Museer forventer kraftigt dyk i publikum efter genindført entré

Statens Museum for Kunst og Nationalmuseet forventer mellem 20 og 35 procents færre besøgende, når de til sommer genindfører entreen på de statslige museer. En nødvendighed, siger museerne. Trist, siger Mogens Jensen (S).

Der forventes færre unge på Statens Museum for Kunst, når det fra juni koster 110 kroner at komme ind. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bliver bedre plads til at nyde de hollandske mestre på Statens Museum for Kunst og den danske kulturarv på en af Nationalmuseets mange samlinger. Det er den positive udlægning af onsdagens politiske beslutning om igen at tillade entre på de statsejede museer, efter at det i ti år har været gratis at besøge de permanente samlinger.

Statens Museum for Kunst (SMK) har allerede bebudet, at det fra juni kommer til at koste 110 kroner at komme ind. Og med udgangspunkt i, hvor mange flere der kom, da man fjernede entreen, forventer man, at 100.000 færre har lyst til at se på kunst, når de skal have pungen op. SMK havde sidste år 450.000 besøgende.

På Nationalmuseet, der sidste år havde 1,4 millioner besøgende, forventer man også at have entreen klar til sommer, men med 21 forskellige udstillingssteder er prisniveauet ikke fastsat endnu. Men også her regner man med færre besøgende - op til 35 procents nedgang, lyder kalkulen fra Nationalmuseet.

Beslutningen om at genindføre museumsentreen kommer efter pres fra museerne selv, der de seneste år har mærket et stadigt stigende økonomisk pres - senest efter sidste finanslovsforlig, der indebar en årlig beskæring på to procent af budgettet over de næste fire år. Det var også partierne bag finansloven, der i går gav grønt lys for entreen, nemlig V, DF, LA og K. Specielt for De Konservative var det en vanskelig beslutning, da det var Brian Mikkelsen, der som konservativ kulturminister indførte den gratis entre i 2006.

»Jeg synes, det er et nederlag, at regeringen ikke ville bruge de penge, der skulle til. Vi foreslog en museumspakke, der hjalp museerne. Men det ville regeringen ikke, og så må er politik jo sådan, at man må gå efter det mindste onde. Og det var at efterkomme museernes eget ønske, og give dem mulighed for at beholde de penge til at lave nogle kulturaktiviteter,« siger Brian Mikkelsen. »Men vi fastholder, at det er en dårlig ide, og jeg tror, at der er nogle familier, der nu vil fravælge museerne.«

SMK: Vi tager dem tilbage

Partierne bag beslutningen har dog betinget sig, at der bliver indført en familierabat, samtidig med, at det bliver gratis for børn og unge under 18 år at komme ind på museerne. Og så mister museerne størstedelen af de i alt 19 millioner kroner, de i år får som kompensation for den gratis entre. SMKs tilskud beskæres med knap otte millioner kroner - alligevel mener SMKs direktør, Mikkel Bogh, at entreen er en rigtig og fornuftig beslutning.

»Vi er med årene blevet skåret så hårdt, at vi har måttet indskrænke åbningstiden og tilgængeligheden til dele af museet. Så selv med et fald i publikum tror vi på, at vi hurtigt kan tjene pengene ind igen - og man ser jo også, at museer som Louisiana og Aros, der tager entre, alligevel er i stand til at få fremgang. Så vi tror på, at vi ad åre kan komme tilbage på det nuværende besøgstal. Men det vil tage tid og kræve en stor markedsføringsindsats,« siger Mikkel Bogh. Til gengæld vil entreen være godt for særudstillingerne, mener han.

»På en god dag har vi omkring 1500 besøgende og heraf er det kun 3-400 af dem, der besøger særudstillingerne, når resten er gratis. Og særudstillingerne er jo både dyre og en væsentlig del af vores formidling, så vi vil gerne have flere til at se dem,« siger SMKs direktør. Til gengæld forventer han at se færre unge fremover.

»Vi bryster os af, at 35 procent af vores besøgende er 14 til 29 år, og det er jo typisk folk under 35, der sidder hårdest i det og er mest prisfølsomme. Men jeg synes ikke, vi havde noget valg, hvis vi skulle holde et højt formidlingsniveau,« siger Mikkel Bogh, der garanterer, at indførelsen af entre ikke betyder en overdreven popularisering af kunsten. »Museumsformidling har udviklet sig meget - til i dag at møde folk i øjenhøjde. Men det med blomsterudstillinger og prædikener foran lærredet - det var en anden tid,« konstaterer Mikkel Bogh.

S: Kulturpolitisk bet

Også på Nationalmuseet tror man, at man med entrepenge kan udvikle sig til ny succes og refererer blandt andet til Moesgaard Museum og en række svenske museer, der oplevede at få publikum tilbage, nogle år efter at man her havde genindført entreen og var kommet sig over det første dyk.

Socialdemokratiets kulturordfører, Mogens Jensen, har dog svært ved at se noget positivt i museumsentreen.

»Jeg synes, det er en trist udvikling og en stor kulturpolitisk bet, når over 200.000 færre kommer på museerne. Og det udstiller jo, at samtidig med kulturministeren siger, at han vil styrke danskernes forhold til kulturarven, så svigter han her den vision fuldstændigt. Specielt for lavindkomstgrupperne vil entreen jo få en negativ effekt,« siger Mogens Jensen. Han tvivler samtidig på, at det overhovedet vil lykkes museerne at tjene mere end den manglende kompensation på entreen.

Kulturminister Bertel Haarder (V) henviser til, at det er museerne eget ønske at få lov at tage entre for at få et stærkere økonomisk grundlag - en ændring han kalder fornuftig:

»For de to museer vil det betyde, at de også i fremtiden kan tilbyde en høj faglig og formidlingsmæssig kvalitet. Det er den høje kvalitet, som er afgørende for den oplevelse, gæsterne tager med hjem efter et museumsbesøg,« siger Bertel Haarder i en pressemeddelelse.