Muhammed-bog trykkes måske i Danmark

En bog om Muhammeds hustru Aisha blev stoppet af både et amerikanske forlag og et serbisk forlag. Men bogen udsendes muligvis i Danmark.

Trykkefrihedsselskabets forlag har forhandlinger om udgivelse af den kontroversielle bog om Muhammeds hustru Aisha.

Forlagets talskvinde Helle Merete Brix siger til Berlingske Tidende, at man har kontaktet forfatteren Sherry Jones’ agent og fået et foreløbig positivt svar.

I en mail til Trykkefrihedsselskabets forlag skriver agenten Natasha Kern: »Når man tager i betragtning, hvad der er sket i jeres land, så beundrer jeg jeres parathed til at sikre, at ytringsfriheden ikke forhindres.«

Sherry Jones indgik en kontrakt med det store amerikanske forlag Random House, men da forlaget blev advaret om, at bogen om Aisha kunne krænke radikale muslimer, valgte forlaget at trække sig.

Årsagen var ifølge forlagets talsmand, at man ikke ville risikere sikkerheden for forfatteren eller de ansatte på forlaget. Forfatteren Sherry Jones udtrykte forbavselse over reaktionen og gav udtryk for, at hendes bog absolut ikke var ment som en krænkelse. I bogen er fortællestemmen overladt til Aisha, der efter Sherry Jones’ udsagn giver et positivt billede af Muhammed og islam.

Efter Random House trak sit tilsagn om udgivelse tilbage, har forfatteren Salman Rushdie udtrykt skarp kritik af forlaget og beklaget, at man har opgivet ytringsfriheden. Og den danske tegner Kurt Westergaaard, der tegnede Muhammed for Jyllands-Posten, siger til Politiken:

»Det er jo desværre et af de helt store forlag, som nu bøjer af, og det lover altså ikke godt. Når de ikke tør, så er der sikkert mange andre forlag, der heller ikke tør. Det er de store forlag, der burde gå i spidsen. Fanatikerne har jo vundet.«

Et serbisk forlag udtrykte ønske om at udgive bogen, men efter protester fra muslimske kredse i Serbien, trak forlaget 1.000 bøger tilbage fra bogbutikkerne. Muslimer i Serbien accepterede derefter forlagets undskyldning.

Trykkefrihedsselskabet i Danmark blev dannet i 2004. Selskabet forsvarer ytringsfriheden og arrangerer møder samt udgiver bøger. En anden bog, der er på vej fra selskabets forlag, er Bruce Bawers »Sov sødt Europa«. Bruce Bawer har som homoseksuel forfatter bl.a. peget på problemerne for homoseksuelle i Europa i mødet med fundamentalistiske muslimske kræfter.