Mit København: Carl Emil fra Ulige Numre

Lange cykelture fungerer meditativt og som inspiration for Ulige Numres forsanger, Carl Emil Petersen, der er født og opvokset i København. Han er særligt glad for Christiania og afslører her, hvor man får byens bedste fadøl.

Carl Emil Petersen hans band Ulige Numre er et ægte københavnerband. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

"København" var titlen på Ulige Numres gennembrudshit, som tryllebandt danskerne for knap to år siden. Bandets forsanger Carl Emil Petersen er født og opvokset i byen, som han elsker for de gode cykelmuligheder, mens han er mere forbeholden over for den måde, københavnerne taler til hinanden på. AOK har taget en snak med Carl Emil, som sammen med resten af bandet er aktuelle med debutalbummet "Nu til dags", om København på godt og ondt.

Hvad laver du i øjeblikket?

Jeg går rundt og slapper af og holder det sidste ferie, inden vores plade udkommer 12. august. Det er sådan et lidt mærkeligt vakuum at være i. Jeg er faktisk ret nervøs, fordi man ikke ved, hvad der kommer til at ske. Det er mærkeligt at vide, at nogen snart skal til at bedømme det osv. Jeg kan knap nok falde i søvn om natten.

Hvor bor du selv, og hvor længe har du boet i København?

Jeg er født og opvokset i byen og har boet flere steder, fordi jeg har flyttet rundt sammen med mine forældre. Jeg har bl.a. boet på Østerbro og på Amager. Nu bor jeg på Christianshavn, hvor jeg har en lejlighed med udsigt til Christiania.

Hvilken bydel er du mest knyttet til?

Christianshavn. Her er ikke så stort og meget romantisk og smukt. Mange af mine venner bor på Vesterbro og på Nørrebro, så det er dejligt at man kan gå rundt for sig selv, uden at støde ind i folk man kender. Så mødes jeg med vennerne på Vesterbro og Nørrebro i weekenden i stedet.

Læs også: Mit København: Clemens

Hvor drikker du kaffe?

Harbo Bar på Blågårdsgade. Det er god billig kaffe, venlig betjening og en hyggelig stemning. Jeg har været der meget - det er fx et godt sted til at holde små bandmøder.

Hvor går du i byen?

Christianshavns Bådudlejning og Café, hvor man sidder lige ved kanalen. Deres ølfustager er placeret under vandoverfladen i kanalen, så øllen bliver i princippet afkølet af Christianshavns Kanal. Rygtet siger derfor, at det er den bedste fadøl i byen - det synes jeg også, at det er.

Hvordan bruger du selv byen til daglig?

Jeg elsker at gå ture. Og jeg elsker endnu mere at cykle, især rigtig lange ture. Det er en god måde at få inspiration til sange på. Man får dejlige indtryk, ser på mennesker og lader batterierne op.Det er min form for meditation, at cykle og få clearet tankerne. Jeg prøver at finde nye ruter hver gang. Jeg tror også, at jeg er den person, der ser allermest frem til cykelbroen, der snart kommer mellem Christianshavn og Nyhavn. Den er blevet forsinket, men åbner til efteråret.

Hvis du havde en fridag, hvordan ville du så bruge den?

Man kan egentlig have tendens til at glemme de åbenlyse ting som de gode parker, fx Botanisk Have. Jeg ville besøge den eller Landbohøjskolens Have på Frederiksberg. Det er en lille hemmelig plet, hvor der aldrig er særlig mange mennesker. Vores studie ligger lige ved siden af haven, så vi har været mange gange derovre og spise frokost, når vi skulle have en lille pause.

Hvad er det bedste ved København?

Det er en flot by, tingene fungerer og ambitionen om at blive den bedste cykelby er rigtig fin. Det går bare ikke hurtigt nok med at få bilerne ud af byen. Jeg synes, man skulle sænke billetpriserne på den offentlige transport og dyrke de mange nye lange, cykelruter. Hele byens cykelinfrastruktur fungerer i det hele taget godt.

Læs også: Mit København: Ibi Støving

Hvad er det værste ved København?

Jeg ved ikke, om det er en typisk københavnsk ting, men jeg synes, tonen er meget hård, og folk taler grimt til hinanden. Både når de henvender sig til hinanden og i trafikken. Vi kunne helt sikkert lære noget af andre byer i forhold til omgangen mellem mennesker. Man bliver jo helt overrasket når man bliver mødt med et 'how are you today?' på ferien.

Er der noget, du savner ved København?

Vi er mange musikere, der godt kunne tænke os et stort spillested. Man gider ikke rigtig Forum, og KB Hallen er brændt ned. Jeg er fortrøstningsfuld omkring den multiarena, de vil lave i Ørestad, men jeg vil se det, før jeg tror det - og det kan ikke gå hurtigt nok.

I sidste ende er byen egentlig ret lille, og det gør, at man går i små sko nogle gange. Den vil gerne være en storby, men det er som om, den ikke rigtig tør. Fx i forhold til hash-krigen, synes jeg det kunne være interessant, hvis man legaliserede det i en periode, som der også har været tale om. Jeg er jo nabo til Christiania, og jeg elsker ideen bag, men der er så mange mennesker, og trafikken omkring stedet fylder for meget. Jeg tror en legalisering ville gøre godt for byen, hvis man gør det på en rigtig måde med en god ordning. Man kunne fx sælge det i 7Eleven. På den måde kunne vi være et forgangsland, og flere storbyer ville sikkert følge efter.

Hvad ville du vise en turist i København?

Vi skulle gå en tur på Christiania. Det er en vigtig del af Københavns historie, og der er flotte tanker bag. Der ligger nogle fantastiske byggerier derude, som folk selv har banket op. Man kunne også gå på nogle af de mange flotte museer, fx Louisiana eller Glyptoteket. Og så ville jeg også valse med turisten ned ad Nørrebrogade og mærke mangfoldigheden.

Hvordan er det for jer at have et gennembrudshit ved navn "København"?

Vi ser os selv som et rigtig københavnerband, og vi elsker nummeret og er stolte af det. Det er en kærlighedssang fra en fyr, der er vokset op på byens betingelser. Man hører til det sted, man er vokset op.

I videoen til nummeret, ser man en masse gamle klip fra København. Hvordan blev videoen til?

Vi havde faktisk en anden video på tegnebrættet, men den blev ikke til noget pga. finansieringen. Så bandets bassist (Nick Lee) og jeg sad over YouTube et par dage og satte klip sammen. Så smækkede vi vores video på YouTube, og så blev den nærmest stor overnight. Vi var lidt nervøse for, om vi pludselig ville drukne i sagsanlæg, men vi har kun fået en enkelt henvendelse - og vi fik spist vedkommende af med et par koncertbilletter. Vi har brugt klip, der var visuelt interessante, bl.a. fra gamle danske film. Det er dejligt for unge kunstnere som os, at alt ikke længere kommer an på budgetter, men at man i stedet selv kan sætte noget sammen - som vi gjorde med videoen.

Ulige Numres debutalbum "Nu til dags" udkommer 12. august. Bandets danmarksturné starter i Aarhus 19. september og slutter af 26. oktober i Store Vega.