Museerne rykker i kulturforbruget

Over 30 år er museernes besøgstal steget med over 50 procent og er i dag mere besøgte end biograferne.

Museerne får stadigt bedre tag i danskerne. Her fra Eckersberg-udstilling på Statens Museum for Kunst, der kan ses halvanden uge frem.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne går på museum som aldrig før. Det er en af konklusionerne i Danmarks Statistiks nyeste opgørelse over vores allesammens kulturforbrug, som blev udsendt torsdag formiddag.

Hvor det årlige besøgstal i 80'erne lå og rodede omkring otte-ni millioner gæster, så begyndte det midt i 0'erne for alvor at stige, og i 2014 blev der solgt 14,5 millioner billetter fra de danske museer, registrerer Danmarks Statistik. Og så har den kølige danske sommer i 2015 måske givet tallet endnu et spark opad - i hvert fald rapporterer flere danske museer om rekordbesøg i 2015 - blandt andet Statens Museum for Kunst, der til Altinget melder om en stigning på 20 procent i besøgstallet i 2015, hvilket tilskrives den populære Eckersberg-udstilling.

Også kunstmuseet Aros i Århus slog sin egen rekord med 569.000 gæster sidste år, og det nye århusianske museum var også med til at booste det danske museumstal i starten af århundredet, skriver Danmarks Statistik. Væksten blev dog i høj grad sat i gang af, at der i 2006 blev indført gratis adgang på de statslige museer.

Væksten hos museerne gjorde, at man i 2014 overhalede biograferne, som den mest populære kulturelle - udgående - aktivitet. Og selv om der rykkes over hele landet, så viser statistikken måske mindre overraskende, at tæt på 50 procent af alle museumsbesøg lægges i Region Hovedstaden.

I en tid, hvor der tales meget om nedskæringer på kulturen, gør Danmarks Statistik i øvrigt op, at de samlede offentlige bevillinger til kulturen i 2015 var 23,7 milliarder kroner. Heraf kommer 55 procent fra staten og 45 procent fra kommunerne, og så går 20 procent til idrætten, 19 procent til TV og Radio, hvor DR sidder på langt det meste, og 16 procent til bibliotekerne, for nu at nævne de tre tungeste poster.

Beløbet svarer til 4.180 kroner fra hver enkelt dansker til kulturen - som altså her også omfatter idrætten. Til sammenligning bruger en dansk husstand i gennemsnit 24.800 kroner til varer og tjenester indenfor fritid og kultur, opgør Danmarks Statistik.