Musikredaktør: Roskilde Festival fejer konkurrenterne af banen

I en tid hvor de danske festivaler kappes om publikums gunst, toner Roskilde Festival rent flag med et program, der emmer af kvalitet i både højden og drøjden.

Søndag d. 6. Juli på Roskilde Festival 2014. Stevie Wonder på Orange Scene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ingen over, ingen ved siden af. Så meget står klart efter offentliggørelsen af de sidste 85 navne til sommerens Roskilde Festival 2015. Med tilføjelsen af den voldsomt anmelderroste hiphop-sensation Kendrick Lamar, den stor-twerkende pop-provo Nicki Minaj og en af øjeblikkets bedste sangskrivere i form af amerikanske Father John Misty har Roskildes booker-gruppe endnu engang vist, at de har både modet, visionerne og musklerne til at sammensætte et festivalprogram, der i højde og drøjde er til at blive helt svimmel af begejstring over.

Øverst på plakaten troner Sir Paul McCartney, der nok skal sørge for at levere årets helt store samlende musikhistoriske lektion ligesom The Rolling Stones, Springsteen og Stevie Wonder har gjort det de sidste par år. Kunstnerisk har han bestemt sine bedste år bag sig, men den stadig velspillende McCartney er altså det nærmeste, vi kommer på at opleve The Beatles på Orange Scene. Og det tæller bestemt for noget.

Kigger vi videre til de andre navne øverst på plakaten, ser det også rimelig fornuftigt ud. Både britiske Muse og danske Mew er albumaktuelle til sommer og har før vist, at de mestrer at blæse rocken op i det helt store widescreen-format. Hitmageren Pharrell Williams kommer nok lige et år for sent, men skal nok sørge for at gøre rigtig mange mennesker »Happy«, mens den forrygende britiske brødre-duo Disclosure er kørt i stilling til at omdanne Dyrskuepladsen til en hit-pakket house-fest.

Men mere end noget andet er det mylderet af kendte og ukendte navne længere nede på plakaten, der gør Roskilde til et musikalsk slaraffenland for den nysgerrige festivalgænger. Programmet er ganske enkelt gennemlyst af en vision om at præsentere de bedste og mest interessante navne inden for snart sagt alle genrer og verdenshjørner. Det er unikt ikke bare i en dansk festival-kontekst, men også internationalt.

Hiphoppen er rigtig stærk repræsenteret med førnævnte Kendrick Lamar og den hårdtslående duo Run The Jewels, der leverede et af sidste års stærkeste plader. Det samme gør sig gældende for det art-rockende guitar-es St. Vincent og highway-rockerne The War On Drugs. Er man mere til den hårde ende at spektret, ser det også rigtig godt ud med nye spændende black metal-navne som Deafheaven, mens den brasilianske tropicalia-legende Tom Zé og det 100-musiker-høje African Express kommer til at sende lytterne på sviptur til varmere himmelstrøg.

Ja, man kunne blive ved. Roskildes program er i en klasse for sig herhjemme. Og det er der også brug for i en tid, hvor konkurrencen er højere end nogensinde med tilkomsten af den nye store Tinderbox Festival i Odense.

Men hvor Roskilde Festival lægger sig i selen for at være helt fremme i skoene og præsentere høj kvalitet - ny som gammel - inden for et væld af  genrer, så er der svært at få øje den røde tråd i Tinderbox’ identitetsforvirrede program. Det virker som ren og skær købmandsbutik, hvor musikalske kvalitetskriterier synes erstattet af to ting: Er det noget folk kender fra radioen? Og kan det sælge billetter?

Det kan der selvfølgelig være alle mulige gode grunde til set ud fra et forretningsmæssigt synspunkt. Men al snak om, at Tinderbox skulle være en seriøs konkurrent til Roskilde, bør nu endegyldigt forstumme. For med årets program viser Roskilde, at de fortsat tager deres opgave som seriøs musikformidler og kulturelt flagskib herhjemme seriøst. Og det skal vi være glade for. For det er helt unikt.

Vi ses i smatten.

Musikredaktør Michael Charles Gaunt har samlet et udpluk af numre fra kunstnere, der spiller på dette års Roskilde Festival.

Plakaten for Roskilde Festival 2015:

Roskilde plakat Fold sammen
Læs mere