Mit København: Leonora Christina Skov

Forfatter Leonora Christina Skov går målrettet efter følelsen af luksus – og shawarma, når hun shopper. Hun er aktuel med sin erindringsroman: »Den, der lever stille«, der (blandt andet) er skrevet i hendes store herskabslejlighed på Frederiksberg. Forleden købte hun en stor rød hatteæske, for hvem har dog ikke brug for sådan en?

Foto: Sofie Amalie Klougart

Hvad laver du for tiden?
»Siden min mor døde i april 2015, har jeg arbejdet på en erindringsroman om vores svære forhold, og den er jeg ved at lancere nu. Det er temmelig nervepirrende, så jeg går også en del rundt om mig selv og taler om at immigrere til et sted uden mobildækning og internetforbindelse«.

Læs også: Overblik: Her er Københavns største restaurantåbninger i 2017

Hvad er dit forhold til København?
»For mig repræsenterer København ren frihed, også i dag hvor jeg har boet her i 22 år. Jeg er opvokset i Helsinge og begyndte tidligt at visualisere, hvordan mit liv skulle blive, når jeg engang slap væk. Min drøm var en toværelses lejlighed på Amager«.

Læs også: Mit København: Johan Olsen

»Jeg havde ikke set en toværelses lejlighed i København indefra, og mit kendskab til Amager begrænsede sig til lufthavnen, men jeg forestillede mig, at der var grønne alleer og udendørscafeer ligesom i Paris«.

»Det grinede jeg meget ad de syv år, jeg boede i en iskold, toværelses stuelejlighed først på Amager. Men min tidlige københavnereufori har aldrig sluppet mig. Jeg kan ikke forestille mig at bo andre steder end her«.

Hvor bor du selv i dag?
»De sidste fjorten år har min Annette og jeg boet i en stor herskabslejlighed på Frederiksberg C med udsigt til Tivolis fyrværkeri og de nye Axel Towers, som jeg er en hel del gladere for nu, hvor de står færdige, end mens de blev bygget og lignede betonsiloer«.

»Min boligsituation holder aldrig op med at overraske mig. Det stod bestemt ikke skrevet i stjernerne, at jeg skulle ende i sådan en lejlighed«.

Læs også: Årets mest populære billeder på AOK.dk

Hvilken bydel har du det tætteste forhold til?
»Helt klart Frederiksberg. Der er blevet længere mellem de gamle, velklædte damer, der lufter deres små hunde, men det er faktisk også min eneste anke. Ind imellem taler Annette og jeg om at flytte, bare for at prøve noget nyt, men vi når aldrig videre end til Frederiksberg Allé, hvor vi drømmer om at score en hjørnelejlighed med fri udsigt over herlighederne og værelser nok til at indrette et bibliotek«.

Læs også: Mit København: Natalie Madueño

Hvad er det bedste ved København?
»Det bedste er, at byen føles som hjemme, at de fleste af mine venner bor her, og at man let kan cykle fra den ene ende til den anden. Der er snart ikke en gade, der ikke har en historie for mig. Jeg elsker byen mest, når træerne springer ud, og alle hiver sommertøjet frem, så snart nogen mener at have set en solstråle«.

Hvad er det værste?
»Det værste er, at Københavns Kommune lader folk smække ucharmerende standardaltaner tilfældigt op på forsiden af byens smukke, gamle bygninger. Om hundrede år kommer folk til at kigge på de altaner og spørge, hvad i himlens navn vi havde gang i«.

»Vi har som bekendt altanvejr ti dage om året, og selv de dage er det kikset at sidde på række i hver sit tremmefængsel og skåle i kølig hvidvin. Jeg forstår godt, at folk primært bruger altanerne til at opbevare deres juletræer og ølkasser, men det bliver helhedsindtrykket jo ikke kønnere af«.

»Jeg er heller ikke begejstret for, at Indre By er overtaget af bad taste diskoteker, hjernedøde kædebutikker som Joe & The Juice og udenlandske designbutikker, som man kan finde overalt i verden«.

Hvilke steder kan du anbefale at gå ud?
»Jeg har en forkærlighed for små spisesteder, der gør sig i få, delikate retter«.

»Min yndlingsspise er moules frites, og byens suverænt bedste muslingested er Café Nice (Nansensgade 66). Her er uprætentiøs, fransk bistrostemning, personlig betjening og velnærede muslinger i velsmagende suppe med frisk timian, rosmarin, citron og hvidløg. Dertil masser af fritter og baguette«.

»En anden favorit er den etiopiske/eritreiske Asmara Restaurant (Jagtvej 43). Her får man adskillige spicy karry- og vegetarretter serveret med salat på surdejspandekager, og så spiser man med fingrene, til bordet ligner en fire-årigs fødselsdagsfest«.

Læs også: Mit København: Michelle Kristensen

»Jeg elsker også udonnudelsuppen med kylling på japanske Issa (Sankt Jørgens Allé 6) og den libanesiske morgenmad med frisk myntete på Cafe Mahalle (Birkegade 6)«.

