Modebranchen siger nej til syge modeller

Fremover skal alle 16-, 18- og 20-årige modeller til sundhedstjek. Danmarks otte største modelbureauer står bag.

Ikke bare genstande til at vise tøj på: Fra modeugen 2017. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix. Fold sammen
Læs mere

»Modellerne er rent faktisk unge mennesker og ikke bare genstande til at vise tøj på. Det er vi forhåbentlig blevet bedre til at se.«

Sådan siger Anne Minor Christensen, formand for Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS), efter at en ordning med sundhedstjek af danske modeller nu er blevet udvidet og gjort permanent.

Baggrunden for ordningen er, at den danske modebranche sidste år forsøgsvis indførte et branchefinansieret sundhedstjek for modeller - med særligt fokus på spiseforstyrrelser.

Målet var inden årets udgang at sundhedsteste samtlige 16-årige modeller fra landets otte førende modelbureauer, og pilotprojektet var ifølge alle involverede parter en succes.

Konkret vil der nu ske det, at de modeller, der i dag er 16 og 18 år, vil blive testet, inden årets modeuge begynder 30. januar, mens både de 16-årige, de 18-årige og de 20-årige modeller fra næste år og frem vil blive testet. Sundhedstjekket udføres af fagpersoner fra LMS.

»Vi tager en samtale med de unge, der bliver vejet og får en snak, der ikke skal opfattes som noget negativt, men som noget positivt. Hvis vi vurderer, at de unge har et anstrengt syn på sig selv, hvad angår deres kost og deres krop, har vi et specielt spørgeskema, som de vil blive testet i, og så kan vi vurdere, om der er grund til bekymring, og om der er nogen, der har en decideret spiseforstyrrelse,« siger Anne Minor Christensen.

Hun understreger samtidig, at der ikke er tale om en medicinsk undersøgelse med blodprøver osv., men om en her-og-nu-vurdering, som ikke nødvendigvis er gyldig flere år frem i tiden, og at det også er derfor, at de unge skal til tjek hvert andet år.

Hun siger videre, at det ikke er meningen af tage arbejdet fra de unge, med mindre de er decideret syge.

»De skal have lov til at færdes i den verden, hvor de har deres sociale omgangskreds, men hvis der er problemer, skal de selvfølgelig have hjælp,« siger hun.

Eva Kruse, adm. direktør i brancheorganisationen Danish Fashion Institute, påpeger i anledning af den nye ordning, at den danske modebranche er den første i verden, der har igangsat et konkret initiativ, der tager hånd om modellerne og holder øje med deres sundhed og trivsel.

»Vi er glade for, at pilotprojektet har været en succes, og at vi kan fortsætte efter planen og dermed udvide med de 18-årige modeller i år,« siger hun.