Mit København: Lars Ranthe

Han elsker at cykle byen rundt og tale med københavnere, der ved en masse. Mød Lars Ranthe, der er ligeså københavnsk i virkeligheden som i "Badehotellet".

Lars Ranthe er lige nu aktuel i "Badehotellet" på TV 2 og snart på Det Kongelige Teater i "Hærværk". Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen

Han kan lige nu ses som den nyrige københavnske grosserer Madsen i TV 2's "Badehotellet" og er om lidt aktuel i opsætningen af københavnerklassikeren "Hærværk" på Det Kongelige Teater. Lars Ranthe er både i sit virke som skuespiller og i sit privatliv meget københavnsk.

Han er født på Vesterbro, opvokset på Amager og - som så mange andre københavnere - elsker han at udforske byen på cykel. Til gengæld synes han, at man burde værne mere om det gamle København frem for at kopiere stemningen fra fx Paris og Berlin.

Se også: Kendte københavneres bedste tips til byen

Hvad laver du for tiden?
Lige nu øver jeg på Det Kongelige Teater, hvor vi snart har premiere på Tom Kristensens klassiker "Hærværk". Det er første gang nogensinde, den sættes op på teatret, og jeg spiller kommunisten Bernhard Sanders. Vi har øvet siden december og havde den første gennemspilning forleden, og det gik rigtig godt.

Det er rigtig spændende at være med, og bogen er jo et mesterværk. Det er sjovt, hvordan mit liv lige pludselig har enormt meget med 1920'erne at gøre - "Badehotellet" finder jo også sted der. Så jeg er begyndt at interessere mig enormt meget for 20'erne, fordi det var en brydningstid, hvor der sker en masse ting på kunstsiden.

Hvad er dit forhold til København?
Jeg er født på Vesterbrogade 120 og hele min familie er gamle arbejdere fra København, så jeg har et tæt forhold til byen. Senere flyttede min familie til Urbanplanen på Amager, hvor jeg gik på Højdevangsskolen. Vores situation var meget klassisk, da vi først boede i en lille lejlighed på Vesterbro og senere flyttede til Urbanplanen med rækkehus og have. Det var et dejligt sted at vokse op.

Læs også: Nicolas Bro: Mit København

I "Badehotellet" taler din karakter, grosserer Madsen, meget københavnsk. Er det anderledes end din almindelige dialekt?
Ja, for i "Badehotellet" taler jeg gammel københavnsk, da grossereren er opvokset på Nørrebro i 18-1900-tallet. Sproget har altid interesseret mig, og jeg gør meget ud af at tale rigtigt. Især i forlængelse af, at mange klager over, at der mumles. Som skuespiller beskyldes man ofte for at overspille eller spille komedie, hvis man gør noget ud af sproget, men det er vores pligt. Og jeg elsker den københavnske dialekt.

Hvilket kvarter er du gladest for og hvorfor?
Vesterbro er mit hjerteområde, men det er blevet lidt af et hipstersted. Lige nu er jeg meget fascineret af området omkring Nørrebro station og nordvest, hvor der er en meget internationalt stemning og mange unge. Områderne omkring Jægersborggade, Stefansgade og Den Røde Plads er også fede, der cykler jeg tit hen. Jeg elsker generelt at cykle og cykler hele tiden nye steder hen ad nye veje.

Hvor bor du selv?
I en lejlighed i Valby ved Damhussøen, hvor der er stille og roligt og en god skole til børnene. Men jeg savner byen, og vi flytter nok tilbage, når mine piger er blevet større.

Læs også: Mit København: Anette Støvelbæk

Hvad er det bedste ved København?
Jeg elsker at cykle rundt i København og tale med folk, der ved noget. Jeg er meget videbegærlig og interesserer mig for mange ting, så jeg elsker at finde fx en gammel urmager og tale med ham. Lige nu, hvor jeg er meget interesseret i gammel plakatkunst, finder jeg folk, der ved noget om det og kan fortælle om det. Det dyrker jeg meget, hvis jeg har en periode, hvor jeg ikke har så travlt. Det inspirerer mig selvfølgelig også meget i mit arbejde at tale med de her mennesker, hvis jeg har en rolle, hvor jeg kan betjene mig af de her ting.

Hvad er det værste ved København?
Hvis man har været væk i længere tid og kommer tilbage til København, opdager man, at det er en provinsby. Men omvendt er det også det, der gør, at man elsker den. Det er en provinsby på den måde, at der fx ikke er så højt til loftet. Vores cafeer er heller ikke så originale, men minder meget om dem, der er i Paris, Berlin osv. I stedet synes jeg vi burde værne om, hylde og hive fat i de originale steder - fx Palæ Bar, Bobi-Bar og brokvartererne. De klassiske danske ting kan godt komme til at stå i forfald, og det er ærgerligt, at unge mennesker er ligeglade med fx en gammel chokoladefabrik fra 1800-tallet på Frederiksberg.

Læs også: Mit København: Christiane Schaumburg-Müller

Hvad synes du, København mangler?
Et godt rytmisk spillested. Vi har en fin opera og et fint skuespilhus, men vi har ikke noget fedt, rytmisk spillested med plads til 10-20.000 mennesker. Lyden i Forum er næsten altid dårlig, så jeg synes vi skulle ha' et sted med fed og plads til mange mennesker.

Hvor går du ud henne, når du skal på restaurant eller café?
Gennem mange år er jeg kommet på Bankeråt på Nansensgade, hvor mange af mine venner kommer. Ellers er det værtshuse, hvor man kan snakke og drikke øl, fx Palæ Bar eller Bobi-Bar.

Hvad dyrker du af kultur i København?
Jeg kan godt li' både teater og koncerter. Nogle af de seneste har været Queens of the Stone Age og Nephew i Forum, og til begge koncerter var der heldigvis god lyd. Jeg elsker koncerter, og det kan lige så godt være en rockkoncert, som det kan være Antony and the Johnsons eller en god jazzkoncert. Jeg elsker også forestillinger på mindre teatre som Mungo Park, Husets Teater og Teater V. Jeg så også for nylig den store opsætning "Skammerens Datter" på Østre Gasværk med min datter, det var også rigtig godt.

Hvad ville du vise en turist i København?
Jeg ville cykle en tur med dem gennem Vesterbro, Frederiksberg, Gl. Kongevej, Falkoner Alle, Jagtvej til Nørrebro, nedad Jægersborggade, så Nørrebrogade, Blågårdsgade, Nansensgade og indre by. Så kunne vi tage en øl på Bobi-Bar eller Palæ Bar og slutte af på Christiania.