Musikorganisationer: Ikke meget sparet ved at lukke UnderholdningsOrkester

En genetablering af DR UnderholdningsOrkestret vil kunne ske uden de store udgifter og helt uden problemer, mener DMF, der kalder DRs advarsel om store ekstraudgifter for »Vås«.

DR Underholdningsorkestret holder generalprøve på "Sigmund Freud - til fest i underbevidstheden" i DR Koncertsalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DR kommer ikke til at spare noget nævneværdigt ved at lukke UnderholdningsOrkestret nu og her.

Tværtimod ser det ud til at DR sagtens kan holde sig inden for de besparelser, de er blevet pålagt i det nuværende medieforlig, hvis det ender med at orkestret bliver bevaret.

Det mener en sammenslutning af tre af musikkens organisationer, DMF, DAF og Dansk Komponist Forening, der i fællesskab har regnet på tallene. Samtidig vil en genetablering af UnderholdningsOrkestret kunne ske uden de store udgifter og helt uden problemer, mener DMF, der har haft individuelle samtaler med samtlige musikere.

»Det bliver helt uproblematisk og de argumenter som DR har fremlagt i deres notat til Kulturministeriet 14. november om at man nu skulle ind og genforhandle alle kontrakter igen for de overenskomstansatte musikere er et rene vås. De tjenestemandsansatte glider bare ind igen og de overenskomstansatte fortsætter bare på deres tidligere kontrakter,« siger faglig sekretær i DMF, Steen Jørgensen, der har et indgående kendskab til musikernes ansættelseskontrakter med DR.

Ifølge DMF og de andre organisationer har DR lavet en »overbesparelse« eller en overimplementering af de sparekrav, som de blev stillet i forbindelse med det medieforlig, der blev indgået tidligere i år. Her blev de pålagt at spare 105 millioner, men reelt set har de sparet 161 millioner i forbindelse med den seneste sparerunde. Det efterlader DR med 56 millioner kroner til at drive UnderholdningsOrkestret videre med.

Samtidig »sparer« DR så de 55 millioner kroner, som det estimeret set vil koste at lukke orkestret på denne måde, og dermed mener organisationerne, at DR på ingen måde får økonomiske problemer med at drive orkesteret inden for det nuværende forlig.
Og på lang sigt er der heller ikke meget af hente, hvis man spørger DMF.

»Ifølge DRs egne basisoplysninger vil der ved en lukning være en nettobesparelse på 30 millioner kroner varigt. Deraf vil de bruge de ti millioner til en styrkelse af DRs Big band, symfoniorkesteret og pigekoret. Ergo er det 20 millioner, der skal findes årligt for at drive orkesteret videre. Og så er der selvfølgelig de engangsudgifter, de har pådraget sig ved at aflyse orkestrets arrangementer næste forår,« siger Steen Jørgensen fra DMF og fortsætter:
»Der er de penge de skal findes, hvis de får en ordre om at orkestret skal fortsætte. Det burde da kunne lade sig gøre ud af de 3,7 milliarder kroner DR får ind årligt via licensen.«

Hos DR ønsker man ikke på nuværende tidspunkt at indgå i en polemik om, hvad en genetablering af UnderholdningsOrkestret vil koste, men DRs økonomidirektør Nikolas Lyhne-Knudsen påpeger, at DR på forespørgsel fra Kulturministeriet har givet et skøn over de økonomiske konsekvenser i tilfælde af en genetablering af orkesteret og en tilbagerulning af den musikplan for den levende musik i DR som er sat i gang.

 

»DR har bl.a. skønnet et niveau for engangsomkostninger på i alt ca. 15 mio. kr. fordelt over 2015 og 2016. Skønnet er i sagens natur behæftet med usikkerhed, da det faktiske omkostningsniveau afhænger af en række ubekendte faktorer. Skønnet vedrører ikke kun omkostninger til genansættelser, men også forventede merudgifter i forbindelse med nyt koncertprogram, muligt indtjeningstab mv.,« lyder det i en mail fra økonomidirektøren.