Museer skal være billigere

På Nationalmuseet har to måneder med gratis entré været en enorm succes, og det får nu politikere og museumsfolk til at overveje, om det er billetpriserne, der holder os væk fra nationalarven.

Forsøgsordningen med gratis adgang til Nationalmuseet var en ubetinget succes, der ikke alene hævede besøgstallet med 108 procent til 83.238 mennesker i løbet af de to måneder, forsøget varede, et stort antal besøgende mellem 20-30 år blev også lokket indenfor. <br>Foto: Rune Feldt-Rasmussen<br> Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne er ikke så gode til at gå på museum, som de har været - og måske skal grunden hverken findes i dovenskab eller kulturfordummelse, men i simpel økonomi. Det er i hvert fald en nærliggende konklusion på en brugerundersøgelse i forbindelse med to måneder med gratis adgang til Nationalmuseet, finansieret af en arv fra en privatperson. Ordningen var en ubetinget succes, der ikke alene hævede besøgstallet med 108 procent til 83.238 mennesker på de to måneder, men også lokkede et stort antal besøgende mellem 20-30 år til museet - en gruppe, der ellers er svær at indfange for museerne. Også efter periodens ophør har museet kunnet mærke, at der er blevet flere besøgende, og det får nu museet til at overveje at sætte billetpriserne ned permanent:

»Vi sænker sandsynligvis billetpriserne, men hvor meget ved vi ikke endnu. Vi skal prøve at finde en balance, hvor den stigende publikumstilstrømning kompenserer for de lavere billetpriser,« fortæller Nils M. Jensen, direktionschef og kommunikationsansvarlig ved Nationalmuseet.

Louise Frevert, kulturpolitisk ordfører for Dansk Folkeparti, mener, at adgangen til kulturarven er vigtig, og at undersøgelsen derfor bør få museerne til at indføre flere gratis dage. Men pengene skal museerne selv finde:

»Det må være muligt for museerne at finde pengene i deres budgetter. Til at begynde med kunne man lade dem holde åbent en dag mere, og hvis de havde succes, kunne man så overveje at honorere dem,« siger Louise Frevert.

Men det ville næppe være muligt og ville betyde afskedigelse af 15-20 mdarbejdere, vurderer Nils M. Jensen fra Nationalmuseet. Han vil i stedet undersøge andre muligheder for at finde midlerne til at holde gratis åbent:

»Vi kan ikke finansiere det af egen lomme. Men idéen om at lade eksterne partnere, som for eksempel firmaer eller privat arv, betale, ligger os ikke fjernt,« fortæller Nils M. Jensen.

Også Socialdemokratiets kulturpolitiske ordfører Mette Frederiksen mener, at undersøgelsesresultaterne fra Nationalmuseet bør give anledning til at udforske området mere - også med henblik på at give museerne ekstrabevillinger for at gøre kulturarven mere tilgængelig. Men det er useriøst at forlange, at museerne indfører flere gratisdage uden økonomisk kompensation, mener hun:

»Man kan ikke på den ene side lave en masse besparelser på museerne, som regeringen har gjort og så samtidig bede museerne om at åbne dørene gratis. Så hvis det politiske statement fra Louise Frevert skal give nogen mening, så må hun hoste op med nogle penge,« siger Mette Frederiksen.