Musikerforbund: Nedskæringer i Kapellet er nye for os

Formand for Dansk Musiker Forbund, Anders Laursen, undrer sig over, at Det Kongelige Teaters formand afviser, at der er tale om nye besparelser, når der nu igen skal ske nedskæringer i Det Kongelig

Det Kongelige Kapel øver »Macbeth« på Operaen. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Når Det Kongelige Teaters bestyrelsesformand, Lisbeth Knudsen, hævder, at der ikke er kommet nye sparekrav, og at teatret ikke er på vej ind i en ny krise, er det ikke en opfattelse, der deles af musikerne i Det Kongelige Kapel og deres faglige organisation, Dansk Musiker Forbund.

I forbindelse med Bs omtale af operachef Sven Müllers beslutning om at forlade jobbet før tid, som kom blot dagen efter, at teatret havde orienteret medarbejderne om, at der skal udmøntes besparelser i Det Kongelige Kapel, sagde Lisbeth Knudsen:

»Det er implementeringen af den spareplan, som den tidligere bestyrelse startede med, og som den nuværende bestyrelse fortsætter implementeringen af. Det er ikke en ny ekstra spareplan. Vi havde regnet med at kunne gøre det på én måde, nu er vi nødt til at gøre det på en anden måde.«

Ifølge Bs oplysninger handler det om, at teatret havde valgt at udmønte en del af de politiske sparekrav, man blev pålagt i fireårsaftalen fra 2015, ved at sende musikere over 63 år på pension. Den praksis, har teatret nu fået at vide, er ulovlig.

»Det er rigtigt, at der havde været regnet med en naturlig afgang – det kan vi ikke længere. Derfor må vi finde en anden måde at gøre det på,« sagde Lisbeth Knudsen torsdag til Berlingske og understregede, at der ikke er tale om nye besparelser.

Men hvis der er tale om de samme besparelser, som var på bordet i 2015, er det i hvert fald nyt både for musikerne i Kapellet og for deres faglige organisation, lyder det fra Anders Laursen, formand for Dansk Musiker Forbund.

»Det Kgl. Teater har bebudet nye massive nedskæringer i Det Kongelige Kapel. Det sker kun et år efter, at vi i Dansk Musiker Forbund forhandlede nedskæringer i Det Kongelige Kapel. Derfor undrer det os, når bestyrelsesformand Lisbeth Knudsen siger, at der intet nyt er i sparekravene. Det er i hvert fald nyt for os, at der igen skal ske nye massive nedskæringer i Kapellet«, siger han i en udtalelse til B.

»Dansk Musiker Forbund beklager disse beslutninger med beskæringer i kulturens penge og finder dem urimelige og unødvendige. Ikke mindst på baggrund af udtalelser fra ledende økonomer, der netop i dag har udtrykt, at dansk økonomi slet ikke er så presset, som regeringen fremstiller det. Men desværre kan vi konstatere, at der er krise på Det Kgl. Teater, og alle gode kræfter derfor nu må sætte deres lid til, at den nye regering og partierne på Christiansborg træder til, så vi undgår den ellers uundgåelige glidebane mod mindre musikalsk kvalitet fra Det Kongelige Kapel på den danske nationalscene. Kapellet er verdens ældste orkester og af mange betegnet som et af verdens bedste.«