Musikinteresse blåstemplet som et handicap

Roger Tullgren har som den første i verden fået papir på, at hans ekstreme interesse for tung rockmusik er et handicap.

Roger Tullgren har myndighedernes ord for, at han er handicappet. Foto: Kristian Pedersen/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Svenske Roger Tullgren er mere end almindeligt tosset med hardrock. Ikke bare har han opkaldt sin ældste søn Ozzy efter Black Sabbath-legenden Ozzy Osbourne, manden som Tullgren ydermere krediterer for at have sat gang i hans interesse for den hårde rockmusik. Siden sit tyvende år har Tullgren i gennemsnit set 250 koncerter om året, og sidste år blev det endda til 299.

Roger Tullgrens fem-værelseslejlighed i Hässleholm er dekoreret med dødningehoveder, koncertbilletter, backstage-passes, plakater et tusindtals krimskrams relatérbart til såvel musikken som livsstilen omkring hardrocken og dens mange forgreninger fra hår- til dødsmetal, som er Roger Tullgrens foretrukne genre i øjeblikket.

På et tidspunkt bad Roger Tullgrens første kone ham vælge mellem musikinteressen eller hende. »For mig var svaret givet på forhånd«. Han var aldrig i tvivl, det blev musikken.

I sit voksenliv har han mistet talrige job på grund af musikken. Både fordi han ikke har kunnet få fri til at tage til koncerter, og fordi han med sit lange, ravnesorte hår, store fingerringe med metalsymboler, armbånd, sort tøj, læderveste etc. ikke har lignet prototypen på en medarbejder, som arbejdsgiveren har kunnet sende ud til hr. og fru Jönsson.

»Jeg har altid haft heavymetalting på, og når arbejdsgivere kigger på mig, indtager de fra starten en negativ holdning. Og det er ofte sket, at de har givet et job til en dårligere kvalificeret end mig, lige som jeg har måttet stoppe på grund af min heavyrock,« forklarer Tullgren til svenske Metro.

Sendt til psykolog
Men nu har de årelange problemer endelig løst sig med hjælp fra den stedlige arbejdsformidling, som sendte Roger Tullgren til psykolog i Lund med henblik på at få en professionel vurdering af, om hans musikinteresse var så ekstrem, at den var at regne som et decideret handicap. Det var den, mente psykologen, og således har den 43-årige svensker som den første i verden fået papir på, at hans interesse for heavymetal er et handicap. I Udtalelsen står der bl.a., at Roger Tullgren lider af et »socialmedicinsk funktionsbesvær«, og at han bør kodes derefter, således at han som 60.289 andre svenskere bliver berettiget til et jobtilskud på helt op til firs procent af deres løn alt efter kodestørrelse.

Den skriftlige udtalelse har skaffet Roger Tullgren et job på en restaurant i Hässleholm, hvor han udover at være ansvarlig for grønsagerne og opvasken også serverer mad for 250 skoleelever.

»Det fungerer rigtig godt, for jeg har en meget forstående chef. Han lader mig spille heavymetal på jobbet, og jeg kan gå til alle de koncerter, jeg vil, hvis jeg bare arbejder den tabte tid ind senere,« siger Tullgren videre til Metro.

I dag lever han i et parforhold med en forstående kvinde, er far til to børn fra et tidligere ægteskab, og han spiller bas i to hard rock-bands, Silverland og Prosecutorder. Og til trods for sin i rocksammenhæng fremskredne alder, drømmer Tullgren, siger han til Aftonbladet, stadig om det helt store gennembrud, så han kan leve af musikken.

»Jeg har prøvet at spille covernumre engang, det kan man leve af, men jeg er nødt til at få mit budskab ud: kærlighed og at man skal have lov til at være den man er.«