MØ trues med boykot fra fans

Popsangeren MØ er blevet omdrejningspunkt for en konflikt på Facebook om Israel-Palæstina.

Prisen for Årets Album gik til MØ for »No Mythologies To Follow«, da Foreningen af Danske Musikkritikere delte priser ud ved Årets Steppeulv-fest i januar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph

Efter at den 26-årige sangerinde MØ sidste sommer annoncerede på sin Facebook-side, at hun skal give en koncert i Tel Aviv i Israel, har kritikken fra en stor del af hendes egne fans regnet ned over hende.

Sangerinden, der har en fortid i det odensianske punkmiljø, svigter ifølge kritikken sine idealer, når hun indvilliger i at optræde i et land, som mange andre kunstnere tidligere har boykottet på grund af konflikten med palæstinenserne.

På sin Facebook-side forklarer MØ sin beslutning:

»Jeg har de seneste uger fået kritik for min beslutning om at give koncert i Israel til maj. Jeg vil gerne forklare min baggrund for den beslutning. Ikke for at undskylde, men fordi kritikken selvfølgelig påvirker mig,« skriver hun.

Hun kalder konflikten mellem Israel og Palæstina meget kompleks og ulykkelig og understreger, at hun støtter både palæstinensere og israelere.

»Jeg støtter deres ret til at leve i frihed. Jeg mener, at alle mennesker har ret til et værdigt liv. Alle. Jeg ved, at konflikten er fastlåst, og jeg tager afstand fra alle nationer, der undertrykker. Jeg har dyb forståelse og respekt for, hvordan konflikten påvirker begge folk. For hvordan den gør hverdagen svær. Særligt for de palæstinensere, der lever under undertrykkelse,« skriver hun.

Overskuddet doneres til unge musikere

Som følge af kritikken har MØ valgt at donere hele overskuddet fra sin koncert i Israel til en israelsk-palæstinensisk sammenslutning af unge musikkunstnere, der samarbejder for at styrke dialog. Organisationen kalder sig Heartbeat FM.

Sangerindens opdatering på Facebook har dog ikke overbevist alle hendes fans, og flere har i kommentarer opfordret hende til at blive hjemme, mens lige så mange har opfordret hende til at fastholde sin beslutning. Enkelte henviser til de mange andre popstjerner, der tidligere har aflyst koncerter i Israel.

»Ved at spille i Israel går du i fodsporet på de kunstnere, der i sin tid spillede i Sydafrika og dermed var med til at legitimere apartheid-regimet. Så her er endnu et opråb! Vær modig og slut dig til de stemmer, der siger fra og nægter at optræde i Israel. Kunstnere som Roger Waters og John Williams støtter aktivt den kulturelle boykot af Israel, og U2, Snoop Dog og Björk har aflyst koncerter efter lignende kampagner fra deres fans,« skriver Ismar Bosanćeros i den lange tråd, der følger MØs Facebook-udtalelse om koncerten.

De fleste i tråden forholder sig dog slet ikke til MØs beslutning, men diskuterer udelukkende Israel-Palæstina-konflikten eller nøjes med at udveksle ukvemsord.

MØ er netop nu Danmarks største internationale popstjerne. Hun slog igennem i 2013, da hendes single »Pilgrim« blev Ugens Uundgåelige på P3.

I sin tidlige ungdom var MØ aktiv på venstrefløjen og betegnede i et nyligt dokumentarprogram sig selv som »kommunist, socialist, anti-royalist, punker, børnemagtsfrikæmper«.

Mange kendte har i tidens løb boykottet Israel efter pres fra fans, heriblandt de ovennævnte samt Stephen Hawking, Stevie Wonder, Meg Ryan, Dustin Hoffman, Elvis Costello, Julianne Moore, Ken Loach og Emma Thompson.