Musiker roste en forfatters kritiske bog om den yderste venstrefløj. Nu har han forladt sit band efter voldsom Twitter-storm

Et rosende tweet om en forfatters kritiske bog om den yderste venstrefløj er nu endt med, at musikeren Winston Marshall har forladt sit band, Mumford and Sons. »Jeg kunne ikke forudse, at min kommentar til en bog, der var kritisk over for den yderste venstrefløj, kunne tolkes som blåstempling af den lige så afskyelige yderste højrefløj,« lyder det.

Banjospilleren Winston Marshall (th.) i bandet Mumford and Sons melder nu sin afgang fra bandet, efter at han på grund af et tweet er blevet stemplet som højreradikal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jason Merritt/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Denne historie, der kulminerer nu, begyndte i marts i år, hvor den britiske musiker Winston Marshall udsendte et tweet, han formentlig fortryder i dag.

Han roste en bog, som den amerikanske journalist Andy Ngo har skrevet. Bogen hedder »Unmasked: Inside Antifa's Radical Plan to Destroy Democracy«, og den undersøger Antifa, en venstreorienteret politisk bevægelse, som USAs tidligere præsident Donald Trump har kritiseret utallige gange. Bogen af Andy Ngo er af en Los Angeles Times-anmelder blevet kaldt »yderst uærlig«.

»Tillykke @MrAndyNgo. Havde endelig tid til at læse din vigtige bog. Du er en modig mand,« skrev Winston Marshall om bogen.

Men det skulle han ikke have gjort.

Et Twitter-stormvejr

Tweetet resulterede i Twitter-storm efter Twitter-storm, og nu har Winston Marshall besluttet at forlade det britiske band Mumford and Sons, som han spillede banjo og guitar i, og som han var med til at grundlægge.

Han frygter, at det stormvejr, der har rejst sig efter hans tweet, vil give bandet et blakket ry.

»Den eneste vej fremad for mig er at forlade bandet. Jeg håber, at jeg nu, når jeg distancerer mig fra dem, kan sige min mening, uden at mine bandkammerater får problemer,« lyder det fra Winston Marshall.

Liberal, men stemplet som højreradikal

Sin side af historien fortæller han nu i en længere kommentar hos mediet Medium.

»Jeg kunne ikke forudse, at min kommentar til en bog, der var kritisk over for den yderste venstrefløj, kunne tolkes som en blåstempling af den lige så afskyelige yderste højrefløj,« skriver han blandt andet i kommentaren.

Winston Marshall besluttede i første omgang at undskylde offentligt for tweetet og holde en pause fra bandet. Det krævede mod, skriver han, »specielt i den såkaldte cancel cultures tidsalder«.

Men så kom endnu en bølge af kritik, skriver Winston Marshall, hvori han ifølge eget udsagn blev stemplet som højreradikal. Også selvom de politiske mærkater, han putter på sig selv, blandt andet tæller »liberal«.

»At få et fejlagtigt mærkat viser blot, hvor sort-hvid den politiske diskurs er blevet. Jeg havde kritiseret venstrefløjen, så jeg måtte være en del af højrefløjen,« skriver han.

»Sandheden er, at min kommentar til en bog, der dokumenterer det yderste venstre og deres aktiviteter på ingen måde er en blåstempling af de lige så modbydelige højreekstreme,« understreger han.