svundet ind fra 43 procent til 31 procent af befolkningen, mens de bosniske muslimer var steget fra 26 procent til 44 procent. I en demokratisk tidsalder kan man ikke købslå med demografi ­ undtagen gennem borgerkrig. Serberne fandt ud af det, som andre lande på det europæiske kontinent vil i de kommende år: Hvis man ikke kan slå fjenden ved at føde flere børn, så kan man konfrontere dem. Problemet for Europa er, at den bosniske demografiske profil nu er model for hele kontinentet.«

Steyn har svaret på kritikken af denne passage ved at fastslå, at hans bog ikke handler om, hvad han ønsker skal ske, men om, hvad han tror, der vil ske:

»Det er ikke svært at se, at et neo-nationalt oprør allerede er på vej i dele af Europa og på et eller tidspunkt vil antage voldelige former.«

Had og foragt
I december blev Steyn tiltalt efter at det canadiske blad Mac- leans trykte kapitler fra Steyns bog. Artiklen i Macleans bar overskriften »Fremtiden tilhører islam«. Sagsøgere krævede på vegne af den Canadian Islamic Congress, at tidsskriftet blev straffet for at sprede »had og foragt« mod muslimer.

Anklagen lød også på, at Steyn og MacLeans udviste foragt for islam ved indirekte at hævde, at islamisk kultur er uforenelig med vestlig civilisation. Sagen skal høres af en række menneskerettighedsorganisationer.

Man kan følge optakten til høringen på Mark Steyns egen hjemmeside, hvor han bl.a. skriver:

»Jeg accepterer ikke, at frie canadiske borgere behøver tilladelse fra den canadiske stat til at læse mine kommentarer.«