Minister og museumsdirektør kolliderer

Fusionen med Gl. Estrup på Djursland vil blive en styrkelse af Jagt- og Skovbrugsmuseet, mener kulturminister Bertel Haarder (V). Museumsdirektør Jette Baagøe er uenig og flytter ikke med.

Direktør for Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum Jette Baagøe undrer sig over kulturminister Bertel Haarders beslutning om at fusionere museet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum i Hørsholm i begyndelsen af 2017 skal flytte til Djursland, bliver det uden museumsdirektør Jette Baagøe. Hun er, ligesom mange andre i lokalsamfundet, stærkt utilfreds med regeringens beslutning om at fusionere det lille naturmuseum med Dansk Landbrugsmuseum på Gl. Estrup.

Selv bliver hun 70 i 2016 og havde derfor allerede besluttet at gå på pension. Nu frygter hun, at meget af den forskningsbaserede faglighed, som Jagt- og Skovbrugsmuseet har oparbejdet, vil gå tabt ved flytningen og fusionen.

»Den faglighed, der findes på Landbrugsmuseet, er en anden end Jagt- og Skovbrugsmuseets, og desværre er der en risiko for, at en meget væsentlig del af Jagt- og Skovbrugsmuseets viden vil gå tabt ved fusionen, fordi meget få faglige medarbejdere vil have mulighed for at flytte til Djursland,« siger hun.

Museet har i dag fem faglige medarbejdere. Hvor mange af dem, der vælger at følge Jagt- og Skovbrugsmuseet til Jylland, kan Jette Baagøe ikke sige på nuværende tidspunkt.

»Jeg tror ikke engang, de selv ved, hvad de vil gøre. De befinder sig lige i øjeblikket i et limbo, hvor de ikke ved, hvilke vilkår de vil blive tilbudt på den nye arbejdsplads. Men de er alle yngre mennesker med ægtefæller, der har arbejde, og børn, der går i børnehave eller skole. Sådanne familier rykker man jo ikke bare op, og derfor frygter jeg, at museet vil miste rigtig meget af sin faglighed ved en flytning,« siger hun.

Hun mener heller ikke, at fusionen med Gl. Estrup vil tilføre de jyske museumsgæster noget, de ikke har i forvejen.

»Jylland har i forvejen en række jagt- og skovbrugsudstillinger,« siger hun.

»Derimod vil den rolle, som Jagt- og Skovbrugsmuseet har spillet som et naturens museum i Nordsjælland, ikke blive udfyldt af noget andet museum. Udflytningen vil derfor ikke skabe balance i den danske museumsverden, men tværtimod give yderligere skævhed.«

17 gæster til 13 ansatte

Dermed er Jette Baagøe på direkte kollisionskurs med kulturminister Bertel Haarder (V), som i et debatindlæg i Berlingske i dag taler varmt for fusionen af de to museer.

»Jagt- og Skovbrugsmuseet er et lille statsligt museum med få besøgende. Kun knap 11.000 betalende gæster samlet over de seneste to år. Det betyder, at der i gennemsnit er 17 betalende gæster dagligt på et museum med 13 ansatte. Det hænger simpelthen ikke sammen,« skriver han.

Tæller man ikke-betalende gæster med, har Jagt- og Skovbrugsmuseet de seneste to år haft i gennemsnit ca. 28.000 gæster årligt. Til sammenligning har Gl. Estrup knap 100.000 besøgende om året.

»De vil i fremtiden også få adgang til historien om dansk jagt- og skovbrug. Udflytningen handler altså om at styrke, ikke svække formidlingen og forskningen, når det gælder jagt- og skovbrugshistorie,« skriver ministeren og understreger, at tendensen går mod at samle Danmarks »utroligt mange« museer i større og mere bæredygtige enheder.

»De udnytter fordelene ved at skabe større faglige miljøer inden for forskning, formidling og bevaring af kulturarven. Der er sund fornuft i at fusionere to statslige museer, hvis ansvarsområder hænger naturligt sammen,« skriver han i indlægget.

Bertel Haarder er ikke enig i, at udflytningen bidrager til en skævvridning af museumsdanmark.

»Der er langt flere museer i hovedstadsområdet end på Djursland, og ganske tæt ved den nuværende placering findes jo Frilandsmuseet i Lyngby, der, så vidt jeg ved, også er en form for landbrugsmuseum. Så det er ikke sådan, at københavnske skolebørn ikke har noget sted at besøge,« siger han.

Børn er også gæster

Jette Baagøe undrer sig over, at kulturministeren tilsyneladende udelukkende måler museets relevans på antallet af betalende gæster.

»Det er en helt ny museumspolitik,« siger hun. »For det første har både Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst gratis adgang, uden at nogen af den grund har sat spørgsmålstegn ved deres eksistensberettigelse. For det andet har det i årtier været skiftende regeringers politik, at børn og unge under 18 år skulle have gratis adgang og udgjorde en særligt vigtig målgruppe.«

Ifølge Jette Baagøe havde Jagt- og Skovbrugsmuseet i 2007-15 gennemsnitligt besøg af 11.415 børn og unge årligt.

Hertil siger Bertel Haarder: »Børn kommer jo gratis ind alle steder, og derfor tæller de ikke med i beregningen. Jeg ved slet ikke, hvor mange børn der kommer på museet på Djursland. Men jeg tror, der kommer lige så mange som i Hørsholm. Jeg har stor forståelse for, at det her er en vanskelig proces for Jette Baagøe. Museet er hendes »barn«, og hun har ydet en beundringsværdig indsats. Men når jeg skal vurdere, hvad der giver flest børn og voksne adgang til jagt-, skovbrugs- og landbrugsmuseer i Danmark, så er placeringen på Djursland langt at foretrække.«

Jagt- og Skovbrugsmuseets samlinger omfatter ca. 21.500 genstande, heraf ca. 1.000 udstoppede dyr, 300 væskepræparater og 3.000 gevirer, som alle kræver særlig indpakning ved flytning. Sammenlagt anslår museet, at flytningen kommer til at koste mere end 26 mio. kroner, heraf godt 22 mio. i lønudgifter.

Bertel Haarder ønsker ikke at kommentere de mange tal, der har været nævnt i debatten om museets udflytning, før regeringen i midten af februar er klar med det endelige regnestykke for hele udflytningen af statslige arbejdspladser. Han forventer imidlertid, at værdien af de gamle, fredede avlsbygninger fra Hirschholm Slot, hvor museet har haft til huse i 75 år, kan finansiere flytningen. En vurdering, Jette Baagøe langtfra er enig i:

»Selv om de kan se meget attraktive ud, vil bygningerne næppe kunne indbringe en salgssum, der på nogen måde kan dække omkostningerne,« siger hun.

Men uanset hvad omkostningerne bliver, vil pengene ifølge Bertel Haarder være givet godt ud.

»Hvis ejendomsudgifterne derved bliver mindre fremover, kommer pengene jo hjem igen. Så man skal huske at regne det hele med,« siger han.