Modeller, makeup og millioner af myg

110 mennesker, en halv million kroner, international topmodel og flere måneders for­beredelser skulle der til for at få et bare 17 minutter langt modeshow på Kastrup Søbad til at fungere under modeugen. Samt en ikke uanseelig mængde champagne, elastikker og myggespray. Berlingske var med BACKSTAGE under Designers Remix Collections modeshow på Kastrup Søbad.

Foto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere

»Er det cool, hvis jeg tager en myggespray med ind på catwalken?«

Spørgsmålet er Charlotte Eskildsens, kreativ direktør for Designers Remix Collection. Hun står bag scenen i et klaustrofobisk omklædningsrum på Kastrup Søbad, der danner rammen om modeshowet Reconstruction Of The Rose og har i et kvarter fulgt sine kreationer ned langs catwalken på en monitor i omklædningsrummet. Myggene danser i projektørernes lys.

Nu er det direktørens tur til at entrere rampelyset.

Ud over myggene kæmper hun med angst for edderkopper. Dem havde hun ikke skænket en tanke, da showet blev henlagt til dette sted omgivet af vand. Edderkopperne er upåvirket af alle de smukke modeller, og de har tilsyneladende brugt omklædningsrummet til at yngle løs, hvor det til daglig blot fungerer som ydmyg afskærmning, når anonyme badegæster skifter til badetøjet. De seksbenede bæster firer sig ned fra loftet og kryber frem fra hjørnerne til direktørens og modellernes store fortrydelse. Edderkopperne og myg i millionvis er showets eneste ubudne gæster på den lune sommeraften.

Men the show must go on, og modellerne går deres runde ude på podiet, der er vendt ud mod publikum.

Ugen har stået i modens tegn i København. Shows er løbet af stablen overalt i byen under årets modeuge, hvor modebranchen i Danmark har søgt at vise alt, hvad den har byde på, for at øge den årlige omsætning der sidste år lå på over 36 milliarder kroner.

Når modellerne spankulerer ned ad podierne, ligger der flere hundrede arbejdstimer bag, og alene Designers Remix Collections show på 17 minutter har kostet 500.000 kroner at virkeliggøre.

Allerede tilbage i maj mødtes Charlotte Eskildsen med bureauet Style Counsel, der har fungeret som kreativ sparringspartner de sidste par måneder. En location blev valgt, søbadet i Kastrup, hvor dagens forberedelser onsdag foregår i et hvidt pavillonstelt blandt badegæsterne på græsset. Teltet blev rejst ved middagstid. Der venter crewet en lang dag.

Klokken er blevet 17. Stilhed før den berømte storm. Dovne fluer i luften. Der er konstant fly, som laver hvide mønstre i den ellers rolige, pastelblå himmel. Modellerne ankommer løbende og de sidste to, showets store stjerner ud over direktøren danske Eva Helene og tjekkiske Michaela ankommer om et par timer.

Mellem borde med Egekilde, dåsecola, chips, cigaretter, hovedpinetabletter og fire store kasser med slikkepinde får de første modeller ordnet hår og makeup. Otte hår- og makeup-artister arbejder på højtryk i teltet på at gøre de 20 modeller endnu smukkere. Forvandlingen er slående. De nøgne, unge ansigter får med den perfekte makeup og høje kilehæle et mere voksent udtryk. Madonna brager ud af højtaleren i teltet og holder energien oppe hos de omkring 110 mennesker, der skal få hele showet til at rulle problemfrit.

»Det er en skide sjov dag. Det er som én stor fest. Men jeg har jo også mange hænder til at hjælpe. Jeg tager det stille og roligt,« fortæller Charlotte Eskildsen.

Tiden går. Den hektiske stemning tager til i teltet. Modellerne kommer i tøjet de skal holde styr på op til flere sæt, som de skal vise for publikum om et par timer. Der bliver taget polaroid-fotos af modellerne, og billederne placeres på tøjstativerne, så påklæderne senere ved præcis, hvordan tøjet skal sidde.

Men allerede nu er der meget andet, der også skal tænkes på. En ny flok piger ankommer, som skal sørge for, at der er nok champagne og goodie-bags til gæsterne, når de ankommer.

»Taxaerne kan ikke finde det,« lyder det pludselig bekymret fra direktøren. Så må der konstrueres skilte på græsset, der pejler gæsterne på rette spor.

