Mis-Information

I sidste uge indrømmede fotograf Jacob Holdt i Weekend­avisen, at ikke alt i hans bog »Amerikanske billeder« var korrekt. Holdt skrev til Information, der i 1970erne og 1980erne blev en stor avis med markant indflydelse.

Bent Blüdnikow Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I sidste uge indrømmede fotograf Jacob Holdt i Weekend­avisen, at ikke alt i hans bog »Amerikanske billeder« var korrekt. Han undskyldte sig med, at han var påvirket af tidsåndens hang til at dramatisere de revolutionære oplevelser:

»Jeg optræder som revolutionær journalist og beskriver situationen på basis af alt det, som de, der var der, fortalte mig. Jan Stage-metoden.«

KGB brugte Jacob Holdt til at påvirke den vestlige opinion, og hans kritiske artikler om USA var vand på tidens venstreorienterede kampagnemøller, hvilket man kan læse om i PET-kommissionens rapport og Bent Jensens bog »Ulve, får og vogtere.« Men Holdts overdrivelser var sandsynligvis små, og hans betydning skal ses i en større sammenhæng.

Holdt skrev til Information, der i 1970erne og 1980erne blev en stor avis med markant indflydelse, avisen var en rede for påvirkningsagenter. Der var journalister på Information, der velvilligt gik Cubas og Sovjetunionens ærinde.

Avisens journalist og chefredaktør, Torben Krogh, var i KGB kendt under navnet Kraig og var tæt på Sovjetunionen. Han var værdsat af KGB, selv om PET-kommissionen mente, at KGB overdrev hans nytte. Avisen brugte den australske udenrigsjournalist Wilfred Burchett som skribent. Han var KGBs påvirkningsagent.

I 1970- og 1980erne var Jørgen Dragsdahl avisens indflydelsesrige skribent i sikkerhedspolitik. Vi ved nu fra PET-kommissionen og dokumenter fremlagt i retssager, at medarbejdere i PET anså ham for at være påvirkningsagent for Sovjetunionen, og at han havde konspirative møder med KGB-folk.

Avisens Latinamerika-skribent, Jan Stage, havde været tilknyttet Cubas hemmelige efterretningstjeneste, har han selv berettet i en artikel i Information. Hvor lang tid, han fortsatte med det, er dog uklart.

Andre journalister forkyndte støtte til revolutionære bevægelser og regimer i Information – muligvis uden at være betalt. De gjorde det frivilligt, gratis og med ildhu.

Når PET fangede spioner, kastede Information sig ind i forsvar for dem. Da den cubanske spion Jaime Martinez i 1977 blev fanget af PET, forsvarede Information ham og beskyldte PET for at lyve, men Martinez var skyldig.

Da den østtyske spion Jörg Meyer i 1978 blev fanget, udgav Information hans digte på dansk og forsøgte at tale hans forbrydelser bort.

Siden har tidligere og nuværende journalister på Information forsøgt at viske al erindring væk og fremstille Information, som om den videreførte modstandskampen under besættelsen. Intet kunne være længere væk fra virkeligheden.

Information forbrød sig mod ethvert ideal fra modstandskampen. Der ligger en scoop-historie i at grave i Informations fortid, hvis altså ikke kollegiale hensyn forhindrer det. Det var ikke blot Holdt, der smurte ekstra på for at fremme revolutionen, nej, det gjorde store dele af journalistflokken på Mis-Information.

 

Berlingske retter

Berlingske bragte d. 26. august ovenstående klumme, "Mis-Information", om den revolutionære tidsånd på Information under Den Kolde Krig med afsæt i, at forfatteren til "Amerikanske billeder", Jacob "Holdt skrev til Information" i den periode. Klummen kan efterlade det indtryk, at Holdt var løbende skribent på Information i den nævnte periode, hvilket ikke var tilfældet. Berlingske beklager.