Musikredaktørens guide til Roskilde-programmet

Roskilde Festivals musikprogram er et overflødighedshorn af muligheder. Der er gensyn med gamle kendinge og møder med det helt nye, det friske og det sprøde. Her er Berlingskes musik­redaktørs bud på en vej gennem programmet.

Paul McCartney på Orange Scene lørdag den 4. juli sidste år. På onsdag går det løs igen, og der er meget godt i vente. Foto. Mathias Løvgreen Bojesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag

Damon Albarn & The Orchestra Of Syrian Musicians

Hvorfor: Damon Albarn er en altomfavnende musikalsk globetrotter, der plejer at være garant for store oplevelser på Roskilde. Denne gang åbner han Orange med en genforening med det 90-mand-høje syriske orkester, som han samarbejdede med på Gorillaz’ seneste plade. Forvent hvad som helst.
Hvor: Orange, onsdag kl. 18.00

DAWN

Hvorfor: Den amerikanske sangerinde Dawn Richard er en skammeligt overset eksponent for tidens futuristiske R’n’B-bølge, der også tæller navne som FKA Twigs, Kelela og Tinashe. Måske fordi hun er den, der er sværest at sætte i bås, holder det indædt DIY og kaster sig ud i de mest ambitiøse koncepter. Sej dame.
Hvor: Apollo, onsdag kl. 21.15

Red Hot Chili Peppers

Hvorfor: Red Hot Chili Peppers skylder en god koncert efter fadæsen i 2007. Så kort kan det siges. Og så gør det heller ikke noget, at de amerikanske funk-rockere lige har udsendt deres måske bedste album siden »Californication« fra 1999. Det tyder på et band, der har genfundet gnisten.
Hvor: Orange, onsdag kl. 22.30

Torsdag

Choir Of Young Believers

Hvorfor: Det kræver mod at splitte hele sit udtryk til atomer for at komme videre. Men det lykkedes over al forventning for Choir Of Young Believers på dette års »Grasque«, hvor den skønhedssøgende folk måtte vige pladsen for et mere eksperimenterende, elektronisk dragende udtryk.
Hvor: Avalon, torsdag kl. 15.00

Grimes

Hvorfor: Canadiske Claire Boucher laver under navnet Grimes popmusik, der lyder som en Tumblr-blog: Et digitalt opkørt collage-udtryk, der insisterer på at bryde med traditionelle smagshierarkier. Live er hun en vilter enmandshær, der både synger, danser og styrer synths og samples med feministisk bid.
Hvor: Arena, torsdag kl. 18.00

Courtney Barnett

Hvorfor: Australske kvindelige rockstjerner findes der ikke mange af. Men Courtney Barnett er én af dem, der er værd at tjekke ud. Hun spiller en ond spade og skriver vildt underholdende tekster, der finder det store drama i den lille skæve detalje. Og så synger hun med australsk dialekt. Helt perfekt.
Hvor: Arena, torsdag kl. 19.00

Blood Orange

Hvorfor: Under kunstnernavnet Blood Orange laver den britiske sanger og musiker Dev Hynes sin helt egen udflydende dansemusik. Det er 1980er-funk malet i bløde, sarte akvareller, ejendommeligt egoløst og med en køns- og race­politisk dagsorden, der skriver sig lige ind i 2016.
Hvor: Avalon, torsdag kl. 21.00

Bisse

Hvorfor: Bisse er en sand original på den danske musikscene lige nu. Inden for det seneste år har han udgivet fire et halvt album, hvor han frygtløst stikker fingrene ned i livets betændte materie og prikker til alt det, der gør ondt. Dybt idiosynkratisk og helt ude på overdrevets rand. Fang ham, hvis du tør.
Hvor: Gloria, torsdag kl. 22.30

Fredag

 

Anderson Paak

Hvorfor: Amerikanske Anderson Paak bevæger sig som et musikalsk vidunderbarn på grænsen mellem hiphop, soul og R’n’B. Og når han gør det, er det et ret fantastisk sted at være. Det er sommer, det er solskin, og det er blændende musikalsk, når han synger, rapper og lægger et funky beat bag trommerne.
Hvor: Apollo, fredag kl. 14.00

Badbadnotgood

Hvorfor: Disse canadiske drenge er afsindigt svære at sætte i bås. Og det er dét, der gør dem så spændende. De er som udgangspunkt en jazz-kvartet, men de bruger deres virtuose evner til både at spille hiphop og trap-beats, soul, funk, dub, you name it, med alle fra Frank Ocean og Sam Herring til Ghostface Killer og Kaytranada.
Hvor: Apollo, fredag kl. 16.00

Neil Young + Promise Of The Real

Hvorfor: Neil Young er hyret ind til at give årets store samlende musikalske historielektion. Og selvfølgelig skal man se ham. Neil har nerve, et fænomenalt bagkatalog at trække på og mestrer både de store, seje rockdrøn og de smukkeste ballader. Denne gang er han i selskab med sit nye noget yngre backingband, Promise Of The Real.
Hvor: Orange, fredag kl. 21.00

Tame Impala

Hvorfor: Australske Tame Impala har gennemgået en ret fantastisk transformation. De startede som et rasende godt psych-rockband med referencer til både Hendrix og John Lennon og har nu udviklet sig til et rasende godt arena-popband med kalejdoskopisk svæv i produktionerne.
Hvor: Arena, fredag kl. 23.30

Lørdag

 

Sturgill Simpson

Hvorfor: Sturgill Simpson er en af den slags countrymusikere, der formår at åbne genren op for andre end puritanerne. Når han åbner munden, hører man straks arven fra Merle Haggard. Men stemmen er ligeså meget Elvis Presley. Og han er hverken bange for horn eller soul og har sågar lige lavet et stærkt cover af Nirvana.
Hvor: Avalon, lørdag kl. 18.00

New Order

Hvorfor: Der er få – om nogen overhovedet – der som New Order har formået at bygge bro mellem det klassiske rockband og den elektroniske dansemusik. Forvent en festlig hitparade af højdepunkter fra storhedstiden i 1980erne garneret med enkelte afstikkere til deres glimrende comebackplade fra sidste år.
Hvor: Arena, lørdag kl. 21.00

Hvorfor: Det er stort set altid en fornøjelse at se danske musikere træde op på Orange Scene for første gang og lykkes med det. Og det kan næsten ikke gå galt for MØ. Hun har både attituden, personligheden og en stjerneparade af hits, der vil kunne samle masserne til fest, dans og fællessang.
Hvor: Orange, lørdag kl. 22.00

LCD Soundsystem

Hvorfor: Det er ikke mere end fem år siden, at James Murphy og resten af LCD Soundsystem spillede en storstilet afskedskoncert i Madison Square Garden. Men selv om tiden måske ikke føles helt moden til et comeback, så er de stadig et fænomenalt liveband, som man skulle være en klovn for at misse.
Hvor: Orange, lørdag kl. 01.00