»Jeg forventer, at folk hygger sig. Og at det bliver flot«

Charlotte Eskildsen bliver afbrudt igen. Hun skal ind og godkende tilpasning af en trøje, da det ikke er sikkert, at kollektionsprøverne passer modellerne. Symaskinen på bordet i teltet klarer de sidste ændringer. Hun fortsætter:

»Jeg håber selvfølgelig også på, at det giver noget på bundlinjen. Og så håber jeg, at der ikke er nogle, der ryger i vandet, og at der ikke er hæle, der knækker.«

Så ankommer de sidste to modeller, Eva Helene og Michaela. Der er to timer til første model skrider ned ad catwalken.

»Jeg synes, det er spændende at bruge piger, der endnu ikke er kendte. Vi er et nytænkende brand, og derfor caster vi også anderledes end andre. Castet skal passe til det internationale look.«

De andre modeller fordriver tiden med at ryge cigaretter, læse bøger og taste påmobilerne. Kroppene er lange og meget tynde. Debatten om modeller og mulige spiseforstyrrelser har været taget op i løbet af modeugen.

»Det er et alvorligt emne, som bestemt skal tages seriøst. Men det er også meget nemt at sige, at det er branchens skyld. Modellerne ser ud, som de gør, fordi de er så unge,« understreger Charlotte Eskildsen.

De dovne fluer er dog intet at regne over for de aggressive myg, der bliver ved at vende tilbage.

»Er der ikke en eller anden, der har en myggespray. Jeg kan ikke holde ud at være her,« spørger Kim Grenaa, kreativ direktør og medejer af Style Counsel. En kurer drøner på døgnapotek.

De sidste badegæster har nu forladt Søbadet. Catwalken, der er formet som et stort hvidt G, er blevet overdækket med midlertidig plastic, og folk smider skoene for at bibeholde tæppets hvide farve intakt. Modellerne har gangprøve i deres civile tøj. Bag dem har den tiltagende solnedgang forvandlet himlens farve til en blanding mellem rosa og orange.

Charlotte Eskildsen øver også turen.

»Fuck, hvor er jeg lille. Hvor er det pinligt,« griner hun med armene over hovedet.

På døren ind til de små omklædningsrum er modellernes rækkefølge i showet skrevet på store stykker papir ophængt med gaffatape. Deadline nærmer sig. Luften er tung af hårlak og myggespray.

Pludselig bliver gæsterne lukket ind før tid.

»Stop det. Det skal stoppes,« råber Kim Grenaa i mobilen.

Modellerne er i det første sæt tøj. Deres navne står på malertape, der er klæbet ned i bunden af de høje sko. Pigerne svømmer rundt i skoene. Skostørrelserne fra bureauet er forkerte. De forsøger med køkkenrulle og plastre at fylde dem ud. Køkkenelastikker bliver sat rundt om vristen og ned under skoene for at få dem til at følge med de hastige skridt.

Så bliver alt sort. Kun fotografernes blitz bryder mørket. Lyset er gået et par minutter inden showstart. Da det er tilbage igen, udbryder Kim Grenaa:

»Lad os skabe lidt stemning«, hvorefter han åbner champagneflaskerne.

»Der går altid lidt panik i den. Ellers er det ikke et rigtigt show,« siger en påklæder.

En model ryger en cigaret ud ad vinduet. Fotograferne flokkes om Eva Helene og Michaela. De er vant til kameraerne. Det er Eva Helenes sidste show for i aften. Tidligere på dagen har hun været model for Whiite. Dagen efter skal hun ud på endnu en af modeugens catwalks. Hvilket mærke, hun skal gå for, har fortonet sig i dagens stress. »Bureauet har styr på det,« siger hun.

Så går det løs.

Balladen »Where the wild roses grow« vælter ud af højttaleren. Bassen får metalskabene i omklædningsrummet til at brumme.

Den tjekkiske topmodel kommer løbende ind efter sin første runde på catwalken.

»Aargh, so many mosquitos in the air.« Kim Grenaa kommer løbende med myggespray, inden Michaela skal ud igen.

»Shit, hvor er det klamt,« sukker en anden model, der har fået en flue i øjet.

Charlotte Eskildsen griner. »Det er meget lidt fashon- agtigt.«

Gæsterne rundt om søbadets 600 kvadratmeter store platform ser omkring 50 forskellige sæt tøj fra Designers Remix Collection. Nogle modeller skal undervejs skifte tøj tre gange. Der står påklædere klar til at hjælpe. Omklædningen klares på få sekunder. Alle modeller er nu ude på podiet for sidste gang. De 17 minutter er gået. Publikum venter på at få lov til at klappe ad direktøren.

På lørdag sidder Charlotte Eskildsen i New York og tegner efterårs- og vinterkollektionen 2008.

Men lige nu bliver champagnen drukket. Myggene danser. Charlotte Eskildsen smiler.

»Nu er det nu.«

Myggesprayen lader hun ligge.