Minister vil have flere musicals til Det Kongelige. Teaterdirektør kalder det unfair konkurrence

Det Kongelige Teater skal have nye målgrupper i teatret, lyder det fra kulturministeren, som drømmer om flere musicals på nationalscenen, og færre restriktioner. Oppositionspartier og private aktører stiller sig skeptiske over for ministerens forslag, som de kalder en uretfærdig fordel for den statsstøttede institution.

Kulturminister Joy Mogensen ankommer til samråd om anvendelse af ordet eskimo, på Christiansborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Det Kongelige Teater skal have mulighed for at række ud til en større del af befolkningen, lyder det fra kulturminister Joy Mogensen (S).

I dag mødes ministeren med Folketingets øvrige partier for at aftale næste års rammer for Det Kongelige Teater. Uenigheden er dog allerede blusset op, inden politikerne overhovedet har sat sig til forhandlingsbordet.

»Mit mål er at sikre, at Det Kongelige Teater bliver ved med at arbejde med at være mere for flere,« siger Joy Mogensen til Altinget.dk.

Ministeren ønsker blandt andet, at teatret kan opføre flere musicals i fremtiden. I den nuværende aftale lyder det, at Det Kongelige Teater kan opføre musicals, men hvis stykket tidligere har været sat op i kommercielle teatre, skal der være tale om en »meget markant kunstnerisk nytænkning«, før nationalscenen må opføre musicalen.

Og det er der ingen grund til at lave om på, lyder det fra Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti, som stiller sig skeptisk over for ministerens nye forslag.

»Vi må ikke ende i en situation, hvor Det Kongelige Teater er ude og konkurrere på repertoiret med private aktører,« lyder det fra Det Konservative Folkepartis kulturordfører, Birgitte Bergman.

Hun mener, at der ligger klare bestemmelser for, hvilket repertoire nationalscenen skal bevæge sig i.

»Det her med bare at give frit slag for opsætninger, der konkurrerer med det private erhvervsliv i så høj en grad – og med så stor en statsstøtte – det er rimelig uforeneligt.«

Nationalscenen skal udvide sin målgruppe

Tallene fra Det Kongelige Teater viser, at 69 procent af de besøgende bor i hovedstadsområdet, og at 49 procent af dem er 60 år eller derover. Dette vil kulturministeren ændre på ved at lempe de nuværende restriktioner.

Morten Messerschmidt, kulturordfører for Dansk Folkeparti, er positiv over for forsøget på at få andre målgrupper til at besøge teatret, men det skal ikke gøres ved at ændre på de eksisterende regler, mener han.

»Det Kongelige Teater skal jo have et bestemt niveau og fokusere på de kerneopgaver, som det har i dag, og så er det også et konkurrencemæssigt spørgsmål. Derfor synes jeg, at den aftale og formulering, der ligger nu, er helt fin,« siger Morten Messerschmidt.

Joy Mogensen kalder dog de nuværende restriktioner for rigide. Det sker i et interview til Politiken:

»Jeg forstår sådan set godt, at man indførte restriktionerne i sin tid, hvor denne del af teaterscenen stadig var mere skrøbelig. Men det er ikke længere en spæd eller kun muligvis holdbar forretning. Samtidig er det kunstneriske genrer, der udvikler sig. Der er de velkendte musicals, men der er også en række mellemgenrer, hvor Det Kongelige Teater skal have mulighed for at finde en egen hylde i respekt for de andre musicalproducenter i Danmark.«

Direktør for Det Nye Teater, Niels-Bo Valbro, kalder forslaget »unfair konkurrence«, og er enig i Birgitte Bergmans pointe:

»Skal Det Kongelige Teater til at spille kommercielt teater med en halv milliard kroner i offentlig støtte i ryggen, vil det være helt unfair konkurrence og føre til, at Det Kongelige Teater kannibaliserer på musicalteatrene, der modtager ingen eller meget lille produktionsstøtte. Det får vi ikke mere, men mindre teater af,« siger han til Politiken.

På forslaget til finansloven er der foreslået 536,6 millioner til teatret i 2021. Teatret har omkring 780 forestillinger årligt inden for genrerne ballet, skuespil, opera og klassiske koncert.