Mit kulturvalg: Lars Kjædegaard, krimiforfatter.

Lars Kjædegaard. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvilken kulturpolitisk opgave er den vigtigste i den kommende valgperiode?

»Det vigtigste kulturpolitiske spørgsmål i den kommende regerings periode drejer sig for mig at se om besindighed. Efter min mening har den kulturpolitiske debat antaget proportioner, som langt overskygger selve kulturen. Alt for ofte tjener kulturpolitiske spørgsmål som et påskud for politikere og den voksende skare af kulturformidlere til at tale og mene så meget, at selve de kulturelle frembringelser bliver sekundære. Derfor efterlyser jeg en kulturpolitik, som ikke påberåber sig at være visionær på andres vegne«.

Hvem ser du helst som kulturminister i en fremtidig regering?

»Jeg har stor respekt for den tidligere chef i DR og nuværende leder af Det Kongelige Teater Morten Hesseldahl, og jeg ville gå glad til ro, hvis han blev kulturminister. Han har efter min mening en respekt og besindighed, som kulturlivet kunne nyde godt af«.

Synes du, at debatten om litteraturens grænser, som den norske forfatter Karl Ove Knausgård har rejst i Sverige og som vi er konfronteret med dagligt i debatten om islamisme, vil være en kulturpolitisk sag for en ny kulturminister at blande sig i?

»Jeg lever af at skrive romaner, og i de senere år har jeg prøvet at undgå at beskæftige mig ret meget med kulturpolitiske debatter som f.eks. den verserende om kvindelige forfatteres eventuelle dominans. Ikke fordi det ikke er interessant. Det er bare ikke interessant for mig, fordi jeg i det daglige arbejder med mine egne ting, og derfor ikke har tiden og opmærksomheden til at gå vildt op i, hvad Knausgård mener om svenskerne eller omvendt. Det opfatter jeg som sensationspræget pseudounderholdning, som ikke har noget med kunst at gøre«.