Mit København: Olivia Joof

Hun er tidligere tv- og radiovært, og nu er hun ved at uddanne sig til skuespiller. Lige nu er hun aktuel i ZULU-serien »Perfekte Steder«. Vi tog en snak med Olivia Joof om forholdet til København.

Foto: PR

Hvad laver du for tiden?
»Lige nu spiller jeg med i »#amlet« på Aarhus Teater. Et miskmask af performance og teater. Af Hamlet og hashtags. Det er interaktivt, og man er lidt bange og lidt lykkelig, mens man spiller det. Snart starter jeg prøver på Anna Malzers afgangsforestilling på Scenekunstskolen i København. Jeg skal spille en 14-årig dreng. Og så er jeg med i »Perfekte Steder«, en kærlighedshistorie på ZULU. Mine fremtidsplaner er at være glad«.

Hvad er dit forhold til København?
»Jeg er faktisk født i Odense. Hjemme i mine forældres seng. Jeg tror, at mine dengang nyskilte forældre, og jeg flyttede til københavn to år efter«.

Læs også: Mit København: Aura

Hvor bor du i dag?
»Jeg bor i Aarhus«.

Hvilken bydel har du det tætteste forhold til, og hvorfor?
»Det må nok blive Vesterbro. Der har jeg boet, siden jeg var tolv år. Da jeg flyttede hjemmefra, var det også på Vesterbro. Det er en baglomme. Det var sådan det blev. Det er dejligt, men jeg får også lidt spat af, at man efterhånden kender alle, der arbejder i området. Jeg kan godt blive lidt træt af at være nogens stamkunde og »Hvad skal du så have i dag?«- samtaler«.

Hvad er dit yndlingssted - plads, bygning i København og hvorfor?
»Det er sådan noget, jeg ikke rigtig har tænkt over. Men den første tanke, der rammer mig er Holmens Kirke. Det er første gang, jeg har prøvet at blive forelsket i et rum. Jeg var elleve år, og jeg var der med min klasse. Jeg synes det var så frygteligt at skulle på udflugt, fordi det altid regnede, og jeg havde aldrig noget regntøj. Og så kommer vi ind i Holmens Kirke, og jeg sad bare og stirrede. Vi blev vist rundt, og der blev sagt ting, og jeg skulle lytte, men jeg blev bare siddende. Der var ro. Selvom der var mange indtryk. Der er helt sikkert noget med kirker. Der er en særlig frekvens«.

Hvad er det mest imponerende sted i København?
»Jeg elsker bindingsværk, skæve bygninger i forskellige farver, mærkelige byhuse i baggårde. Pisserenden er sødt, selvom der lugter lidt for meget af tjald og gammel øl på asfalt. Og inde ved Gammel Mønt er husene så fine. Jeg synes ikke, at der er hyggeligt, men bygningerne er. København har mange smukke huse. Det er sådan noget, der gør mine øjne glade. Og så Refshaleøen. Jeg gider aldrig cykle særligt langt efter ting, men jeg gider godt cykle derud, og jeg bliver kun lidt irriteret, når broen går op, for det der venter mig er La Banchinas badebro og en meget branket croissant«.

Læs også: Mit København: Morten Sabroe

Hvad er det bedste ved København og hvorfor?
»Jeg elsker mad, og jeg elsker at spise ude. Jeg elsker, at det er så meget nemmere at spise noget sundt og frisk. At man kan få alt, hvad man har lyst til. Der sakker Aarhus lidt bagud. Men jeg skal være helt ærlig, når man har boet i byen hele sit lange liv, så ser man sig lidt blind. Det bedste er nok mine elskede, som jeg deler byen med.

Engang ville jeg have sagt rygegården på Bakken i Kødbyen. Om torsdagen. Sådan har jeg det ikke mere. At blive ældre er en god ting«.

Hvad er det værste ved København og hvorfor?
»Nu sidder jeg herovre i Aarhus og tænker; folk har for travlt i København. Og jeg har altid rystet på hovedet af folk udefra, der sagde netop det. Men folk har for travlt. Mange folk gider ikke være på arbejde, fordi de hellere vil have fri. Jeg synes ikke altid byen er så rummelig, som den udgiver sig for. Byen på et socialt plan meget opdelt. Folk synes ting om hinanden. Der er mange statements. Rigtigt og forkert. Det er noget andet, når man kommer lidt ud. Det er befriende. Jeg kan bedst lide at være tæt på naturen, som ikke har så mange meninger. Havet. Og mågernes enerverende skrig«.

