Museer skærper sikkerheden

Sikkerheden omkring vores nationalklenodier tages op til vurdering efter kuppet i Jelling.

Politiets teknikere arbejder videre tirsdag med at finde spor på museet i Jelling. Foto: Claus Fisker/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Guldhornstyveriet har rystet store dele af den danske museumsverden.

- Det er et meget alvorligt tyveri, som kræver, at vi revurderer det generelle sikkerhedsniveau, siger formand for organisationen Danske Museer, Lene Floris, til Kristeligt Dagblad.

Organisationen, der tæller 195 kunst-, kultur- og naturhistoriske museer, har besluttet at iværksætte en landsdækkende undersøgelse af sikkerheden.

- Museerne har i dag generelt det problem, at deres bevillinger bliver beskåret samtidig med, at kravet til deres synlighed og aktualitet er stigende. Og der, hvor mange museer ikke har mulighed for at opdatere eller må skære, er på de ting, der ikke umiddelbart kan ses. Om det blandt andet er sikkerhedsniveauet vil vi nu undersøge, men jeg kan bestemt ikke udelukke, at det er sådan, det hænger sammen, siger Lene Floris.

Guldhornene var udlånt af Nationalmuseet til Jelling Museum og var ifølge politiet beskyttet af de mest sikre mobile montrer i Danmark. Indbruddet skete tidligt i går morges gennem et vindue, og flere døre blev brudt op, og flere montrer blev smadret. Ud over guldhornene blev der stjålet ægte kulturskatte i form af en halsring, et par ørestikker og to ravbjørne.

På Nationalmuseet oplyser administrator Ebbe Holmboe til Kristeligt Dagblad, at sikkerhedsforanstaltningerne vurderes fra gang til gang, men at de altså ikke har været gode nok i dette tilfælde.

- Vi mangler stadig at finde ud af, præcis hvad der er sket, så vi vil ikke drage forhastede konklusioner. Men det er klart, at det giver anledning til overvejelser, siger han og sætter sin lid til, at hornene vender tilbage igen. Da de er kopier og ikke af guld, er de nærmest værdiløse og umulige at afsætte for tyvene.

Det er langtfra første gang, der sker tyveri af danske kulturskatte. For Nationalmuseet skete der blandt andet i 1992, da Tissøringen blev stjålet fra Moesgård Museum i Århus, og for omkring seks år siden, da en række mønter forsvandt fra Esbjerg Museum. Alligevel vil tyveriet ikke give Danmark alvorlige ridser i troværdigheden hos udlandet, der formentlig fortsat vil udlåne deres kunst og kultur til de danske museer, siger underdirektør Michael Fornitz fra Auktionshuset Bruun Rasmussen, der har den direkte kontakt til den internationale politiorganisation Interpol.

- Det tyder på, at der er brugt sprængstof i dette tilfælde, og med så kraftfulde midler kunne tyveriet være sket overalt i verden. Derfor tror jeg ikke, at det umiddelbart får den store betydning for Danmarks omdømme, siger han.

Organisationen Danske Museer regner med at have konklusioner klar omkring museernes sikkerhed i løbet af 2008.

Guldhornstyveriet i Jelling har allerede fået Museet på Sønderborg Slot til at skærpe sikkerheden betydeligt, skriver JydskeVestkysten tirsdag.

Det skyldes, at museet fra i morgen udstiller en unik og dyr kopi af et mindre kendt nationalklenodie, Frøslev-skrinet, som var en bryllupsgave til kronprins Frederik og kronprinsesse Mary.

Sikkerheden er i forvejen meget stor.

- Men der sker en skærpelse set i lyset af tyveriet i Jelling, siger museumsinspektør Inge Adriansen til JydskeVestkysten.