Minister blander sig i DR-satsning

Kulturminister Per Stig Møller beskyldes for at blande sig i historisk DR-serie til 100 millioner kroner.

Foto: Morten Juhl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kulturminister Per Stig Møller (K) har ifølge Politiken lørdag kortsluttet det system, der skal holde politikerne i passende afstand af programlægningen på Danmarks Radio.

Sådan lyder anklagen mod kulturministeren, efter at han i september sidste år på et møde med DR's topledelse blandede sig i, hvad indholdet skulle være i en ny historisk dramaserie.

Serien, der koster 100 millioner, må ikke kun handle om slaget ved Dybbøl Mølle i 1864, den skal handle om flere historiske begivenheder, fastslog ministeren ifølge Politiken.

Overtræder armslængde-princippet

Men meldingen strider klart mod det såkaldte armslængdeprincip, siger medieforsker Frands Mortensen, professor i medievidenskab ved Aarhus Universitet.

»Ved at gå direkte til cheferne i DR kortslutter ministeren det system, som skal sikre, at politikerne ikke blander sig direkte i programlægningen«, siger Frands Mortensen til Politiken.

Armslængdesystemet fungerer på den måde, at de politiske aftaler bliver skrevet ind i en kontrakt mellem Kulturministeriet og DR. Når året så er gået, skal DR lave en redegørelse, hvorefter Radio- og tv-nævnet afgør, om aftalen er overholdt. Derudover skal politikerne ikke blande sig.

Per Stig Møller bekræfter i et skriftligt svar til Socialdemokraternes medieordfører Mogens Jensen, at han 14. september 2010 havde et møde med DR's daværende generaldirektør Kenneth Plummer og kulturdirektør Morten Hesseldahl. Men han afviser, at der var tale om politiske forhandlinger:

»Jeg meddelte DR, at jeg i sagens natur ikke havde ønsker om at blande mig i programplanlægningen, men mindede samtidig om, at der ifølge aftaleteksten skulle være tale om 'en historisk dramaserie af høj kvalitet, der kan give danskerne kendskab til vigtige begivenheder i danmarkshistorien. Med andre ord mere end én begivenhed«, skriver ministeren.

»Det er min pligt«

Budskabet fra ministeren var en reaktion på, at DR's dramachef Ingolf Gabold i Politiken havde gjort det klart, at Tom Buk-Swientys bog 'Slagtebænk Dybbøl' var hans foretrukne emne til den nye dramaserie.

»Jeg gør ikke andet end at sige, at de regler, hvorunder de penge er givet, skal overholdes. Det er min pligt. Ellers vil man kunne bebrejde mig at sove i timen«, siger Per Stig Møller til Politiken.