Mokka, kendisser og bøger

Et spinkelt kundegrundlag har fået Chesters Bogcafé til at udvide konceptet for en boghandel. Gratis adgang til internettet, læserum for de mindste, og så muligheden for at møde en kendt forfatter hver uge i bogkælderen på Christianshavn.

Siden Ib Schierbeck (t.v.) og Anders Buhl (t.h.) åbnede Chesters Bogcafé i 2003, har det været en fast strategi at tilbyde kunderne ekstra oplevelser. Der bliver afholdt gratis oplæsningsarrangementer med digtere, og aktuelle debatforfattere kommer forbi til diskussionsmøder med læserne. Foto: Kristian Brasen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre trin ned fra gaden en råkold vinterformiddag og direkte ned i en varm og indbydende bogcafé der lige så godt kunne ligge i London eller New York, men vi er i kælderen i Strandgade på Christianshavn. Medejer Anders Buhl står bag disken og laver kaffe til dagens første kunde, der sidder i en behagelig designerstol importeret fra Tyskland og småbladrer i dagens avis. Som behageligt akkompagnement til læsningen kryber fusionsjazz fra stereoanlægget rundt mellem reolerne og helt ind i baglokalet, hvor Chesters anden bagmand, Ib Schierbeck, med telefonen klistret til øret er i fuld gang med at skaffe bøger hjem til de 200 kvadratmeter kombineret boghandel og café.

Anders Buhl, der tidligere har været beskæftiget i bl.a. forlagsbranchen, fik oprindeligt idéen til at starte en coffee-shop »hvor der også skulle sælges lidt antikvariske bøger«. Men da han blev ført sammen med en af Københavns mest erfarne boghandlere Ib Schierbeck, insisterede Schierbeck på, at de også skulle tilbyde kunderne nye bøger. Siden har de videreudviklet konceptet for »shoppen«, som Buhl kalder boghandlen. Foruden cafédelen, hvor der også er mulighed for at få lidt at spise og koble sig gratis på det trådløse netværk, er der indrettet en stor børneafdeling med læsehytte, så forældrene kan få lidt ro til at vælge den rigtige bog i voksenafdelingen.

»Kaffe og bøger kan man få mange steder, men her tilbyder vi flere muligheder også gerne rådgivning til kunderne, hvis de står og mangler et gavetip. Selv om vi har et bredt sortiment af nye bøger, er det stadig en lille boghandel sammenlignet med de store boglader inde i centrum, så vi ved godt, at vi skal skille os ud på en bedre service,« siger Buhl.

Ib Schierbeck er en gammel kending for københavnske bogkøbere, han startede i boghandlerlære i 1959 og var fra 1971-1986 ansat i Magasins boghandel, indtil han startede som selvstændig boghandler på Østerbrogade. Siden blev han direktør for Paludan i Fiolstræde, hvor han var med til at starte den første bogcafé i nyere tid i København. Schierbeck har fulgt branchens op og nedture og kender om nogen de tørre tal for en boghandlers muligheder i den specielle bydel:

»Den sidste boghandel på Christianshavn drejede nøglen om i 1990. På daværende tidspunkt var det også rimeligt nok, at den lukkede. B&W og orlogsværftet eksisterede stadig, og deres medarbejdere var ikke typiske bogkunder. Jeg tror heller ikke, at der på det tidspunkt var mange privatkonsumenter på Christianshavn. Nu bor der ca. 10.000 mennesker, mens yderligere 9.000 arbejder på Christianshavn. Men det er klart, at befolkningsgrundlaget for en boghandel stadig er i underkanten. Der skal normalt et naturligt opland på næsten 40.000 til for at det kan løbe rundt, så vi er nødt til at trække kunder udefra.«

Lige siden Chesters Bogcafé åbnede i august 2003, har det derfor været en fast strategi at tilbyde kunderne ekstra oplevelser - helst en gang om ugen. Der bliver afholdt gratis oplæsningsarrangementer med digtere, og aktuelle debatforfattere kommer forbi til diskussionsmøder med læserne, og en enkelt gang har de med stor succes forsøgt sig med en læserbrunch, med forfatter og debattør Georg Metz som samtalepartner:

»Den primære idé er at vise forfatteren frem i kød og blod. Der har aldrig været så meget omtale af litteratur i aviser og elektroniske medier som i disse år. Men det har vist sig, at når vi holder forfatterarrangementer, så kommer der så mange folk, at cafeen ofte ikke er stor nok,« siger Schierbeck. Når tilslutningen til de gratis arrangementer er ekstra stor, som i januar da Martin Krasnik var på besøg for at diskutere sin bog om islamister »De retfærdige«, så har Buhl og Schierbeck fået en aftale i stand med Christianskirken, der flere gange har lagt kirkerum til bogarrangementerne. Forfatterne stiller op gratis, så det handler om PR for begge parter. Et tilbud som både Fay Weldon, Poul Nyrup Rasmussen, Hans Blix, Benny Andersen og et hav af andre forfattere har benyttet sig af.

Som nyeste udvidelse af ideen om en moderne boghandel har makkerparret lanceret en omfangsrig netboghandel med adgang til 78.000 titler af både antikvariske og nye bøger, der bliver bragt lige til døren:

»Det er ikke, fordi vi har skabt et behov for netboghandel. Men der er efterhånden nogle store internetboglader i Danmark, så det er min vurdering, at handel med bøger over nettet er det sted, hvor der i øjeblikket er et vækstpotentiale, også for Chester. Men den stemning som vi har skabt i shoppen, er lidt svær at drage nytte af i forhold til vores fjernkunder. Derfor sender vi en pose kaffe med, så de selv kan dufte til lidt af stemningen, inden de evt. bestemmer sig for at komme forbi og opleve den ægte vare« siger Anders Buhl.