Mit kulturvalg: Astrid Saalbach, forfatter og dramatiker

Astrid Saalbach foretrækker Connie Hedegaard som kulturminister, men vil stemme på Enhedslisten.

Astrid Saalbach. Foto: David Leth Williams Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad synes du bør blive en væsentlig indsats for en ny kulturminister?

Det vil blive at styrke kunst og kultur på alle fronter. Der er store samfundsmæssige ændringer på vej, bl.a. drevet af ændringer i klimaet. Det vil medføre mindre fokus på materielle goder og mere på åndelige værdier. I den proces vil det være afgørende vigtigt, at en regering og en minister forstår kulturens og kunstens betydning. Og det skal være i alle kunstneriske genrer, hvor det danske sprog bliver afgørende vigtigt for den åndelige opprioritering og dannelsen af vor identitet.

Hvilken kulturminister så du helst føre en sådan politik og satsning igennem?

Det skal være en dygtig politiker med en solid viden og indsigt i kunst og kultur. Det er farligt at tro, at en kunstner kan bære det ansvar, for kunstnere vil sjældent have tilstrækkelig vægt og politisk fornemmelse til at løfte ansvaret. Men jeg tror, at en politiker som den konservative Connie Hedegaard vil være mit bud. Selv om jeg aldrig ville stemme på hendes parti.

Hvilket parti ville du da stemme på?

Jeg ville nødvendigvis have brug for lang tid i stemmeboksen, for det er jo kompliceret. Men i sidste ende tror jeg, at jeg ville stemme på Enhedslisten. Nu får du ikke myrekryb vel?

Jo så absolut, for jeg er stærk reaktionær, men hvorfor så ikke stemme på en kulturminister fra Enhedslisten?

Fordi jeg ikke synes, der er oplagte kandidater til den post fra partiet.

Mener du, at spørgsmålet om ytringsfriheden vil være et vigtigt spørgsmål for en ny minister?

Ytringsfriheden er altid vigtigt – også for en minister, men det er jo absolut ikke et forsømt emne. Måske skulle vi holde en pause, for ganske vist er det altid kunstnerens opgave at afsøge grænserne, men debatten har kørt i samme rille omkring terror og islamisme. Der er mange andre aspekter af den debat, og jeg så gerne, at vi i højere grad lyttede til hinanden i debatten, og at ministeren formidlede den lydhørhed.