Morgendagens musikstjerner udklækkes på Smukfest

Tre nye danske bands blev på førstedagen af årets Skanderborg Festival udråbt som vindere af dette års udgave af KarriereKanonen. Foran dem venter chancen for at indtage den danske musikscene.

Bandet Sonja Hald i sekunderne efter at det er blevet kåret som en af årets tre vindere af KarriereKanonen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niklas Lind

Champagne. Øl. Og en puls på over det sædvanlige. I bøgeskoven i Skanderborg på førstedagen for dette års Smukfest blev der onsdag for andet år i træk sat navne på dem, der i musikbranchen forventes at være blandt Danmarks mest talentfulde bands.

Blandt otte finalister blev de tre vindere udråbt i live-radio på DR P3 fra en mobil radiostation omringet af artister, venner, bekendte og festivalgæster: Sonja Hald, For Akia og Keep Camping. Musiknavne, som på hver sin måde har udmærket sig blandt mere end 1.000 deltagere, og som nu kommer i selskab med navne som Marie Key, Magtens Korridorer, Tue West og senest Djämes Braun, der alle tidligere har vundet KarriereKanonen.

»Det er fuldstændig vildt. Vi havde ikke på nogen måde turdet håbe på det,« lyder det fra Jonas Dahl, forsanger i bandet Sonja Hald, inden han minuttet efter må fylde mere champagne i glasset og skåle hen over bordet med sine bandmedlemmer.

KarriereKanonen kan bedst sammenlignes med en talentkonkurrence for unge musikere kombineret med et målrettet rådgivningsforløb med en dertilhørende medieaffyringsrampe. De tre partnere i projektet, Danmarks Radio P3, Smukfest og Bandakademiet, bidrager med alt fra medieeksponering til gode råd om live-performance, pressehåndtering og sangskrivning.

Johannes Dybkjær Andersson er kreativ direktør i Volume, konsulent for Bandakademiet og medlem af den jury, der udpegede dette års vindere. Han er ikke i tvivl om, hvorfor netop KarriereKanonen har held med at producere mange af de musiknavne, som i dag er toneangivende på den danske musikscene:

Gode navne til fødekæden

»Det er ikke bare en almindelig talentkonkurrence. Den store forskel mellem KarriereKanonen og eksempelvis X-factor og Voice er, at KarriereKanonen er til for kunstnernes skyld og ikke underholdningens skyld. Vores indsats er at fokusere på kunstnernes behov, og det giver nogle gode navne i fødekæden til radiokanaler og festivaler,« siger Johannes Dybkjær Andersson.

De seneste uger har han særligt holdt øje med de otte finalisters evne til at spille live og skrive sange. Skal man gøre sig forhåbninger om at vinde KarriereKanonen, handler det om at udvise ivrighed og villighed i alt, hvad man foretager sig, forklarer han.

»Vi følger kunstnerne over flere uger, hvor der bliver taget nogle skridt. Kan man gå fra A til B, er man også i stand til at gå fra B til C. Det giver os en indikation af deres fremtidspotentiale« siger Johannes Dybkjær Andersson, der forklarer, at han gerne ser, at KarriereKanonen på et tidspunkt også kan skubbe artisterne i retning af den internationale musikscene.

Én af dem, der sidste år mærkede sejrsrusen under bøgetræerne, er 25-årige Moses Luxhøj fra Horsens. Nuvel, hans kunstnernavn er anderledes street, og som en del af rap-trioen Vild $mith er han i musikkredse bedre kendt under kunstnernavnet »Vild Ting«.

»Efter vi vandt KarriereKanonen, gik det hele vildt stærkt. Fra at vi var fulde i et sommerhus og skrev to sange, og ingen af os før havde stået på en scene, til vi havde optrådt på Spotfestival, Distortion og Smukfest, gik der kun få måneder. Det var fuldstændig syret,« siger Vild Ting, der torsdag akkompagneret af sine to gruppemedlemmer »Vild Son« og »Hvid Mayn« for første gang optræder som officielt navn på Smukfest.

Bag Vild $mith ligger en entré på den danske musikscene, som er de færreste forundt.

Et vildt år for de tre Horsens-drenge

På seks måneder gik de tre Horsens-drenge fra at være fuldstændig ukendte til ikke bare at være vindere af KarriereKanonen, men også at have fået en pladekontrakt med Universal. I dag – et år senere – har de en guldplade for deres tredje single, et nyudgivet album og flere sange i radioen. Et, med Vild Tings egne ord, »fuldstændig sindssygt« forløb.

»Vi har fået en masse rådgivning i, hvordan vi skal agere på scenen. At se sig selv optræde på video, mens en coach siger, »det, det og det« fungerer ikke, har været en ret vild oplevelse og en øjenåbner. Vi har et godt udgangspunkt nu og en formel, vi holder os til,« siger Vild Ting, der i dag har et råd til de nye vindere:

»Det, som vi har lært meget af, er, at man skal have tillid til det, man har gang i. Man skal stole på det udgangspunkt, man har og være tro mod sin stil, selv om andre fortæller, at man skal gøre ting anderledes. Og så handler det om at smede, mens jernet er varmt. Der vil være rigtig mange, der pludselig vil have fat i én, og det skal man udnytte,« siger Vild Ting.

Tilbage i bøgeskoven lægger forsanger i Sonja Hald, Jonas Dahl, da heller ikke skjul på ambitionerne.

»Målet er jo, at vi kan nå ud til et bredere publikum og måske blive booket af de store festivaler. Roskilde Festival kunne være fedt. Men nu handler det først og fremmest om at nyde det og udvikle vores musik.«