Museum på Østerbro fik nej fra DR: Må ikke vise berygtet klip

Det nye Enigma-museum må ikke vise et meget omdiskuteret klip fra tilbagetrækningen fra Irak i 2007. Museumsdirektør Jane Mylenberg kalder det »absurd«, skriver fagbladet Journalisten.

ENIGMA - Museum for post, tele og kommunikation er åbnet for få uger siden. Her kan man opleve alt lige fra en græskarformet postdiligence til computerspil, Nazitysklands krypteringsmaskine og foruroligende fake news. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I det nye Enigma-museum ved Trianglen på Østerbro handler en af udstillingerne om misinformation og overvågning.

Og et element i den udstilling handler om det berygtede klip fra 2007, hvor daværende DR-journalist Jeppe Nybroe iklædt skudsikker vest og hjelm sagde, »nu ruller nogle af de allersidste danske soldater ud af Irak i ly af nattemørket.«

Men det var ikke rigtigt. Konvojen var derimod på vej ind i Irak fra Kuwait for at hente nogle af de sidste danske soldater. Først nogle dage senere forlod soldaterne, der medvirkede i indslaget, Irak. Indslaget blev stærkt kritiseret og førte til en debat om misinformation og manipulation i tv-indslag, skriver fagbladet Journalisten.

Men Enigma-museet må ikke vise klippet. Da denne signatur var forbi museet forleden, stod der i stedet på den skærm, hvor klippet skulle være vist, at »Danmarks Radio har klausuleret klippet, og vi kan derfor ikke vise det.«

Museumsdirektør Jane Mylenberg siger til Journalisten, at det er »absurd«, at klippet er klausuleret.

»Det er et klip, som har været vist i bedste sendetid og i øvrigt været vist flere gange, og så træffer man på et tidspunkt en beslutning om, at nu skal det ikke vises længere,« siger Jane Mylenberg, som påpeger, at det er muligt at finde klippet på YouTube. Berlingske har efterprøvet den oplysning, og klippet kan ses i bunden af denne artikel.

Man kan dog stadig på udstillingen se et klip med Ulrik Haagerup, der i 2007 var nyhedsdirektør på DR, som forklarer, hvordan det kunne ske, at klippet blev vist og blev til.

DR var ikke klar over konteksten

Tre måneder efter klippet blev vist, fratrådte Jeppe Nybroe sin stilling i DR. Det blev dog først efter afsløringen af, at der i et andet klip med Nybroe var blevet manipuleret med lyden af en mortergranat, at Nybroe fratrådte efter aftale med DR. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Bohr.

Sidsel Katrine Schmidt, chef for DR Content Service og Arkiv, skriver i en mail til Journalisten, at afvisningen skyldtes, at klippet er anbragt i en kategori i DRs arkiv, som gør, at det ikke under nogen omstændigheder må bringes af hverken DR eller andre, fordi det indeholder misinformation.

Schmidt skriver også, at DR dog ikke var klar over konteksten, klippet skulle vises i, da Enigma spurgte om lov, og siger, at DR derfor gerne vil »tage en dialog« med Enigma om, hvordan klippet kan »indgå i udstillingen i den rette kontekst og på en måde, hvor det kan sikres, at klippet ikke efterfølgende kan bringes uden for denne kontekst,« skriver Sidsel Katrine Schmidt til Journalisten.

Enigma-museet er arvtageren fra det tidligere Post & Tele Museum, der lå i Købmagergade indtil 2015, hvorefter Jane Mylenberg og museets øvrige ansatte flyttede til det rosarøde Østerbro Posthus på Øster Allé.

Siden har man arbejdet for at skaffe først finansiering til en omfattende om- og tilbygning af museet og senere penge til udstillingerne. Ejendomsfirmaet Jeudan har skudt mere end 100 millioner kroner i ombygningen, og TDC og Postnord støtter med driftstilskud til museet, der ikke får hverken kommunal eller statslig støtte.