Musikken maser sig på

Kæmperne på den klassiske front kommer til København de næste måneder - og de har både gammelt og nyt med i nodemappen. Det bliver en spændende tid.

Cecilia Bartolis stemme er måske ikke den største. Til gengæld brillerer hun med dramatik, patos og bevægelighed. Den italienske operasangerinde kan opleves i Danmark 7. maj i Tivoli. Foto: Johannes Simon Fold sammen
Læs mere

En af musikkens gudinder hedder Cecilia. Det samme gør en af gudinderne i italiensk operasang. Og midt i den dejlige forsommer kommer hun til Danmark - for første gang i et årti...

Cecilia Bartoli har betaget den ganske verden. For selv om hendes stemme ikke hører til de største og knap nok de smukkeste, kan hun lægge så megen dramatik, patos og bevægelighed i den. Især er hun helt fantastisk til den gamle barokmusik. Vivaldi for eksempel. Og så kan der i øvrigt være noget Kronprinsesse Mary over hende blandet op med noget venetiansk karneval og godt med pasta fra hendes romerske hjemegn.

Ved koncerten 7. maj i Tivoli akkompagneres hun af et orkester fra operaen i Zürich. Programmet bliver mest ekkoer af hendes seneste album, »Opera Proibita«. Billetterne skal nok være revet væk for længst, men prøv alligevel.

Nordisk i Tivoli
Har de strubeglade fået slukket tørsten? Ellers præsenterer Tivoli endnu et must måneden efter:

Anne Sofie von Otter kommer og synger nordisk. Den svenske mezzo går rundt med en af tidens mest spændende stemmer - og hun gør det på en prunkløs, næsten undselig måde.

Københavnerne havde sidst glæde af denne sympatiske stjerne ved opførelsen af Sven-David Sandströms passionsagtige »Ordet« i Radiohusets koncertsal.

Ved arrangementet 10. juni følges hun af Tivolis Symfoniorkester under ledelse af podiekometen Pietari Inkinen. Samme aften uddeles Dronning Ingrids Hæderslegat til to unge kunstnere.

Allerede i denne måned kan Tivolis orkester i øvrigt opleves ved flere lovende lejligheder. For eksempel 19. januar, hvor cellisten Heinrich Schiff optræder i rollen som dirigent og med to kæmpe symfonier i bagagen: Bruckners niende og Schuberts ufuldendte. Senere kommer bl.a. Baiba Skride og spiller Brahms' violinkoncert. Desuden løber den traditionelle Nytårskoncert af kransekagen allerede på fredag.

Og apropos sang: Det gamle DR Radiokoret er lukket ned og skiftet ud med DR Vokalensemblet. Navnet betyder vokalgruppe, der igen betyder sanggruppe, der på dansk betyder kor - hvilket nok havde været lidt mindre pladdereksklusivt.

Men kvaliteten fejler ikke noget. Tirsdag 16. januar åbnes året i Radiohusets koncertsal med nyere musik under ledelse af Stephen Layton. Blandt meget andet kan man glæde sig til Olivier Messiaens skønne »Fem refræner«. Sidstnævnte står i øvrigt også på programmet to dage efter.

Forinden har DR Radiosymfoniorkestret under Thomas Dausgaard bl.a. fornøjet med Dvoráks cellokoncert og en førsteopførelse af Svend Nielsens »Ekbátana.« Aftenens solister vil være Henrik Dam Thomsen i den første og Helene Gjerris i det andet.

Rent guf
I det hele taget bliver de næste ugers musikliv i DR rigtig spændende. For eksempel giver Guarneri Kvartetten stjernekoncert 26. januar. De fire strygere hører ikke længere til fagets yngste - men de er helt i top rent kunstnerisk og stiller med både Mozart, Janácek og Tjajkovskij.

Og allerede ugen efter dropper selveste Nikolaj Znaider forbi sit gamle hjemland og spiller Tjajkovskijs violinkoncert med DR Radiosymfoniorkestret under herlige Yuri Temirkanov.

Dét skal nok blive et par store aftener! Eller rettere tre aftener. For ud over orkesterkoncerterne 1. og 2. februar giver Znaider en hel sonateaften med Robert Kulek ved klaveret. Giffen, gaffen og rent guf...

Tiden efter byder på Beethovens »Missa Solemnis« med Herbert Blomstedt på podiet og fire dejlige solister - det er 8. og 9. februar. Hvortil bl.a. kommer Bruckners 8. symfoni med Marek Janowski, en fransk-tysk aften med Marc Soustrot og dejlige Henriette Bonde-Hansen samt et længe ventet lyt på klaverfænomenet Lise de la Salle. Da er vi fremme ved 3. marts.

Forårsmånederne lover en uropførelse af Simon Christensen, et genhør med violinisten Hilary Hahn, vor egen Trio Con Brio i Beethovens småsære »Tripelkoncert«, indtil flere klaveraftner med herboende Leif Ove Andsnes og meget, meget mere.

Er der liv på andre planeter? Der er i hvert fald også musikliv uden for de store steder. Til eksempel fortsætter privatorkestret Collegium Musicum sit 25 års jubilæum med den sædvanlige Surprisekoncert.

Musikken denne 21. januar bliver af Beethoven og Elgar - sidstnævnte med fine Randi Stene som solist.

I begyndelsen af marts stiller Louis Lortie desuden med Schumanns klaverkoncert. Og selve jubilæumskoncerten finder sted 25. marts. Her bliver hittet ikke alene Niels W. Gades elskede »Elverskud« med stjernebesat solisthold, men også uropførelsen af Karl Aage Rasmussens meget omtalte rejse ind i Schuberts gådefulde »Gastein«. Spændende...