Museumsfolk byder nyt fokus velkommen

Mette Bock fotograferet i hendes hjem i Horsens. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Drost-Hansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når kulturminister Mette Bock lægger op til, at hele museumsområdet skal undersøges til bunds for samtidig at se på mulighederne for gøre op med et støttesystem, der er blevet meget stift, møder hun ikke modstand i museumskredse. Her er man vant til at høre argumenterne om, at der er for mange historiske bindinger i støttesystemet, og ønsket om en omlægning. Problemet er bare til hvad.

»Minister efter minister har sagt, at der skal være mere objektive kriterier. Jeg er selv i tvivl om, om man kan finde sådan nogle. Men vi vil gerne medvirke til en undersøgelse, og så ser vi, hvilke løsningsmuligheder der er. Men det er altså vanskelige sager,« siger Frank Allan Rasmussen, formand for Organisationen Danske Museer (ODM). Det, han bekymrer sig mest om, er reelle nedskæringer på området.

»Man kunne jo frygte, at der var tale om en spareøvelse, og det har vi ikke brug for på museerne. Men en undersøgelse skal huske at tage højde for, at det er en kompleks affære, hvor der både skal tages hensyn til faglighed, kvalitet, bredde og ikke mindst de geografiske hensyn,« siger Frank Allan Rasmussen, der ikke har nogen kommentarer til Mette Bocks ønske om at satse mere på eliten. »Det er jo et politisk synspunkt, som hun selv må stå inde for.«

Et nyt støttesystem vil nok gå ud over nogle af de museer, der i dag får så forholdsvist lidt i støtte, at de har svært ved at leve op til museums­lovens krav, tror direktøren i Odense Bys Museer, Torben Grøngaard Jeppesen. Men det er nødvendigt for at tilpasse sig nye krav i samfundsudviklingen, og det kunne afbødes med en overgangsordning, mener han.

»Systemet er jo i dag efter min opfattelse bygget op som lag på lag af tilfældigheder, der ikke længere er relevante. Lige som man har til­passet sygehuse, kaserner og universiteter til tiden, er det også nødvendigt på museerne. Jeg mener, at en ny museums­støtteordning skal hvile på fem-seks parametre – geografisk placering, national betydning, besøgstal, hvad er befolkningstallet, der skal betjenes? – og hvad er det lokale engagement? Det kunne være et udgangspunkt,« mener Torben Grøngaard Jeppesen, der ikke ser nogen grund til at bruge lang tid på en undersøgelse.

»Det er jo et veldokumenteret område, hvor der er masser af tal og dokumentation hos Slots- og Kulturstyrelsen. Og selv om der selvfølgelig bliver politisk slagsmål om, hvem det går ud over, så oplever jeg, at man i flere partier er klar til at gøre noget ved området.«

Det gør S-kulturordfører Mogens Jensen også, og derfor undrer det ham, at der ikke kommer et reelt udspil fra Mette Bock.

»Det er over et år siden, at der var enighed blandt ordførerne på museums­området om hoved­principper for en ny ordning, som ministeriet skulle komme med et tekstudspil på. Det fik vi aldrig, og så kom der ny minister, og nu starter man så forfra. Vi støtter selvfølgelig nogle objektive og gennemsigtige kriterier for støtten, men vi kommer ikke ud over, at der også er historiske hensyn. Men der er undersøgt meget, så nu synes jeg, det er tid til mere handling og mindre snak,« siger Mogens Jensen.