»Til en eftermiddagspassiar er Te Amo (Frederiksberg Allé 50) fantastisk med sin salonstemning og hjemmebagte boller og kage. Ja, det var frederiksbergborgeren, der talte der«.

Læs også: Overblik: Her er Københavns største restaurantåbninger i 2017

Hvor ’shopper’ du?
»Jeg går målrettet efter de ting, der giver mig den største følelse af luksus og dermed gør mig gladest, og det er bøger, parfume, sko, undertøj, kjoler, musik og vintage interiørting«.

»Bøgerne køber jeg i Politikens Boghal og parfumen i Storm Copenhagen (Store Regnegade 1) og Crime Passionnel (Hyskenstræde 14), der har det største udvalg, hvis man som jeg vil have nicheparfume frem for de lufthavnsparfumer, de fleste render rundt med«.

»Jeg begræder stadig, at Fona på Strøget er lukket, for jeg holdt meget af at browse cd'er derinde. Ja, jeg ved godt, at verden er gået over til Spotify, men compactdisken er for altid mit format. Nu må jeg købe musikken over Amazon, og det er slet ikke det samme«.

»Byens bedste kjolebutikker er Mondo Kaos (Birkegade 1) og Tuxer Retro Clothing (Knabrostræde 1A), næsten alle mine sko er fra Roccamore (showroom: Amaliegade 15), og undertøjet finder jeg hos Anne Sax (Grønnegade 30), der har et fristende udvalg af bh’er til storbarmede kvinder som mig«.

»Byens bedste vintage interiørbutikker er Brix Brocante (Peter Bangs Vej 62) og eventyrbutikken Else Schneider (Bredgade 73). Forleden kom jeg ud af sidstnævnte med en stor, rød hatteæske. Hvem har dog ikke brug for sådan én?«

Læs også: Årets mest populære billeder på AOK.dk

Hvor i byen slapper du af?
»Jeg holder meget af at gå lange ture i Frederiksberg Have, og så er det kærkomment, at BonBon Ice (Andebakkesti 4) og Frederiksberg Chokolade (Frederiksberg Allé 64) ligger på vejen. Man skulle jo nødigt tabe sig«.

»Jeg møder ofte mine venner på Kitchenette (H. C. Ørsteds Vej 46) i mit frederiksbergske hood og på homocafeen Oscar Bar og Café (Regnbuepladsen 9) og The Log Lady Café (Studiestræde 27). Jeg har ikke set en tv-serie siden første sæson af Twin Peaks, som jeg elsker og har set en million gange«.

Hvad dyrker du af kultur i København?
»Min Annette og jeg holder af at frekventere sære udstillinger på Medicinsk Museion (Bredgade 62) og Statens Naturhistoriske Museum (Øster Voldgade 5), tage i Den Blå Planet (Jacob Fortlingsvej 1) eller i zoologisk have for at sige hej til elefanterne og de tasmanske pungdjævle. Et utrolig vredt dyr, der bestemt ikke siger hej tilbage«.

»Vi går også en del i biografen, som regel i Grand eller Dagmar, selv om jeg er den dårligst tænkelige biografgænger, fordi jeg er ansigtsblind. Hvis der er ganske få personer med i filmen, går det som regel, med mindre de har samme alder, køn og hår - Joachim Triers »Thelma« var et mareridt for mig - og så må Annette løbende oplyse mig om, hvem der er hvem«.

Hvad ville du vise en turist i København?
»Når jeg har vist turister rundt i København, har jeg fået fat i cykler til dem, så vi let kan komme rundt i alle byens kvarterer. Ud over mit eget hood har jeg en forkærlighed for Nørrebro og Søerne, hvor der er sådan et smukt lys. Jeg plejer også at vise folk havnebadet og Amager Strandpark og tage dem med på kanalrundfart. Modsat resten af byen er jeg totalt ubegejstret for Kødbyen, der i mine øjne har den vildeste indstråling, så den sparer jeg folk for«.

Læs også: Overblik: Her er Københavns største restaurantåbninger i 2017

Hvad ville du lave, hvis du selv havde en fridag?
»Jeg ville cykle ind til Boghallen på Rådhuspladsen og se på engelske bøger, for den største luksus for mig er at læse bøger, jeg ikke skal anmelde. Jeg anmelder en bog om ugen til Weekendavisen, og i de lange perioder, hvor jeg selv skriver, bliver det ikke til stort mere end det«.

»Bagefter ville jeg cykle ud til Galleri Hoff (Østerbrogade 44) og prøve smykker hos Ingrid, der har byens lækreste udvalg af guldsmykker skabt af danske og udenlandske smykkekunstnere. Jeg kan prøve ringe i timevis derinde. Senere ville jeg sætte Annette stævne til en hurtig shawarma først på Strøget og gå en tur i biografen«.