Modeugen får millionstøtte, men sylter dokumentation: »Det er ikke godt nok«

Trods flere års kritik af forkerte og opblæste besøgstal, kan Copenhagen Fashion Week stadig ikke fortælle, hvor mange, der gæster arrangementet, som begynder i dag. Flere politikere mener, at modeugen bør stramme op, hvis de fortsat skal modtage støtte. »Hvis jeg har en million at give ud af, så vil jeg gerne vide, hvem der får mest for pengene,« lyder kritikken

Direktør Camillia Frank håber, at modeugen vil åbne op for flere. Men indtil videre har modeugen ikke dokumenteret sine besøgstal Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

Modeller, redaktører og stylister tager i dag til Copenhagen Fashion Week, der med kommunal støtte i ryggen kalder sig Skandinaviens største mode-event.

Men trods flere års ballade om messens besøgstal, har arrangørerne stadig svært ved at redegøre for, hvor mange gæster, der egentlig deltager i festlighederne.

Det er under al kritik, mener flere medlemmer fra Beskæftigelses- og integrationsudvalget i Københavns Kommune, der under budgetforhandlingerne gav modeugen 1,1 millioner kroner i støtte.

»Det, der irriteret mig, er, at Copenhagen Fashion Week altid siger, at de genererer 5000 jobs, og det siger de hvert år. Men det er aldrig blevet dokumenteret. Før i tiden kom de med prognoser, men det er også holdt op,« udtaler Venstres medlem, Cecilia Lonning-Skovgaard, der understreger, at der er rift om kommunens tilskud.

Af samme grund bør kommunens politikere gøre deres bedste for at sørge for, at det er de rigtige, der løber med pengene.

»Hvis jeg har en million at give ud af, så vil jeg gerne vide, hvordan jeg får mest for pengene. Der er folk, der gerne vil holde et Formel 1-løb. Hele LBGT-området vil gerne afholde et internationalt event i 2021. Men modeugen er bare blevet en black box, der modtager støtte ud af ren vane. Det er ikke godt nok,« siger Cecilia Lonning-Skovgaard. Hun støttes af SFs udvalgsmedlem, Sisse Marie Welling.

»Det sidste stykke tid har diskussionen mest handlet om modeugens modeller, og om hvorvidt de skulle igennem et sundhedstjek. Den diskussion har vi ligesom vundet, og nu er det på tide at se på resten af modeugen,« fastslår Sisse Marie Welling. Hun understreger, at det må være muligt at finde ud af, hvor mange, der tager til modeuge i København.

Også de Radikales Tommy Petersen drømmer om tal og klare opgørelser. Men han understreger, at modeugen skal vurderes på andet end dens besøgende.

»Vi skal også sørge for at pleje modebranchen for at holde gang i den vækst og jobskabelse, der ligger i den. Som internationale hovedstad er det vigtigt at København har en modeuge.« siger Tommy Petersen.

Det er ikke første gang, at der er diskussion om Copenhagen Fashion Week. Tilbage i 2013 kunne Berlingske afsløre, at modeugens egne besøgstal var skudt langt over mål. Mens Copenhagen Fashion Week anslog, at der kom 68.000 gæster forbi, lå virkelighedens tal tættere på 25.000-35.0000.

Balladen fik beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev (R) til at søsætte en såkaldt »intern undersøgelse«, som indebar, at Danish Fashion Institutes daværende topchef, Eva Kruse, skulle forklare sig, samtidig med at Wonderful Copenhagen skulle udlevere beregninger til kommunen, hvor de blev gennemgået af embedsmænd.

Siden blev diskussionen overgået af kraftige kritik om modeugens modeller, der blev vurderet sygeligt tynde. Efter politisk pres blev der indført sundhedstjek af de yngste modeller. Fremover er det meningen, at også de ældre skal sundhedstestes.

Camilla Frank, der tiltrådte posten som direktør for Copenhagen Fashion Week i december, er helt enig i, at der mangler præcise tal. Men hun forklarer, at det er et større arbejde, fordi modeugen består af så mange aktører.

»Jeg synes ikke, at det er et urimeligt krav, og jeg ville elske, hvis jeg kunne komme med et præcist tal, men lige nu kæmper vi med det. Modeugen består af flere interessenter, blandt andet flere private organisationer, som ikke er tvunget til at opgøre deres besøgstal,« siger Camilla Frank, der håber, at situationen har ændret sig ved næste modeuge. Indtil da anslår man, at besøgstallet er på 20-000 til 30.000.