Museer får penge til at bidrage til integration

Danske museer har fået 4,8 millioner kr. til at give flygtninge en forståelse af velfærdsstatens historie. Nationalmuseets vicedirektør, Camilla Mordhorst, ser det som udtryk for, at danske museer i stadig højere grad bliver en del af debatten om samfundets forhold og udvikling.

Nationalmuseet, og andre museer, har fået 4,8 mio kroner til at fremme indvandrerers viden om velfærdsstaten og Danmark. Her indgangen ved Nationalmuseet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nynne Bojsen Faartoft unknown
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske museer har fået 4,8 millioner af Innovationsfonden til at give flygtninge en forståelse af den danske velfærdsstats historie.

Nationalmuseet skriver i en pressemeddelelse, at museerne gerne vil være med til at løse de udfordringer, som det danske samfund møder med de flygtningestrømme, som borgerkrigen i Syrien og situationen i Mellemøsten har skabt.

Beløbet fordeles på en række museer og udmønter sig ikke i nye udstillinger, men giver mulighed for en ekstra indsats med formidling og samarbejde omkring de eksisterende samlinger. Pengene er givet til et fælles projekt, der involverer flere lokalt forankrede museer fordelt over hele landet og sigter efter at styrke sammenhængskraften i samfundet.

Direktøren for Arbejdermuseet, Søren Bak-Jensen, siger til Berlingske: »Arbejdermuseets udstillinger og samlinger rummer gode muligheder for at give flygtninge og indvandrere forståelse for det danske arbejdsmarkeds og velfærdssamfundets udvikling. Vi har allerede et godt samarbejde med blandt andet sprogskoler, hvor elever kommer ind for at se vore udstillinger eller gøre brug af vores undervisningstilbud.«

Er dette initiativ en indikation af, at museer i stigende grad tager del i nutidige samfundsforhold?

»Det mener jeg absolut. I Den gamle By i Aarhus har de taget sundhedsforhold op og lader demens-patienter komme på museet og giver dem en »tidsrejse«, hvilket har givet gode resultater. Vi på Arbejdermuseet har gode muligheder for at give flygtninge og indvandrere indblik i arbejdsmarkedet, og jeg vil desuden pege på Enigma – Museum for post, tele og kommunikation, hvor man aktivt vil kaste sig ind i den teknologiske kommunikationsudvikling. Så jeg mener, at museerne på en anden og mere aktiv måde end tidligere bidrager til at løfte konkrete samfundsmæssige opgaver.«

Camilla Mordhorst, vicedirektør og leder af Nationalmuseets afdeling for Forskning og Formidling, siger, at netop museer kan gøre meget for at introducere flygtninge til det danske samfund:

»Museerne rummer alle afskygninger og nuancer af Danmarks historie, og derfor kan de introducere flygtningene til det danske samfund i et større tidsperspektiv. Med dette projekt ønsker vi at skabe en tryg og imødekommende ramme, som giver plads til, at flygtningene selv kan bidrage til det nye land, de er kommet til, gennem deres egne fortællinger og erfaringer. Ofte er det lidt abstrakte begreber om danske værdier, som fremmede introduceres for, men på museerne har vi jo konkrete udstillinger, hvor værdierne kan ses i praksis og derved gør vi historien og kulturarven nærværende,« siger Camilla Mordhorst.

Ser du ligesom Søren Bak-Jensen dette initiativ som udtryk for en generel tendens til, at museerne mere aktivt involverer sig i nutidige samfundsforhold?

»Ja, det gør jeg i høj grad. Museerne har en vigtig rolle i at vise danske værdier som demokratiet og velfærdssamfundet og dets sammenhængskraft. Vi skal byde ind i de aktuelle samfundsdebatter, selvfølgelig ikke med politiske holdninger, men ved at tilbyde vor viden og udstillinger om samfundet. Og da museerne også viser nutidshistorie helt frem til i går, så har vi også aktuelle tilgange at byde ind med,« siger Camilla Mordhorst.

Danmarks Innovationsfond er et uafhængigt organ inden for den statslige forvaltning, der blev oprettet ved lov i 2014. Fondens virksomhed finansieres ved bevillinger på de årlige bevillingslove under uddannelses- og forskningsministeren. Danmarks Innovationsfond har til formål at give tilskud til udvikling af viden og teknologi, herunder højteknologi, der fører til styrkelse af forskning og innovative løsninger til gavn for vækst og beskæftigelse i Danmark.