Mød mennesker i mørket

Området under Bispeengbuen har fået nye beboere. De næste to uger frem viser kunstneren Armsrock store menneskeportrætter i lys på det ellers øde områdes betonpiller og husgavle.

Foto: Anders Sune Berg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udstødningslarm. Stilhed. En bil gasser hurtigt op. Og igen død stilhed. Området under Bispeengbuen på Frederiksberg er ikke et sted, man ofte sætter sig ned for at tage et hvil fra hverdagen eller nyde udsigten med børnene.

På den øverste del brøler den sekssporede motortrafikvej løs det meste af dagen. Nedenunder er der indrettet parkeringspladser ved betonsøjlerne til pendlerfolket. Her er ifølge den danske streetartkunstner Armsrock ikke særligt rart at være.

Han bør vide det. De seneste uger har Armsrock opholdt sig under Bispeengbuen som research forud for sit seneste kunstprojekt.

»Arkitekturen arbejder nærmest direkte imod mennesket, fordi den er så ekstrem monumental med store betonsøjler, der får dig til at føle dig lille. Stedet er tænkt til langtidsparkering, og det opfordrer på ingen måde til, at du skal opholde dig der,« siger kunstneren Armsrock.

Et problemfelt

Netop derfor er Bispeengbuen et af de udvalgte steder, som byudviklingsprojektet LYSLYD har taget fat i. Området er et såkaldt ’problemfelt’, hvor kommunen arbejder på at få en ny lokalplan. Imens muntrer kunstnere gennem LYDLYS områderne op.

I Bispeengbuens tilfælde har Armsrock valgt at lave lysprojektioner de mennesketegninger, han er kendt for. De kan de næste to uger frem ses på betonsøjlerne og husgavle i nærheden, så de mennesker, der trods alt bevæger sig rundt ved Bispeengbuen, ikke føler sig helt så alene længere.

»Jeg har både gjort det for at vise dem til folk, der bruger området, men også for at minde de egentlige beslutningstagere om, at det er menneskerne, der definerer stederne og at de skal huske på dem. Ofte er de selv fjernet fysisk fra områderne og dermed også fra konsekvenserne,« siger Armsrock.



Tegninger på gaden
De meterhøje lysinstallationer er inspireret af mennesker, Armsrock har mødt i området. Normalt arbejder den 25-årige kunstner med tegninger, som han hænger op ude i byen.

Særligt Nørrebro har haft glæde af de smukke tegninger i byrummet - så længe det danske vejr og pilfingre lader dem hænge. Armsrock flyttede for nogle år siden til Tyskland og er uddannet på en kunstskole i Bremen.

Næste punkt på skemaet er en udstilling i Los Angeles. Desuden har Vejle Kunstmuseum bedt ham om at udstille solo hos dem i 2011.

Det er dog gadekunsten, der trækker mest i ham, selvom den ikke bringer penge direkte ind på bankkontoen.  

»Det er et arbejde, der kræver, at du vænner dig til at leve med en form for usikkerhed i forhold til, at jeg aldrig har været opmærksom på at lave salgbare objekter. Mange af mine tegninger er ikke dagligstuekompatible, fordi de tager fat i tunge emner som magtmisbrug. Men jeg klarer at betale husleje på en måde alligevel,« siger Armsrock, der aldrig er løbet ind i problemer på gaden.

»Jeg klistrer dem op i fuldt dagslys, fordi jeg ikke ser det som en kriminel handling. Hver eneste gang kommer folk hen for at spørge mig, hvad jeg laver og den dialog med andre mennesker sætter jeg stor pris på. Jeg forklarer som regel, at det jo bare er en tegning, og det kan de ikke modsige,« siger Armsrock.

Læs mere om udstillingen ved Bispeengbuen her.

Hvad: Armsrock udstiller gadekunst
Hvor: Bispebuen
Hvornår: 10-28 februar 2010, er at se hele døgnet fra gadeplan

Armsrock:

  • LYSLYD foregår i 10 kommuner, hvor kunstnere har lavet forskellige installationer på problemområder i kommunen.
  • På Frederiksberg har kunstneren Armsrock lavet lystegninger af mennesker under Bispeengbuen.
  • Du kan se dem de næste to uger frem efter mørkets frembrud.
  • Du kan se mere af Armsrocks kunst på www.armsrock.blogspot.com.

    Læs mere om lyslyd her.