Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
De danske museer bliver for ens, de vil miste den lokale opbakning og det vil blive sværere at forske. Det bliver ifølge Organisationen Danske Museer (ODM) nogle af konsekvenserne, hvis Folketinget vedtager kulturminister Uffe Elbæks (R) forslag til en ny museumslov.
Organisationen Danske Museer er langt fra tilfreds med forløbet omkring forslaget.
- Vi var blevet lovet en ordentlig proces af ministeren, men vil man have en ordentlige debat og dialog, er det ikke i orden at lægge høringen i sommerferien. Det virker arrogant, siger Christine Buhl Andersen, der er formand for ODM, til Politiken.
Hun mener ikke, at den centralisering, der er lagt op til i forslaget, vil gavne.
- Den kommunale opbakning er meget vigtig for museerne, og jo mere man tilrettelægger det hele med henblik på statslig organisering, jo mere risikerer man, at det lokale initiativ drukner, siger Christine Buhl Andersen til Politiken.
I forslaget er der også et krav om, at museernes forskere skal have en ph.d. for at kunne få støtte til deres arbejde fra staten. Men det kommer ifølge Orla Madsen, der er museumsdirektør på Museum Sønderjylland, til at virke stik modsat af intentionen om at styrke forskningen.
- I stedet for at sige, at man støtter det bedste forskningsprojekt, bliver det afgørende, om ansøgeren har en ph.d., siger han.
Men kulturministeren holder fast.
- Det er vigtigt, at museerne lever op til de forskningskrav, der også gælder på andre institutioner. Og museerne får mulighed for at opkvalificere medarbejdere til ph.d.-niveau, siger Uffe Elbæk.
Ministeren ser ikke noget problem i, at høringsfristen ligger i sommerferien.
- Jeg kunne forstå kritikken, hvis de skulle aflevere høringssvar dagen efter, men her har de haft god tid, siger Uffe Elbæk.