Mordet der rystede en hel verden

22. november 1963 blev den amerikanske præsident, John F. Kennedy skudt og dræbt under sin valgturne i Dallas, Texas. Den dag i dag spekuleres der stadig i, hvem der i virkeligheden stod bag mordet.

John F. Kennedy og førstedame Jacqueline Kennedy få minutter før præsidenten blev myrdet i Dallas, Texas den 22. november 1963. Foto: Reuters/Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mordet på den amerikanske præsident, John F. Kennedy 22. november 1963 sendte chokbølger gennem hele den vestlige verden og har lige siden været et traume for USA og genstand for et utal af konspirationsteorier.

Kennedy var blevet advaret mod at besøge det stærkt højreorienterede Texas, hvor hadet mod ham i visse kredse var rødglødende. Men da netop Texas var en af de stater, der var afgørende for hans genvalg ved præsidentvalget i 1964, blev det første stop på hans valgturné.

Over 50.000 mennesker havde taget opstilling langs ruten, da Kennedy i åben vogn med sin hustru, Jacqueline, ved sin side kørte fra lufthavnen uden for Dallas mod byens centrum.

Kl. 12.30 lød skuddene. Kennedy blev ramt af tre skud og sank sammen, dødeligt såret. På hospitalet kæmpede lægerne forgæves, og 13.33 måtte de meddele, at USAs præsident var afgået ved døden.

Mindre end en time senere, kl. 14.14, anholdt politiet en mistænkt, Lee Harvey Oswald. Inden man havde nået at få ham ordentligt afhørt, blev han imidlertid selv dræbt. Nemlig da natklubejeren Jack Ruby 24. november trængte ind på politistationen i Dallas og skød Oswald på klos hold.

Lige siden har der hersket tvivl, om Oswald også var den virkelige gerningsmand. Der har været talrige teorier om, at han havde en eller flere medgerningsmænd, at mafiaen, CIA eller FBI var involveret – eller at det måske var Cubas daværende leder, Fidel Castro, der stod bag.

Konspirationsteoretikerne har senest fået fornyet ammunition, da de amerikanske efterretningsmyndigheder i sidste øjeblik bremsede offentliggørelsen af en del af de hemmeligtstemplede JFK-journaler, der ellers skulle have været frigivet 26. oktober i år.