Ministeren og tv-oraklet kåret til årets uheldige helte

Satirehæfter udpeger årets uheldige helte: Henrik Sass Larsen og Thomas Blachman.

Thomas Blachman og Henrik Sass Larsen. Fold sammen
Læs mere

De er temmelig forskellige, men alligevel er de begge blevet udpeget til rollen som årets uheldige helte.

Årets satirehæfter, der traditionelt er årets mandelgave i mange julehjem, Svikmøllen og Blæksprutten, har netop uddelt deres årlige priser.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen er blevet årets yndlingsoffer hos Svikmøllen, og musikeren og tv-værten Thomas Blachman er blevet Årets Blæksprutte.

Henrik Sass Larsen fik prisen overrakt på  forlaget Lindhardt og Ringhof tirsdag eftermiddag. Det var de to komikere, standup´ere og speedsnakkere Jan Monrad og Thomas Wivel, der motiverede prisen.

De pegede bl.a. på, at det ikke er ganske ufarligt at modtage prisen.

»Se bare, hvordan de er gået de tidligere prismodtagere som Kurt Thorsen, Birthe Rønn Hornbech, Lars Løkke Rasmussen og  Uffe Elbæk,« lød det fra Jan Monrad.

De to mindede i en kærligt, drillende tone om Sass Larsens fortid i Køge med PET, socialdemokraten Suzuki-Torben og rockertyper. Balladen, som i første omgang kostede ham en ministerpost.

»Kære Henrik, vi er glade for at have dig her i vort selskab i dag. Én ting er jo at være en stor mand i Køge med de fineste referencer til PET, men noget andet er at være en stor mand i København. Alle og enhver kan jo få sæde i en ministerbil - jeg nævner i flæng Kristian Jensen, Hans Hækkerup og Uffe Elbæk, men det er jo ikke alle og enhver beskåret at blive Svikmøllens yndlingsoffer, som er med til at gøre hverdagen lidt mere farverig og festlig for os alle,« sagde Jan Monrad.

Prismodtageren modtog udover æren en fin indrammet og vellignende karikaturtegning af sig selv, og den så ud til at være glad for.
 
»Tak for prisen. Jeg tænkt længe over, hvorfor jeg skulle have den. Nogle af mine nærmeste medarbejdere mente, at det var afslutningen på et forløb, hvor jeg har været igennem en masse og underholdt pressen. "Udmærket," sagde jeg, lige indtil jeg kom til at tænke på, hvem der ellers har fået prisen... Villy Søvndal, Lene Espersen og Lars Løkke har fået den, så jeg går vist en nervøs fremtid i møde,« sagde Henrik Sass Larsen.

Komiteen bag Årets Blæksprutte motiverede prisen til Thomas Blachman med følgende ord:

»Hvis man stikker fingrene i medieverdenens rivejern, så må man regne med at få igen tifold, men Thomas Blachman ikke bare stiller op, han insisterer også på at opdrage. På at skælde ud. På at holde pinlige pauser. Og på selv at være en større stjerne end alle de andre.

Blachman har på et tidspunkt sagt, at »efterdønningerne af mit arbejde vil man først for alvor kunne iagttage om 3-400 år«. Det samme kan man selvfølgelig sige om atomulykken i Tjernobyl, men vi tror, at Thomas Blachman har en mere sund eftervirkning på miljøet, og ikke mindst derfor skal han være Årets Blæksprutte 2013. For sikke en rejse det har været med Thomas Blachman.

Men nu er det måske tid til en pause. Vi er nødt til at sende Blachman hjem. Helt hjem. Tag en slapper. Også derfor kårer vi ham til Årets Blæksprutte. Må han hvile på laurbærrene en rum tid.«

Tidligere er bl.a.  Anders Fogh Rasmussen, Tøger Seidenfaden og Helle Thorning-Schmidt blevet kåret til Årets Blæksprutte.