Mr. Talkshow fylder 70: »Der kan godt stilles kritiske spørgsmål under en beleven samtaleform«

Det kom bag på de fleste, da Michael Meyerheim i 1988 skiftede en succesrig karriere som dagbladsjournalist ud med rollen som lykkehjulsbestyrer og senere talkshow-vært på TV 2.

Michael Meyerheim har i sine mere end 30 år på TV 2 været vært i en række forskellige programmer – især sine egne talkshows. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Per Arnesen

Rollen som talkshow-vært kan i de rigtige hænder virke så legende let og elegant, at man umiddelbart tænker: Det er da ingen kunst! Indtil man oplever det modsatte og må erkende: Det gode talkshow ER en kunst.

Dagens fødselar har gennem snart 30 år finpudset sit greb om genren til noget nær perfektion. Beleven, altid velforberedt, med empati og glimt i øjet har han ført samtaler med hundredvis af kendte gæster i den traditionelle sofa, så det er ikke ufortjent, at han har fået tilnavnet Mr. Talkshow.

Det kom ellers som en overraskelse for de fleste i branchen, da Michael Meyerheim efter en lovende karriere som såkaldt seriøs journalist på Politiken, de sidste fire år som avisens korrespondent i Washington, i 1988 sprang ud som vært på den uforpligtende bogstavleg, Lykkehjulet, på det dengang spritnye TV 2.

Selv har Meyerheim forklaret karriereskiftet med en vis rastløshed og følelse af antiklimaks, da han vendte hjem efter fire højspændte år i Washington. Det skulle ske noget nyt. Og Lykkehjulet forekom ham at være et tilpas uhøjtideligt format til at lære TV-håndværket at kende.

Faktisk var han også blevet tilbudt jobbet som vært på TV-avisen, men følte efter eget udsagn ikke, han havde »mave« til at klare den udfordring.

En vis tilbøjelighed for gøgl og satire og lyst til at underholde spillede helt sikkert også ind. I alle årene på Politiken var Michael Meyerheim ved siden af den traditionelle journalistik en hyppig bidragyder til Bagsidens satiriske univers »At tænke sig«.

Michael Meyerheim var egentlig blevet tilbudt job som vært på TV-Avisen, men valgte Lykkehjulet og er siden blevet på TV 2. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Per Arnesen.

Eget talkshow

Det blev kun til et enkelt år på Lykkehjulet, inden TV 2 havde bud efter Meyerheim i andre af kanalens formater. I første omgang som bestyrer af det store fredagsprogram, Eleva2ren – i selskab med bl.a. Isabella Miehe-Renard, Nina Klinker Jørgensen og skærmtrolden Hugo – inden han i 1991 fik sit eget talkshow, Meyerheim og Co, på TV 2.

Det har han stort set haft lige siden – med skiftende titler og fra 2006 på »seniorkanalen« TV2 Charlie – frem til udgangen af 2017, hvor en perlerække af kendte danskere har taget plads i sofaen – fra Ghita Nørby, Benny Andersen og selveste Viktor Borge til Anders Fogh Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt.

Ind imellem var han også lige i ti år sammen med Cecilie Frøkjær fast morgenvært på TV 2s Go’ morgen Danmark, og siden 2006 har han i spørgeprogrammet Spørg Charlie sammen med et panel af skiftende kendte danskere givet seerne råd om både små og store dilemmaer.

Den nye sæson af Spørg Charlie får i øvrigt premiere mandag 9. september.

Senest er Michael Meyerheim i portrætserien »Meyerheim og stjernerne« rykket ud af TV-studiets comfortzone og er kommet helt ind bag facaden på en række kendte danskere – bl.a. Thomas Blachmann, Bodil Jørgensen, Nikolaj Hübbe, Ulla Terkelsen, Lars Mikkelsen og Bille August.

Kritiske røster har ment, at der ind imellem går lidt for meget hyggeonkel i Meyerheims shows, og efterlyser en mere pågående attitude og skarpere spørgsmål til de prominente gæster fra såvel kulturens som politikkens verden.

Den kritik tager Michael Meyerheim roligt. Han mener godt, at journalistik kan være kritisk uden at være aggressiv. Og han ser det som sin fornemste opgave at gøre sine gæster trygge, så de kan opføre sig naturligt i den åbenlyst unaturlige situation, et talkshow nødvendigvis må være.

»Der kan godt stilles kritiske spørgsmål under en beleven samtaleform. Når man er aggressiv, kommer ofret i forsvarsposition, og seerne får ingen informationer,« har han forklaret i et interview med Ekstra Bladet.