Hvad savner du ved København – er der noget byen mangler og hvorfor?
»Ren luft og folk der arbejder i service, fordi de kan lide det«.

Hvis du kunne ændre noget ved byen, hvad skulle det så være?
»Jeg synes, at den skal gå den vej, som den vil. Blive større. Så nye kvarterer kan springe ud, og så kan man vælge den, hvis man er på. Jeg ved med mig selv, at jeg nok gerne vil lidt udenfor byen, når jeg en dag ægte slår mig ned. På grund af mit erhverv kommer jeg højest sandsynligt til at bosætte mig i København. Men hvis Aarhus var lidt tættere på, så ville jeg vælge Aarhus«.

Hvor er det kedeligste sted i København?
»Mange steder er kedelige. Nørreport, Halmtorvet, store dele af Frederiksberg. Tagensvej. Tagensvej er hård. Det er en følelse. En tilstand. At man tit møder nogen, som man engang kendte. De korte stop og samtaler på Nørrebrogade. »Hej lang tid siden. Ja«.«.

Læs også: Mit København: Natalie Madueño

Hvor shopper du i København?
»Jeg fik et Ganni-flip i sommer. De ramte lige en åre, som skulle skylle ind i min garderobe og tømme min konto. Ellers så er jeg klar på genbrugsbutikker. Kbh K synes jeg altid er god. De bedste ligger dog uden for byen. Ellers kan jeg bruge mange timer i helsekostforretninger. Det er der, jeg tror, de fleste af mine penge ryger hen. Produkter, mad, vitaminer og mærkelig te. Det er meditativt for mig og interesserer mig meget. Alternative måder at holde sin krop og sit sind ved lige«.

Hvilke steder kan du anbefale at gå ud?
»Nu er jeg virkelig ikke up to date fordi jeg har boet i Aarhus i over to år og der sker så mange nye ting. Fx. Absalon - hvad er det? Alle snakker om det. Ingen ved det. Men jeg kan nævne i flæng, hvad jeg synes er hyggeligt og lækkert: Papa Ramen, La Banchina, Harboe-bar, Osteria 16, Mad & Kaffe. Ting der sikkert har vundet iByen-prisen eller Byens Bedste. Mange gange«.

Hvor i byen slapper du af eller finder inspiration?
»Jeg er bedst i naturen hvad angår inspiration, og så er jeg meget et hjemmemenneske. Veninder der sidder og sludrer i mit køkken eller på min altan, mens jeg laver mad til dem. Hvis der er en udsigt eller en solnedgang, så er jeg noget nær lykkelig. Og så pizzariaet på Guldbergsgade dagen derpå, kaffedates der ender med at vare i seks timer, fordi der er så mange gode ting at snakke om«.

Hvad ville du vise en turist i København?
»Jeg er mere til tilstande i København«.

Hvad dyrker du af kultur i København?
»Helt gammeldags kan jeg godt lide at gå i Det Kongelige Teater. Jeg elsker også ballet. Mest det moderne. Teater er kommet lidt sent til mig, så jeg har en masse til gode. Jeg glæder mig til at se en masse teater i København, når jeg flytter tilbage. Det sidste jeg så var »Helligtrekongersaften - eller Hvad I vil«. Hvilken fryd«.

Hvad ville du lave, hvis du selv havde en fridag?
»Om vinteren ville jeg finde en vinterbaderklub. Så ville jeg hoppe i det kolde vand og ind i saunaen et uendeligt antal gange med en veninde. Herefter ville jeg finde en dejlig restaurant og drikke en Spritz og købe en masse retter, som vi ikke rigtig har råd til. Eller også bare ligge i sengen og se gode dokumentarfilm, som man hele tiden sætter på pause, fordi man skal tale om alle de ting, der sker. Jeg har lige set »Venus - Let’s Talk About Sex«. Sikke en vidunderlig film«.