Min forfattersommer

Da forfatteren Alen Mešković kom til Danmark som flygtning, tog han på Roskilde Festival. Det skal han også i år, for han ser festivalen som en pilgrimsrejse. Hans kollega Merete Pryds Helle arbejder på en helt ny form for e-bog og vil nyde flere sider af Italien.

Alen Mešković sammenligner Roskilde Festival med en pilgrimsrejse. Han skal i år læse op af sin nye roman, »Enmandstelt,« på festivalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Isak Hoffmeyer/PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pilgrimsrejse

Alen Mešković, aktuel med »Enmandstelt« – en roman om den 17-årige flygtning Miki, der kommer alene til Danmark:

»Der er flere forskellige ting på programmet denne sommer. I slutningen af juni skal jeg deltage i en festival i Beograd for at præsentere min debutroman, »Ukulele-jam«. Den er for nylig udkommet i Serbien. Bagefter tager jeg på Roskilde Festival, hvor jeg skal præsentere min nye roman, »Enmandstelt,« og læse op af den på en litteraturscene.

Romanen foregår delvist på Roskilde Festival og er en selvstændig fortsættelse af »Ukulule-jam«. Kort fortalt handler den om bosniske Miki, der er stukket af fra sine forældre og er på vej til Sverige – et drømmeland, hvor også hans storebror bor. Men han havner i stedet – mod sin vilje – i en flygtningelejr i en lille provinsby på Fyn i vinteren 1994. Da det bliver forår og sommer, begynder Danmark at åbne sig for Miki.

En dag, hvor han virkelig er nede over en meget trist besked, ser han en plakat for Rosilde Festival og beslutter sig for at tage af sted på festivalen alene med sit enmandstelt for at opleve alle de store bands. Han hører en masse musik, møder en masse mennesker og et alternativt Danmark, som han ikke anede eksisterede.

Mikis historie er delvist min egen, jeg var også selv på Roskilde Festival i 1995. Det var en fantastisk oplevelse. I mange år kom jeg ikke af sted, men de seneste fem-seks år har jeg været der sammen med en ven, der bor seks kilometer fra festivalpladsen. Vi har en lille lejr i hans baghave, hvor vi sover, og så bliver vi plejet af hans søde kone, der serverer brunch og hovedpinepiller.

Jeg vil sammenligne Roskilde Festival med en pilgrimsrejse. Man møder mange forskellige mennesker, bliver fyldt op af indtryk og kommer langt væk fra sin hverdag. På den sidste dag begynder jeg altid at tænke over, at jeg skal tilbage til hverdagen, og jeg begynder at lægge planer for resten af året.

Det er en særlig dag, hvor man godt kan blive lidt melankolsk og indadvendt. Sidste dag på festivalen sidste år besluttede jeg, at nu skulle jeg altså hjem og skrive »Enmandstelt« færdig, og da jeg kom tilbage, skrev jeg faktisk de kapitler, der foregår på Roskilde Festival, og bagefter skrev jeg resten af romanen ud. Det var ret syret, for på samme tid gik syriske flygtninge på de danske motorveje på vej mod Sverige.

Efter Roskilde Festival tager jeg sammen med min ekskæreste og vores to børn på tre og fem år på en lang tur gennem Balkan. Vi skal blandt besøge min far og være på badeferie på kysten. Jeg skal have læst alt muligt, som jeg ikke nåede at læse, mens jeg skrev på »Enmandstelt« – blandt andet »The Discoverers« af Daniel J. Boorstin, som jeg længe har været i gang med.

Bogen er en inspirerende gennemgang af menneskets videnskabelige historie og søgen efter ny viden. Derudover glæder jeg mig til Eva Tinds portrætbog »Astas skygge«, som jeg som tidligere filmfreak bare må læse. I august tager jeg igen til Beograd, hvor jeg skal skrive på et nyt projekt. Så min sommer i år går skiftevis med ferie og arbejde.«

Italiensk sommer

Merete Pryds Helle, aktuel med romanen »Folkets skønhed«, der er en slægtskrønike baseret på forfatterens egen familiehistorie:

»Jeg kommer til at bruge det meste af sommeren på at omsætte »Folkets skønhed« til en helt ny form for e-bog. Når jeg er sammen med andre mennesker, bliver der ofte talt meget om, hvad vi har set på Netflix, så jeg har tænkt over, hvad man kan gøre for også at gøre min bog interessant i dén form.

Jeg er derfor ved at lave en e-bog med en visuel side, så man kan sidde sammen med en kæreste eller ven og se bogen i fjernsynet. Det bliver en multibog, der både består af en traditionel e-bog, en lydbog og en visuel dimension, som man kan vælge til. Billedsiden kommer til at bestå af detaljer, der befordrer læsningen og lytningen.

Den er ikke narrativ i sig selv, men den understøtter læseoplevelsen og er behagelig at se på. Der er for eksempel ting, der skifter farve, landskaber og detaljer fra gamle fotografier.

Jeg holder helt fri i godt to uger. Her skal jeg først med min nye kæreste og hans seksårige datter til Venedig. De har aldrig været der, og jeg kender Venedig rigtig godt, så jeg glæder mig til at vise dem det hele. Jeg har blandt andet boet i Venedig i en måned, hvor jeg underviste italienske Kierkegaard-studerende i dansk.

Min kærestes datter vil så gerne være et sted med swimmingpool, men da vi ikke har råd til kombinationen af Venedig og en swimmingpool, skal vi først bo et par dage ved lufthavnen på et lille sted med pool.

I Venedig skal vi blandt andet se en fantastisk kunstudstilling på Punta della Dogana, og da min kærestes datter er meget interesseret i naturvidenskab, skal vi selvfølgelig også se det naturvidenskabelige museum.

Jeg har aldrig været der før, men det skulle være rigtig flot. Vi skal nok også besøge Scuola Grande di San Rocco, hvor der er nogle enorme loftsmalerier af Tintoretto. Det er ret sjovt, for man går rundt med store spejle, som man kan se dem i.

Vi skal også til Ghetto. Ordet ghetto stammer fra en ø i Venedig, hvor man lukkede jøder inde. Husene her er højere end andre steder i Venedig. Vi skal selvfølgelig også kigge på ambulancebåde, skraldebåde, lastbåde og alle mulige andre både.

Jeg glæder mig, Venedig er fantastisk – også i højsæsonen. Man skal bare bevæge sig fem minutter væk fra turiststrømmen på Markuspladsen, så er der virkelig dejligt. Hvis man aldrig har været i Venedig, så er mit råd, at man lader sig fare vild.

Når vi er færdige med Venedig, afleverer min kæreste sin datter i Danmark og flyver så tilbage til Italien og møder mig i Rom, hvor vi skal være i nogle dage. Vi tager også et smut til Napoli. Bagefter skal vi være på en lille ø, der hedder Ischia, i otte dage. Vi skal bo på et lille hotel, som man kun kan sejle til. Der er intet at lave. Kun strand, hav, et lille termisk bad og italiensk mad. Jeg har ikke været der før.

Jeg har været på Capri, der ligger lige ved siden af. Det er meget overklasseturisme, men Ischia skulle være mere almindeligt, og jeg har længe drømt om at komme dertil. Jeg bliver ofte drillet med, at jeg er typen, der planlægger alting. I det her tilfælde har jeg så planlagt, at vi intet skal lave i otte dage.«